Publicat l’estàndard de les consultes ciutadanes europees sobre comunicació científica que coordina la Universitat de València
El consorci CONCISE, un projecte d’investigació col·laboratiu format per nou institucions de cinc països europeus, que coordina la Universitat de València
Les sessions, en què van participar 500 persones, van ser entre setembre i novembre de 2019 a Itàlia, Polònia, Eslovàquia, Espanya i Portugal. Es va tractar d’esbrinar quines són les percepcions i actituds de la ciutadania cap a la ciència, quins canals d’informació s’utilitzen per informar-se sobre ella i què influeix les opinions i decisions sobre ciència. La investigadora principal i responsable de CONCISE a Europa és Carolina Moreno, catedràtica de Periodisme de la Universitat de València i investigadora de l’Institut de Recerca en Polítiques de Benestar Social (Polibenestar), que juntament amb Isabel Mendoza i Empar Vengut, ha coordinat el volum.
El llibre consta de sis capítols, dedicats a cadascuna de les cinc consultes ciutadanes i en el qual també s’inclou la consulta pilot que va tenir lloc a Barcelona, el març de 2019, i que va servir per validar els qüestionaris i les preguntes que es farien en les altres consultes. A Espanya, la consulta es va celebrar el passat 26 d’octubre de 2019, al Jardí Botànic de la Universitat de València, amb la participació de 103 persones. En cada capítol es descriu el procediment de reclutament de participants, les campanyes de comunicació, així com les tasques de formació de persones voluntàries i moderadores.
També es descriu com es va planificar cadascuna de les consultes, els guions utilitzats en les diferents activitats i el model de consentiments informats que van emplenar les persones participants i les facilitadores. L’objectiu de la publicació és servir com un estàndard per desenvolupar activitats similars de processos participatius.
Un dels aspectes essencials per garantir l’èxit de el projecte ha sigut aconseguir que en cadascuna de les consultes participara una mostra el més diversa possible de la societat. Per això, les campanyes de comunicació desenvolupades durant els mesos previs a les consultes van tindre una importància fonamental. Així, atenent a les particularitats de cada país, en cada un dels capítols del llibre cada equip d’investigació ha recollit els detalls més rellevants de l’organització de les consultes.
“Aquesta primera publicació sobre les consultes ciutadanes celebrades la tardor de l’any passat en els cinc països europeus és un estàndard molt útil per a altres consorcis o institucions que vulguen dur a terme consultes ciutadanes o activitats de caràcter participatiu. Aquest estàndard permet identificar tots aquells aspectes que cal tenir en compte quan demanes a les persones que de manera voluntària dediquen el seu temps a compartir els seus punts de vista i inquietuds sobre temes científics”, ha destacat Carolina Moreno.
Segons la investigadora de la UV, “a causa de la quantitat d’elements que cal harmonitzar, les consultes ciutadanes de forma presencial no han estat molt recurrents. En aquests moments, a causa de la crisi de la pandèmia de la COVID-19, serà molt difícil preveure quan tornarem a reunir tantes persones juntes per a qualsevol activitat. Quan siga possible fer-ho, comptarem amb aquesta guia per poder seguir tots els passos necessaris per poder mobilitzar i involucrar tantes persones”.
Projecte CONCISE
CONCISE està finançat pel programa Horitzó 2020 (‘Ciència per i per a la Societat’) de la Unió Europea, el principal objectiu és construir noves vies de cooperació entre la ciència i la societat. L’equip multidisciplinari de CONCISE està liderat per la Universitat de València i compta també amb la participació espanyola del Centre d’Estudis de Ciència, Comunicació i Societat de la Universitat Pompeu Fabra, FyG Consultores i l’Associació Espanyola de Comunicació Científica. CONCISE ha rebut finançament del programa de recerca i innovació Horitzó 2020 de la Unió Europea sota l’acord de subvenció número 824.537.