VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

La pujada del petroli impulsa el creixement del preu dels nolis de Valenciaport al setembre

ELPERIODIC.COM - 04/10/2019

L'índex VCFI avança un 1,83% al setembre i acumula una taxa de creixement del 7,79% des de gener de 2018

La retirada de vaixells per a la instal·lació de scrubbers arriba al 2,8% de la flota en circulació al setembre

El Valencia Container Freight Index (VCFI) corresponent al mes de setembre experimenta un creixement del 1,83% respecte al mes anterior, situant-se en els 1.077,94 punts. Acumula així una taxa de creixement des de gener de 2018 del 7,79%. Este canvi de tendència respecte al mes anterior evidència la volatilitat en la situació dels mercats d'exportació i els seus nolis, ja que des de l'inici de l'any encara no s'ha repetit la mateixa tendència a l'alça o a la baixa durant més de dos mesos consecutius.

El moviment creixent del mes de setembre es trasllada també a les principals àrees geogràfiques objecte d'estudi, sent diversos els factors generals que poden influir en el comportament dels nolis d'exportació des de Valenciaport.

Un d’estos factors és la pujada experimentada pel preu del barril de petroli per a situar-se en els 62,83 dòlars, la qual cosa suposa un creixement del 6,4% respecte al mes anterior. Durant el mes de setembre s'han intensificat les tensions geopolítiques entre els països productors de petroli, sent en aquesta ocasió l'atac a dues refineries a l'Aràbia Saudita el principal detonant. Malgrat que en un primer moment els analistes van anticipar una pujada de preus major, finalment la ràpida resposta dels productors saudites va fer que es recuperara progressivament la producció i se suavitzara el seu efecte sobre el preu del barril de petroli.

Un altre aspecte rellevant és la fortalesa del dòlar respecte a l'euro; que exerceix influència sobre els nolis fixats en dòlars, ja que en estos moments el dòlar es troba en els nivells màxims respecte a l'euro, des de l'inici de publicació d’este índex.

En l'Informe de l'Entorn Econòmic del Trimestre, publicat com a complement al VCFI es pot trobar una anàlisi més detallada de la situació actual del mercat de divises en la secció “al microscopi”.

En este treball podem constatar com, pel costat de l'oferta, s'observa el mes de setembre, un augment de la flota ociosa. Des de mitjan agost fins a l'inici de setembre es va produir una caiguda de la flota ociosa, passant de representar el 2,4% al 2,1% sobre el total de la flota en activa. No obstant això, a mitjan mes de setembre la flota ociosa va patir un fort creixement, passant de 476.136 TEU el 2 de setembre a 641.249 TEU el 16 de setembre, representant el 2,8% sobre la flota en circulació. Part d’este augment pot explicar-se per la retirada de vaixells per a la seua corresponent instal·lació de scrubbers (filtres netejadors de partícules contaminants) com ocorreguera el mes anterior, una altra part important es deu a l'estratègia de blanked sails seguida per les navilieres, forçades per la feble demanda de comerç mundial, segons assenyalen des d’Alphaliner.

Les dades de l'Organització Mundial de Comerç (OMC), mostren com el comerç mundial de mercaderies s'ha reduït en el segon trimestre de l'any en un 0,2% respecte al mateix període de l'any anterior, acumulant d'aquesta manera una caiguda del 0,1% en el període gener a juny de 2019. Així, esta estratègia de les navilieres de retirar oferta de capacitat del mercat pot haver contribuït també a suavitzar la caiguda dels nolis. 

Quant al comportament dels nolis en les principals àrees comercials analitzades en el VCFI, destacar el comportament de preus creixent en la majoria d'elles: 11 de les 13 àrees experimenten pujades en els nolis. Destaca el creixement en els nolis amb Àfrica Costa Oriental (6,25%), que segueix amb la tendència a l'alça iniciada en el mes anterior. També els vinculats a l'exportació amb el Mediterrani Oriental (2,58%), la qual cosa suposa un canvi respecte a la tendència baixista patida el mes d'agost. No obstant això, és necessari subratllar la volatilitat dels nolis amb estes dues àrees des de l'inici de l'any, la qual cosa no permet concloure si està pujada és una cosa puntual que es deu a factors conjunturals i comercials circumstancials o, si per contra, es deu a factors estructurals i per tant es mantindrà durant els pròxims mesos. El mateix succeeix amb els nolis amb el Subcontinent Indi, on el seu creixement trenca amb la tendència a la baixa iniciada en 2018 i queda pendent determinar si aquest canvi és l'inici d'una nova tendència creixent. També destaca l'increment en el nivell dels nolis amb Orient Mitjà (4,80%), que segueixen amb la tendència a l'alça iniciada al juliol i coincideix al seu torn amb l'augment de tràfics d'exportació des de Valenciaport amb estos mercats.

Quant a les zones restants, mentre que a Europa Atlàntica els nolis es mantenen en estables, Països Bàltics és l'única àrea on els preus del transport marítim es redueixen, en línia amb la reducció dels tràfics d'exportació des de Valenciaport amb estos mercats.

Subíndex del Mediterrani Occidental

Per part seua, el subíndex del Mediterrani Occidental experimenta el mes de setembre un creixement del 3,38%, canviant la tendència baixista dels dos mesos precedents. Esta pujada es dóna en un context de menor demanda cap a aquests mercats, on els preus dels nolis se situen en nivells baixos. Per tant, caldrà veure si este repunt es deu a l'expectativa de reactivació de l'activitat comercial o, per contra, a factors aliens a la fluctuació d'oferta i demanda amb aquests mercats.

Subíndex Orient Llunyà

Quant al subíndex amb el Llunyà Orient, el mes de setembre es torna a la senda del creixement amb una taxa del 0,93%, però acumulant un descens des de gener de 2018 del 17,8%. Si s'analitzen les taxes de creixement al llarg de l'any vigent, malgrat que s'observa una elevada volatilitat en els nolis amb aquesta àrea, les oscil·lacions són mínimes entre un mes i un altre. En este sentit, és necessari subratllar que els nolis ja estan ajustats a la baixa, per la qual cosa es percep poc marge addicional per a descensos abruptes sobre els nivells actuals.

Més informació sobre els panelistes

El VCFI és un índex quantitatiu que permet mesurar i comprar de forma objectiva les dades relatives als nolis marítims des del port de València. Aquest índex ha sigut creat a partir de la informació obtinguda de fonts de dades primàries, formats per dotze panelistes de primer nivell que operen en el port de València, incloent transitaris i navilieres. En concret, les empreses participants en el projecte són: Alonso Pricing, Arkas, Cosco Shipping, Cotunay, DAL Grimaldi, Grup Raminatrans, K Line, MSC, Savino del Bene, TIBA i White Line Shipping.