VALENCIA | MEDI AMBIENT

Retiren en un dia més de set tones d'escombraries de l'antic llit del Túria a València

ELPERIODIC.COM - 26/04/2021

L'Ajuntament denuncia que el 92% d'aquests residus provenen d'obres

L’Ajuntament ha retirat en només un dia 7.320 quilos de residus de cinc abocadors irregulars localitzats a l’antic llit del riu Túria, just al costat del Parc Fluvial del Túria, prop de la partida de Dalt de Campanar, al límit septentrional del Parc de Capçalera. El 92,6 % del material netejat correspon a runes i enderrocs procedents d’obres, el 4,6 % a mescles de plàstic i paper, i la resta a trastos voluminosos, encoixinats i objectes diversos. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha fet “una crida al civisme i la col·laboració”, ha remarcat “la prohibició absoluta de llançar residus a la via pública i als espais naturals”, i ha recordat que el servici gratuït de recollida porta a porta, així com els ecoparcs mòbils municipals i de l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus estan “a disposició de tot el món”.

Esta acció va ser una reclamació dels col·lectius veïnals d’eixa zona de la ciutat que van reunir-se amb el vicealcalde Sergi Campillo el dia 2 de març passat, reclamació que el vicealcade es va comprometre a estudiar i a abordar després de comprovar que els terrenys estigueren dins del terme municipal de València. El servici de gestió de residus urbans i neteja de l’espai públic ha identificat cinc punts no autoritzats en la part nord de l’antic llit del riu Túria on apareixen restes d’obres, electrodomèstics i objectes electrònics, entre altres. A més d’extraure 7,2 tones de residus, està programat el desbrossament de les vores de vegetació espontània i alta que molesta vianants i passejants. El vicealcalde ha detallat que enguany es destinaran 230.000 euros per a la neteja d’abocadors irregulars com estos, que es troben en “zones perifèriques de la ciutat i alguns incívics aprofiten que hi ha poca vigilància, perquè s’ubiquen als marges, per llançar ahí una sèrie de residus”.

En el que portem de 2021 s’han retirat més de 500 tones d’espais d’estes característiques i 2.081 tones al llarg de l’any passat. “L’ordenança de neteja de l’espai públic prohibix llançar residus en la via pública i molt menys en els nostres entorns naturals, com és este cas, l’entorn de l’antic llit del riu Túria, amb importants valors ambientals que cal conservar”, ha subratllat el titular d’Ecologia Urbana. “Hi ha un servici gratuït de recollida porta a porta de residus voluminosos i electrònics, simplement telefonant al 010 o a través del web municipal” ha insistit. A més, “estan tots els ecoparcs mòbils que té la ciutat i l’Entitat Metropolitana de Tractament de Residus a disposició de tot el món per portar allí els residus que no es poden depositar en el contenidor, però tampoc es poden llançar en meitat d’un solar”.  “Per tant, no hi ha excuses”, ha recalcat l’edil.

En eixe sentit, Campillo s’ha referit a l’increment de les freqüències, els servicis i el ventall horari dels “quatre ecoparcs mòbils que recorren els barris de la ciutat dia a dia”, on es poden depositar residus d’obres menors, mobles, encoixinades i aparells elèctrics i electrònics, entre altres objectes. A això s’ha d’afegir la xarxa de l’Entitat Metropolita de Tractament de Residus, amb 20 ecoparcs fixos per tot l’àrea metropolitana. D’altra banda, des de l’Ajuntament de València s’han realitzat campanyes de sensibilització per fomentar l’ús d’estos punts verds i del servici gratuït de recollida de mobles i objectes porta a porta entre el veïnat. “Fem una crida al civisme i a la responsabilitat”, ha conclòs el vicealcalde.

MÉS FOTOS