VALENCIA | SANITAT I SALUT

Rates, paneroles i mosquits: Així evolucionen les plagues a la ciutat de València

ALBA PÉREZ - 18/04/2024

Algunes plagues reben cada vegada menys avisos veïnals, però altres com la dels mosquits van en augment

L'arribada del bon temps normalment porta amb si l'augment de les plagues a les ciutats. És per això, que l'Ajuntament de València hui ha informat del treball que s'està realitzant des del departament de Sanitat per a pal·liar esta problemàtica.

El regidor de Sanitat, José Gosálbez, ha presentat hui en roda premsa les dades dels avisos ciutadans per plagues a la ciutat de València, els quals s'han reduït en un 30% en el primer trimestre de 2024 respecte al primer de 2023. Quant a les plagues de rates, estes s'han reduït en un 30% en la mateixa franja de temps i els avisos per insectes han sigut d'un 35% menys.

La dada més notable, quant a la reducció d'avisos, ha sigut el de les paneroles amb un 50% menys. Encara que, “per causes ambientals els avisos sí que han augmentat quant als mosquits”. A més, el nombre d'avisos de 2023 va ser de 842, enfront dels 1517 en 2022.

Des de la Regidoria de Sanitat, es treballa amb 9 equips en els 19 districtes de la ciutat, els qui es repartixen les zones i realitzen 2 tractaments de control de plagues de rates i paneroles al llarg de l'anys, encara que “s'està estudiant fer una tercera”. El treball es desenvolupa en els 63.000 pous de la xarxa del clavegueram i en els 65.000 registres que existixen en les voreres de la ciutat de València.

També es treballa en parc i jardins, on es farà el tractament tres vegades durant l'any 2024 “en caus, amb la col·locació dels anells”. Des de l'Ajuntament de València també s'actua sobre l'horta limítrofa de València i a partir dels avisos ciutadans, que “són els que ens fa conéixer l'opinió de la ciutadania i en quina situació està realment la ciutat. Els avisos ciutadans se solen resoldre entre un termini d'entre 24 i 48 hores”.

Gosálbez també ha puntualitzat que “el verí utilitzat per a les rates els produïx una mort dolça a estos animals. Respecte a les paneroles, el tractament es realitza amb una pintura amb verí.

Quant als mosquits, el regidor de Sanitat ha explicat que es fa un tractament continue i una revisió cada 15 dies, i cada 7 dies d'abril a octubre. El mosquit tigre es tracta de maig a octubre i “la resta l'any sol on històricament tenim constància que hi ha durant tot l'any”, mentres que en la propietat privada es treballa mitjançant avís.

José Gosálbez ha destacat que l'objectiu de la regidoria és el de “controlar les plagues, que no erradicar-les, eixe és un objectiu absolutament impossible. L'objectiu és fer possible que l'existència d'estos animals siga compatible amb la vida dels valencians”.

A més, el regidor de Sanitat ha explicat que “és clar la bona faena desenvolupada per la contracta i el departament” i ha destacat que la reducció d'avisos significa que “els tractaments de control són efectius”.