VALENCIA | SOCIETAT

Ribó apel·la a la responsabilitat personal a l'hora d'anar a la platja

ELPERIODIC.COM - 11/06/2020

A les mesures de prevenció habituals se sumen aquest any 40 informadors a les platges per la crisi sanitària

L'alcalde de València, Joan Ribó, ha visitat este matí la base de salvament marítim de Creu Roja en Pinedo, i ha realitzat una crida a la “responsabilitat personal” de cada veí i veïna i visitants en l'ús ue facen de les platges durant la campanya estival de 2020, sobretot de cara a la prevenció de contagis de Covid-19. Ribó ha visitat les instal·lacions, acompanyat pel regidor de Platges, Giuseppe Grezzi, el delegat provincial de Creu Roja, Juan José Collado, i la presidenta de l'Assemblea Local de València de Creu Roja, Nieves Déu.

Com en les campanyes anteriors, l'Ajuntament de València compta amb Creu Roja per al dispositiu de salvament i assistència a les platges, en funció del contracte impulsat pel consistori. Este dispositiu se suma a l'operatiu de vigilància i seguretat de la Policia Local, i el de neteja de la Regidoria de Gestió Sostenible de Residus i Neteja de l'Espai Públic, coordinats des de la Regidoria de Platges. L'alcalde ha visitat les instal·lacions de Pinedo, “unes infraestructures molt potents i molt ben organitzades”, ha subratllat.

“He pogut comprovar l'eficaç organització i les instal·lacions i el material molt adequats”, ha explicat l'alcalde, qui ha destacat “el treball que estem fent conjuntament amb Creu Roja, que no sols es duu a terme a les platges, sinó que abasta molts altres àmbits diferents”. En este sentit, Ribó ha destacat també el treball conjunt, per exemple, amb les persones que resideixen en habitatges precaris. L'alcalde ha expressat el “agraïment de l'Ajuntament i de la ciutat a Creu Roja per tota la seua labor, que -ha afegit- esperem poder millorar i potenciar, des del convenciment que és fonamental per a avançar en la resolució de molts dels problemes, per exemple actualment els vinculats a la pandèmia de coronavirus”.

40 INFORMADORS A PEU DE PLATJA

Precisament, als habituals mitjans tècnics i humans amb què es dota a la campanya de platges, este 2020 s'ha introduït un element nou per a orientar i ajudar la ciutadania a respectar les disposicions de seguretat, distanciament social i actituds recomanades pel Govern i per la Generalitat per a evitar la propagació del coronavirus SARS-CoV-2. Este contingent d'informadors treballa ja des de principis d'este mes per a donar suport a la responsabilitat personal de la ciutadania. “Sabem que és complex -ha assenyalat l'alcalde- i el que volem és informar, previndre i basar-nos en la responsabilitat de cada persona”. L'alcalde ha explicat també que fins a estos moments, està observant “un comportament raonable i satisfactori en general”.

L'Ajuntament ha disposat diversos equips d'informadors a les platges de València, amb un total de 40 persones integrant-los. “Volem traslladar des de València un missatge en positiu perquè pensem que tot funcionarà correctament, també amb el treball d'altres serveis municipals com el de neteja, el de desinfecció de dutxes i dels llavapeus que farà Cicle Integral de l'aigua o la vigilància i el control de seguretat a càrrec de la Policia Local”, ha afegit Grezzi.

Els recursos desplegats per Creu Roja en esta campanya són: 7 ambulàncies, 4 vehicles tot terreny, 4 quads, 7 embarcacions i motos aquàtiques, 15 postes sanitàries obertes en 8 platges, i 80 persones cada dia en les diferents platges de la ciutat. En total, durant tota la temporada hi ha 165 persones contractades, entre socorristes de postes, socorristes aquàtics, caps de platja, manteniment, patrons d'embarcació, bany adaptat, TES, infermers/as i mèdics/as.

Els horaris del servei de vigilància i socorrisme, que duran a terme uns 80 efectius oscil·len des de les 10 a les 21 hores a les platges urbanes i d'11 a 19 hores en les dels Pobles de València, en el sud del nucli urbà. Tant en eixe horari com fora d'ell, el regidor ha fet una crida a la responsabilitat individual i a la col·laboració de les famílies per a evitar, per exemple, els jocs amb pilotes o el contacte amb materials que passen de les mans d'unes persones a les d’unes altres i que suposen un risc de contagi. “És important fer pedagogia, donar informació i apel·lar a la responsabilitat de cada persona usuària”, ha conclòs Grezzi.

Des de l'Ajuntament s'ha establit l'operatiu de la campanya d'estiu a les platges que, com tots els anys, coordina les competències de les regidories de Platges, Sanitat, Cicle Integral de l'Aigua, Protecció Ciutadana i Recollida de Residus i Neteja d'Espais Urbans.

Les mesures adoptades per l'Ajuntament per a contribuir a la seguretat de les persones usuàries inclouen l'adequació de doble accessos d'entrada i d'eixida, amb passarel·les dobles a les platges urbanes del Nord, l'increment del personal d'atenció sanitària i socorristes, així com de neteja, i l'operatiu especial de vigilància policial.

La temporada 2020 d'estiu a les platges de València s'estendrà entre l'1 de juny i el 15 de setembre. Una de les novetats de l'ús de les platges enguany ve marcada per l'exigència de distanciament social, com a mesura preventiva dels contagis. Tal com estableix el dispositiu, la distància mínima permesa entre hamaques serà de 2 metres, entre eixos d'ombrel·les haurà de ser d'un mínim de 4 metres, i la distància d'usuaris fins a la riba, de 6 metres

Per part seua, la Policia Local de València recorrerà també a la Unitat de Drons a les platges per a evitar aglomeracions que puguen comprometre la salut de les persones. El dispositiu en platges que va començar el 25 de maig compta amb agents de la 7a i 2a Unitats de Districte, així com agents de la Unitat de Convivència i Seguretat en el Passeig Marítim, i reforços de la 6a Unitat de Districte. De la mateixa manera, també es vigilarà i controlarà tot el litoral a través dels vehicles especialitzats en recorregut d'arena, els quads.

MÉS FOTOS