La regidoria d'Urbanisme de València organitza un taller de participació sobre el Pla Especial de Campanar
Sandra Gómez destaca que amb la nova proposta “es recupera i conserva la trama històrica i la recuperació de la tipologia d'habitatge tradicional”
La Regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana presenta als veïns l'esborrany de la revisió del Pla General per a l'àrea funcional de Campanar. Amb este motiu, esta vesprada comença el taller participatiu sobre el Pla Especial de Campanar, on es proposa un esquema d'infraestructura verda que recull els eixos principals ja delimitats sobre els camins històrics en el Pla General, les connexions amb l'horta i els recorreguts interns de connexió de Campanar amb Beniferri i transversals dels nuclis històrics amb les dotacions del seu entorn en àmbits de proximitat, de la Ciutat 15’.
La vicealcaldessa i regidoria de Desenvolupament i Renovació Urbana, Sandra Urbana, ha explicat que “esta revisió del planejament planteja la intervenció sobre la trama urbana del barri, la tipologia residencial, la delimitació del Nucli Històric Tradicional, els equipaments públics previstos i la gestió dels sòls pendents per a dotacions públiques”.
Sobre la trama històrica el Pla Especial, Gómez ha precisat que es proposa “la seua conservació i la recuperació de la trama residencial encara recognoscible”. L'ordenació vigent va plantejar un nou disseny que alterava en part la morfologia original del primitiu nucli agrícola però “ara amb la proposta es recupera i conserva la trama històrica, i es planteja la recuperació de la tipologia d'habitatge tradicional”. El Pla vigent hui dia estableix restriccions i prohibicions sobre profunditat i edificació del pati que origina un tipus de residència allunyat al de la poma compacta pròpia del primitiu casc de la població. “Es proposa per tant la recuperació de la tipologia de pomes compactes original”, ha incidit.
A més, la vicealcaldessa ha assenyalat que es modifica la delimitació vigent de l'àmbit del BRL-NHT (nucli històric tradicional) de Campanar. Això es realitza a fi d'integrar en l'àmbit patrimonial la totalitat de la trama històrica identificable de la primitiva Campanar de 1929. “Esta protecció permet a més mantindre algunes edificacions que actualment es troben fora d'ordenació en el nucli històric”, ha indicat.
“També es proposa dins de la labor de conservació del patrimoni, la declaració com BRL de les escoles de San José”, ha destacat. Este es constitueixen un exponent de l'Arquitectura Moderna a la ciutat de València reconegut en el registre de la fundació Docomomo, creada en Eindhoven en 1988 amb l'objectiu de documentar i conservar el Moviment Modern.
Quant a les noves dotacions, ha ressaltat que es planteja “integrar-les en les zones verdes i no en edificis residencials com en el pla anterior”. “Es delimitaran per a això noves unitats d'execució que permeten obtindre el sòl necessari per a desenvolupar les zones verdes i dotacions necessaris per al barri”, ha afirmat Sandra Gómez.
Es proposa a més el canvi d'ús de l'antena telefònica de Beniferri, de servei públic a ús terciari, i també les naus industrials de l'Avinguda Vall de la Ballestera, que passen d'ús industrial a terciari. Finalment, sobre mobilitat es defineixen diversos eixos verds per als vianants que connecten les diferents zones o barris entre si. Segons ha explicat, es planteja “un eix Nord-Sud que connecte Campanar amb Beniferri, diversos eixos transversals Est-Oest i un altre Nord-Sud de connexió amb les zones verdes de Campanar amb el Jardí del Túria”. “A més – ha continuat- es proposa recuperar els eixos històrics de connexió amb l'Horta, en Campanar i Beniferri”.
“Amb esta nova ordenació seguim amb la labor de conservació del patrimoni històric i trama urbana històrica, i amb la labor de cosir els barris amb la creació dels eixos verds per als vianants que unisquen totes les àrees de Campanar, promovent la sostenibilitat i les zones verdes, per al veïnat i acostar el barri al model de ciutat 15’”, ha conclòs.