La rendibilitat turística creix un 12% a València
Vénen més turistes i es queden més dies a la ciutat
«Francament positius». La regidora de Desenvolupament Econòmic i Turisme, Sandra Gómez, ha qualificat d'esta manera els resultats de la gestió de l'Ajuntament en matèria de turisme, una vegada conegudes les dades oficials fetes públiques per l'INE (Institut Nacional d'EstadÃstica). Especialment destacable resulta la dada de la rendibilitat, és a dir, l'impacte econòmic real que sobre la ciutat té la presència de visitants, i que ha reflectit un increment de més del 12%.
L'Ãndex REVPAR (que és el mesurador que valora el rendiment financer d'un establiment hoteler o una cadena: les sigles deriven de l'anglés Revenue Per Available Room, és a dir, ingressos per habitació disponible) ha crescut un 12,7% durant el passat exercici, ha subratllat la regidora. Este matÃ, Sandra Gómez ha donat a conéixer als mitjans de comunicació els resultats de la gestió de turisme, acompanyada pel director de la Fundació Turisme València, Antoni Bernabé, i per representants dels diferents sectors implicats en la gestió turÃstica: Javier Vallés, de l'associació HOSBEC; Luis MartÃ, de la confederació CONHOSTUR; i Miguel Jiménez, de l'associació AEVAV.
Durant l'any passat, el turisme a València va experimentar un notable creixement, com reflectixen les xifres oficials: un 3,9% més de pernoctacions (en el cas de persones estrangeres, l'augment és del 7,5%); i un 2,8% més de viatgers (7,5% en el cas de persones arribades des d'altres països). Però especialment cridanera és la pujada en el cas de les arribades a l'aeroport, que s'han incrementat més del 15% en general, i més del 18% en l'arribada de persones estrangeres.
Gómez també ha destacat les millores en l'à mbit de la desestacionalització, que és, junt amb la millora de la rendibilitat i el desenvolupament internacional, un dels objectius principals del Pla Estratègic de Turisme València 2020. L'anomenada desestacionalització consistix a equilibrar la presència de visitants a la ciutat durant tot l'any, de manera que la repercussió econòmica és sostinguda i més eficaç. En este cas, cal destacar els notables increments d'arribada de turistes que s'han registrat en els mesos de menor presència tradicional, que han aconseguit increments fins el 40%, per exemple el mes de gener de 2018.
Quant a la projecció internacional de València com a destinació turÃstica, també els resultats són molt positius, amb un increment notable de les pernoctacions de persones estrangeres: del 58% de l'any 2015 s'ha passat al 65% en 2018. Tal com ha explicat Sandra Gómez, això s'explica per l'esforç dirigit a augmentar les places de viatges d'aeroport, i per l'aposta per la connectivitat amb els principals hubs (enllaços aeroportuaris) europeus. De fet, durant el perÃode 2015-2018 les places de connexió amb hubs s'han incrementat més del 70%, passant de 760.000 a 1.300.000 (amb nuclis com Zürich, ParÃs CDG, Franckfurt, Istanbul, Roma, Lisboa, Madrid, Munic, Amsterdam, Moscou, Barcelona i Heathrow).
Tal com ha defensat Antoni Bernabé, «la millor manera d'avançar a guanyar mercats internacionals és guanyar en connectivitat, i des de l'Ajuntament i des de la Fundació Turisme València s'ha fet i es continua fent un gran esforç en això».
Sandra Gómez ha conclòs manifestant la seua satisfacció per la tendència que es deduix d'estos resultats, i ha destacat l'eficà cia dels anomenats programes de producte que ha impulsat la Regidoria des de l'inici del mandat (com el MICE, producte gastronòmic, esportiu o cultural), en coordinació amb les entitats representants del sector. «Continuar desenvolupant estos programes serà clau per als pròxims anys», ha conclòs la delegada.
Â