VALENCIA | SOCIETAT

Els reptes post pandèmia en seguretat, a debat al Fòrum de Convivència i Seguretat de València

ELPERIODIC.COM - 13/12/2021

Policies i responsables de seguretat de les principals ciutats d'Espanya es reuneixen aquests dies a València per parlar de la seguretat nacional

Responsables de Protecció Ciutadana i Seguretat, així com els caps de Policia de les principals ciutats d'Espanya s'han reunit a València, en el Fòrum de Convivència i Seguretat, per a reflexionar sobre els desafiaments i reptes de convivència i seguretat que ha generat la pandèmia. El regidor de Protecció Ciutadana i president de la Comissió de Seguretat i Protecció Civil de la Federació Espanyola de Municipis i Províncies, Aarón Cano, participa en esta trobada, que es prolongarà fins demà, i que ha sigut inaugurat este matí pel secretari d'Estat de Seguretat, Rafael Pérez Ruiz en el Complex Esportiu-Cultural La Petxina.

L'obertura del congrés ha comptat també amb la presència de la consellera de Justícia, Interior i Administració Pública, Gabriela Bravo. Per part seua, el president de la Comissió d'Interior del Congrés dels Diputats, José Luis Ábalos, clausurarà demà el fòrum. Rafael Pérez Ruiz ha subratllat “el deure de fomentar trobades com esta, amb un format pioner que contribuïsca a millorar la seguretat, en el qual compartim experiències i busquem solucions”, una trobada que ha definit com a “exemple de bones pràctiques per a exportar a la resta de la comunitat internacional”. Per part seua, la consellera Gabriela Bravo ha destacat també la importància de la trobada organitzada per la Fundació per a la Promoció de la Protecció Ciutadana a la Comunitat Valenciana, perquè “sense seguretat, la convivència no seria possible”.

El regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano ha recordat els desafiaments dels primers moments de la pandèmia “quan no hi havia res escrit i vam haver de tirar d'ofici”. El regidor també ha fet referència a l'impacte del confinament i els reptes que fan tan necessari este fòrum de grans ciutats. “Si ja era necessari abans de tot, en les actuals circumstàncies és urgent” ha assegurat, “perquè ací s'abordarà com ha de ser la policia a mitjà termini, els reptes de la pandèmia, la formació que requereixen les Forces i Cossos de Seguretat, el model de convivència i seguretat que volem així com les lliçons que hem aprés”.

La sessió de hui ha comptat amb set taules redones. La primera ha abordat el tema de la seguretat i la cohesió social, amb la participació del regidor Cano, el catedràtic d'Ètica de la Universitat de València, Agustín Domingo, i el subdelegat del Govern a València, Luis Felipe Martínez, moderats pel comissari principal de la Policia Local de València, Alberto Cabeza. Domingo ha abordat els complexos canvis socials que s'han produït amb una “societat pitjor formada i una precarietat cultural que alimenta l'incivisme”. El subdelegat del Govern s'ha referit a les últimes dades sobre criminalitat fets públics pel Ministeri de l'Interior que estan, ha precisat, “per davall dels índexs pre-covid” de l'any 2019”, un descens en la criminalitat a la qual ha atribuït la coordinació policial i la major professionalitat de les Forces i Cossos de Seguretat. Finalment, el regidor Aarón Cano ha centrat la seua intervenció en les conseqüències que té la desigualtat en la convivència i en la importància dels valors ètics així com en l'exemplaritat en el seu compliment, i també ha abordat els reptes que ha suposat la pandèmia: “hem descobert la por i la soledat, la violència de gènere s'ha multiplicat, els problemes de salut mental i la desigualtat han crescut, els nostres xiquets i xiquetes porten dos anys amb una infància que no haurien de tindre, i a això se sumen els efectes psicològics de la pandèmia en la tercera edat; i tot amb la incertesa de no saber quan acabarà”, ha explicat Cano.

La jornada ha inclòs altres dos taules de debat, la primera sobre els problemes comuns a les grans ciutats, amb la participació del comissari cap de la Brigada Provincial de Seguretat Ciutadana, Vicente Martínez, i els responsables de les Policies Locals d'Alacant i Sevilla, moderats per la presidenta de la Federació d'Associacions de Veïns de València, María José Broseta. La segona ha versat sobre el 35 aniversari de la Llei orgànica 2/86 i la seua vigència, amb responsables de la Unitat Adscrita de la Generalitat Valenciana i la Guàrdia Civil. Esta vesprada es reprenen les jornades amb una altra taula que versarà sobre el futur i l'intercanvi d'experiències entre grans ciutats en matèria de convivència i seguretat.

Este Fòrum Obert de Convivència i Seguretat, que se celebra en el Complex Esportiu-Cultural La Petxina, és la primera gran trobada de seguretat de grans ciutats que se celebra a Espanya. Fins a València s'han desplaçat directors generals, regidors, caps de Policia de ciutats com Madrid, Barcelona, Sevilla, Saragossa, Mallorca o Múrcia amb la finalitat de donar resposta a les noves amenaces i desafiaments que ha plantejat la pandèmia de Covid-19.

MÉS FOTOS