VALENCIA | AGRICULTURA

Ribó sobre la declaració de la FAO: "La producció agrícola valenciana adquireix rellevància mundial"

ELPERIODIC.COM - 26/11/2019

L'Organització de les Nacions Unides per a l'Alimentació i l'Agricultura (FAO) ha declarat el Regadiu històric de l'horta de València Sistema Important del Patrimoni Agrícola Mundial (SIPAM). La candidatura va ser presentada per l'Ajuntament de València, en col·laboració amb la Universitat Politècnica de València i altres institucions. «En esta declaració de la FAO es reconeix que l’horta de València és un sistema integrat protegit a nivell mundial, un objectiu pel qual hem estat treballant», ha assegurat l'alcalde de València, Joan Ribó, al  rebre esta notícia «que estàvem esperant». En l’actualitat només hi ha 50 catalogacions SIPAM a tot el món.

«Amb esta declaració de l'ONU a través de FAO es reconeix que l’horta de València és un sistema integrat protegit a nivell mundial, un objectiu pel qual hem estat treballant conjuntament amb la Universitat Politècnica», ha afirmat Joan Ribó després de conèixer que l’horta «ha sigut triada oficialment com SIPAM, un reconeixement del qual a Espanya només hi havia tres casos, que dignifica i dóna molt prestigi a tota la producció de l’horta. L'alcalde ha expressat la voluntat del govern municipal de vincular este reconeixement «a tots els aspectes de protecció i de producció d'alimentació de quilòmetre zero, perquè és un pas molt important que estàvem esperant i que atorga una significació i rellevància mundial i a la producció agrícola de  l’horta».

L'alcalde ha puntualitzat que el reconeixement de l'ONU a través de FAO, «també és per qüestions ecològiques, no sols de producció agrària, i ressalta la importància de  l’horta a nivell mundial, no únicament com a part de la nostra història», ha afegit Joan Ribó, que ha considerat que esta històrica i important declaració «dificulta objectivament qualsevol ús de  l’horta com a solar». En la  declaració es reconeix que  l’horta de València és un dels paisatges d'horta mediterrània més rellevants d'Europa, un espai de valors productius, ambientals, culturals i visuals provats, malgrat les pressions de la urbanització.

VINCULACIÓ DEL RURAL I L'URBÀ

L’horta reuneix tots els requisits que exigeix un SIPAM, ja que compta amb el valor afegit d'establir un vincle entre allò rural i allò urbà, així com amb un sistema productiu en el qual s'integren les cultures agrícola i hidràulica, llaurades durant segles, que han anat conformant un paisatge únic,  l’horta de València i l'Albufera. Este reconeixement pren en consideració que la xarxa de reg de  l’horta s'estén per l'àrea agrícola periurbana de la ciutat de València i d'altres municipis del nord, oest i sud de l'àrea metropolitana. Compta amb el valor afegit de crear un vincle entre el rural i l'urbà, així com amb un sistema productiu en el qual s'integren les cultures agrícola i hidràulica.

El reconeixement destaca el seu particular paisatge, integrat per camps de cultiu, canals d'aigua, camins rurals i edificis tradicionals (barraques i alqueries) i també pel Parc Natural de l'Albufera, conformat per un sistema d'irrigació que es proveeix del riu Túria i s'estén en un sistema de sèquies de reg, originalment dissenyat en l'època medieval, que flueix per gravetat. Les sèquies de reg del sud desemboquen al parc natural de l'Albufera, un llac la configuració actual del qual com reservori d'aigua dolça ha sigut alimentada per romanents hídrics de les àrees històricament irrigades i per al qual es reclama en l'actualitat una aportació hídrica suficient. Es destaca per part de la FAO que la gestió tradicional de l'aigua a  l’horta s'ha adaptat a les noves tendències de desenvolupament sostenible

La figura SIPAM va ser creada per la FAO en 2002 per a promoure i garantir el futur de sistemes agrícoles tradicionals que han modelat paisatges estèticament impressionants i que combina la biodiversitat agrícola amb ecosistemes resilients i un valuós patrimoni cultural. Tot això busca l'impuls d'estes regions sobre la base de la consideració de les tres dimensions del desenvolupament sostenible: l'econòmica, la social i la mediambiental.