Ribó: «Per a ser valencià només cal estimar esta terra i la seua diversitat»
L'alcalde ha presidit el trasllat de la Reial Senyera des del Museu Històric Municipal fins al Saló de Cristall
«Ser valencià i ser valenciana vol dir dos coses: que som gent diversa que estimem la nostra terra i la nostra ciutat; i també que reivindiquem, on faça falta, tot allò que és imprescindible per a poder continuar desenvolupant-nos». L'alcalde Joan Ribó ha subratllat este matà la importà ncia del 9 d'Octubre com a jornada de reivindicació de la identitat valenciana i de les necessitats de la ciutat i de la Comunitat Valenciana.
Ribó ha presidit este matà l'acte de trasllat de la Reial Senyera des del Museu Històric Municipal fins el Saló de Cristall de l'Ajuntament, on estarà exposada al públic fins a les 21.00 hores. Un trasllat que ha dut a terme la que demà serà la seua portadora, la regidora Sandra Gómez. Acompanyat pels membres de la Corporació, el primer edil ha destacat la importà ncia de la jornada commemorativa i festiva del 9 d'Octubre.
L'alcalde ha destacat el carà cter de València com «una ciutat que aposta per la pluralitat, una ciutat feta per gent molt diversa, tant pels nascuts acÃ, com per milers de valencians i valencianes que han vingut a viure i a treballar acû, ha afirmat.
En segon lloc, l'alcalde ha destacat el carà cter reivindicatiu de la jornada, un dia per a exigir «de manera unida i amb força aquelles accions i iniciatives necessà ries per continuar el nostre desenvolupament». Ribó s'ha referit a aspectes essencials com les infraestructures de connexió ferrovià ria, amb una referència especial a la manifestació celebrada ahir amb representants de la comunitat d'Aragó. Però també al necessari soterrament de les vies fèrries a la ciutat, tant les de l'avinguda de Serradora, com les que arriben al Parc Central. Aixà mateix, l'alcalde ha citat el necessari finançament del transport públic per part de l'Estat, «en unes condicions equivalents a les d'altres grans ciutats com Barcelona o Madrid», o les inversions en matèria cultural.
L'alcalde ha conclòs destacant també el carà cter festiu del 9 d'Octubre, «un dia per a la participació de totes i tots, dels col·lectius i les famÃlies, dins d'una actitud general de respecte dins de la diversitat de pensament; una jornada d'esperança, de confiança i de decidida voluntat que siga una festa de tots i totes els valencians».
UN DIA D'AGERMANAMENT
En pareguts termes s'ha manidestat la regidora Sandra Gómez, que serà enguany la portadora de la Senyera durant la Processó CÃvica, i que ha exercit també esta funció en el trasllat de l'ensenya des del Museu Històric fins al Saló de Cristalls. Gómez ha reiterat el seu «orgull com a valenciana per ser la portadora de la Senyera este 9 d'Octubre», i ha subratllat que esta commemoració «ha de servir per reivindicar el que som les i els valencians: el que hem fet, allò que som hui, i el que som capaços de fer en el futur». «Ãs un dia per reivindicar la identitat valenciana, la nostra cultura i les nostres tradicions, i un dia que ha de servir d'agermanament, independentment del que cadascú pense i els principis i valors que cadascú defense».
Gómez ha subratllat el carà cter cÃvic que ha de presidir la convocatòria de demà , i ha volgut llançar «un missatge ben clar: el pròxim 9 d'Octubre és un dia de reivindicar la unitat i la identitat del poble valencià ».
UNA JORNADA PER A GAUDIR
Finalment, el regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha convidat a residents i visitants a gaudir de la programació festiva que s'ha preparat: des de la jornada Junt a la Senyera, que es prolongarà fins a les 21.00 hores de hui dilluns al Saló de Cristalls, fins a l'Entrada de Moros i Cristians que posarà fi al calendari oficial.
Per quart any consecutiu, el Saló de Cristalls acollirà hui el Cant a la Senyera, segons el poema escrit en 1920 per Carles Salvador i musicat per Agustà Alaman (es farà a les 19.00, 19.30 i 20.00 hores), que serà preludi del Festival de Folklore (a les 20.00 hores) en la plaça de l'Ajuntament. Este tindrà continuïtat amb la IV Dansà Popular (que ha incrementat enguany el nombre de parelles en un 50%) i, posteriorment, es dispararà un castell de focs artificials, amb un carà cter innovador i de proximitat com a principal caracterÃstica (per això, espais que solen estan tancats en festejos com les Falles -L'Albereda o el Passeig de la Ciutadella- estaran oberts en esta ocasió).
Demà , just en concloure la Processó CÃvica es dispararà una mascletà «carregada de sorpreses» i, a la vesprada, l'Entrada de Moros i Cristians, «que es consolida amb el suport de l'Ajuntament de València i, sobretot, grà cies a l'esforç de la Federació Valenciana de Moros i Cristians», ha subratllat Fuset.