VALENCIA | POLÍTICA

El Ple reclama a les empreses de telecomunicacions que completen la seua extensió per tot el territori municipal

ELPERIODIC.COM - 23/12/2020

La Corporació fa una crida unànime a la Generalitat i al Govern d'Espanya a «fer un front comú per combatre la bretxa digital»

El Ple de l'Ajuntament insta a les empreses de telecomunicacions que operen a la nostra ciutat «a completar el conjunt del territori municipal de València en els seus plans d'expansió de la fibra òptica, mostrant la voluntat de cooperació del consistori en el marc de les seues competències». Es tracta d'un acord plenari, que estén també la crida al Govern d'Espanya i a la Generalitat «per fer un ampli front comú dirigit a combatre la bretxa digital».

L'acord, que ha sigut aprovat amb el suport de tota la Corporació, assenyala també la necessitat de «procurar i prioritzar  la inclusió de les zones que encara no han sigut cobertes amb la fibra òptica a la ciutat de València dins de les possibles  inversions i convocatòries  de subvencions orientades a garantir l'oferta de connectivitat».

Així mateix, el Ple ha expressat el seu «suport a totes les accions iniciades per l'Ajuntament de València per afavorir l'arribada d'una oferta comercial de connectivitat d'internet de màxima qualitat a tots els barris i pobles de València i continuar explorant qualsevol nova via que, en el marc de les competències municipals, puga afavorir que el veïnat d'estes zones puga gaudir d'esta oferta comercial amb un servici d'internet òptim». Finalment, es convida als diferents grups polítics de les Corts Valencianes «a introduir canvis legislatius tendents a garantir la connectivitat a internet com a un dret en el conjunt del territori valencià».

El debat plenari ha arrancat arran d'una moció plantejada des del Grup Municipal Popular en la qual s'instava a l'Ajuntament a realitzar «totes les actuacions necessàries per a estendre la xarxa de nova generació de fibra òptica a les vivendes de la Devesa del Saler, així com a la resta de pedanies o pobles de València on encara no estiga desenvolupada esta infraestructura, i impulsar la captació de finançament extern, a través de la petició de fons europeus destinats a la reducció de la bretxa digital, per a l'execució d'este projecte».

Abans de les intervencions dels grups municipals han pres la paraula les portaveus de l'AMPA de l'IES El Saler Ana Albelda i Montse Toledano, les quals han explicat que l'alumnat de la Devesa, un total de 450 joves, estan en situació d'educació semipresencial a causa de la pandèmia, «però no tenen accés a internet i no poden exercir el seu dret a rebre formació». «Som un punt negre, ja que estem exclosos i només disposem d'ADSL a través del coure, la qual cosa és especialment greu en l'actual situació, i per això necessitem el seu suport».

La regidora del PP Julia Climent ha assegurat que es tracta d'un assumpte «que necessita una solució urgent, que afecta una zona molt extensa, però en la qual la Devesa s'ha quedat fora, la qual cosa és injust i discriminatori, i agreuja la bretxa digital». El regidor de Ciutadans Narcís Estellés ha manifestat la seua «absoluta adhesió amb el veïnat i les ampas», i ha lamentat que «les i els veïns paguen a València, però no reben servicis com València».

El delegat d'Agenda Digital, Pere Fuset, ha subratllat «la inacceptable situació que –ha afegit- patixen també altres pobles de València, com ara Mahuella, Carpesa, Poble Nou, Borbotó…». L'edil ha subratllat «el compromís ferm d'este Govern de lluitar i fer tot el possible per fer entendre a les empreses la imprescindible presència de fibra en el 100 % del territori valencià». «Este no és un tema per fer oposició, sinó per fer pinya –ha argumentat Fuset- les empreses de telecomunicacions són les responsables, i cal fer-les-ho entendre». Per part seua, la regidora de Gestió de Recursos, Luisa Notario, ha assenyalat iniciatives que l'Ajuntament ja ha impulsat, com ara la major puntuació en els plecs de servicis per a estimular que les empreses despleguen la instal·lació de fibra òptica als pobles.

El regidor Fuset ha conclòs anunciant la reunió, en els pròxims dies, amb responsables d'empreses especialitzades, «perquè la nostra xarxa de fibra arriba al 98 %, però la nostra ambició és arribar al 100 %, i estem totalment compromesos».

MERCAVALENCIA

El Ple ha aprovat també hui traslladar a Mercavalencia una proposta perquè es done cabuda de manera proporcional a representants dels grups municipals de l'Ajuntament, mitjançant la modificació dels estatuts de l'entitat. L'acord preveu elevar la proposta «per a la seua consideració i estudi pels òrgans de govern i administració de l'entitat», i convocar «a partir de 2021, a una reunió prèvia a tots els Consells d'Administració de Mercavalencia als representants dels grups municipals de l'Ajuntament de manera proporcional per traslladar tota la informació perquè en prengueu coneixement i debat de tots els punts de l'ordre del dia del Consell d'Administració de Mercavalencia».

Este acord, que ha sigut recolzat per tots els grups del Plenari excepte pel Grup Popular, que s'ha abstingut, ha tirat avant com a proposta alternativa a la moció plantejada pel Grup Municipal Vox, qui havia sol·licitat «que es done participació en el Consell d'Administració de l'entitat Mercavalencia als grups polítics representats en l'Hemicicle Municipal», per raons de «transparència«, tal com ha assenyalat el regidor de Vox Vicente Montañez. El regidor de Ciutadans Rafael Pardo ha assegurat que «hi ha un manteniment jurídic clar per donar suport a la proposta, perquè garantix la pluralitat política i el dret a la participació».

El delegat de Comerç, Carlos Galiana,  ha recordat que Mercavalencia «no és una empresa pública dependent de l'Ajuntament de València, tal com es recull en els seus estatuts, sinó que l'Ajuntament és el soci majoritari però l'entitat no rep pressupost municipal. No és una empresa de servicis, sinó mercantil», ha explicat. L'edil ha explicat que per aconseguir l'entrada proporcional de representants dels grups del Consistori caldria modificar els estatuts.

Finalment, el Ple ha rebutjat la proposta plantejada pel grup municipal Popular sobre l'activitat de la societat El Micalet, arran d'una moció inicial plantejada pel regidor de Vox Vicente Montáñez, sobre la celebració de 2021 de la festa de les magues de gener. La regidora del PP María José Ferrer ha subratllat el seu rebuig a la celebració d'esta cavalcada, que ja s'ha anunciat que en 2021 no se celebrarà a causa de la pandèmia, però ha afegit que la societat El Micalet no té llicència d'activitat, i ha demanat «que es complisquen els requeriments de cessament de l'activitat». Per part seua, la regidora de Ciutadans Amparo Picó ha expressat el suport del seu grup a la moció alternativa del PP (i, prèviament, a la inicial de Vox), i ha qualificat l'activitat de l'entitat de «vergonyosa».

El regidor de Cultura Festiva, Carlos Galiana, ha refusat participar en el debat, per la qual cosa s'ha procedit a la votació, que ha conclòs amb el rebuig de la proposta en no aconseguir el suport de l'Equip de Govern.