VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Protesta contra Ábalos a València per l'ampliació del bypass

ELPERIODIC.COM - 28/06/2021

Lamenten que és un projecte "que apuntala i s'amplifica un model de transport perillós per al medi ambient i el clima"

Alguns membres de la recentment creada Plataforma No +By pass, formada per associacions ecologistes i veïnals de la comarca de l'Horta han acudit hui a l'acte de presentació de la licitació de l'ampliació del by pass per a exigir al ministre Ábalos la paralització de l'ampliació del by pass, que suposaria en la pràctica la duplicació dels carrils existents, perquè és un projecte que apuntala i amplifica un model de transport perillós per al medi ambient i el clima, ja que suposaria un augment exponencial de les emissions contaminants i d'efecte d'hivernacle i la destrucció de centenars d'hectàrees d'horta productiva.

L'aposta del Ministeri per l'ampliació d'aquesta autovia contravé els compromisos que el Govern ha adquirit en la Llei de canvi climàtic. El ministre sap que el Pla estatal d'infraestructures vigent prohibeix duplicar infraestructures viàries, ja que aposta per la reducció de vehicles i el transvasament de les mercaderies al ferrocarril. El pla només exceptua els projectes que milloren la seguretat, i a aquest subterfugi s'ha acollit el ministeri per a voler duplicar en la pràctica una autovia que no necessita aquestes obres. El projecte planteja separar el trànsit de llarg recorregut i el de curt, la qual cosa implica reduir i dificultar les eixides de la via i fer-la més impermeable.

L'ampliació del by pass es va plantejar amb unes previsions errònies d'augment del trànsit, que per descomptat no s'han complit. El projecte es va originar en els anys de la bombolla immobiliària, amb unes previsions de creixement continuat d'un 1,5% anual entre 2009 i 2033, ignorant les dades reals que publica anualment el ministeri, que ja mostraven que el trànsit havia estat descendint cada any, entre 2008 i 2013, a causa de la crisi. L'estudi del trànsit de 2008 preveia un volum de 125.000 vehicles diaris per a 2018, i en 2021 s'han comptabilitzat 40.000 vehicles menys. Tampoc es va tindre en compte la situació d'emergència climàtica que ja llavors existia i que hui és encara més evident i apressant.

Per a Sara Navarro, de Fridays for Future, organització integrada en la plataforma, “És una irresponsabilitat que el ministre aposte per un model que ja es qüestiona en tota Europa sense tindre en compte que el que fa falta és un pla per a reduir mercaderies per carretera i transvasar-les al ferrocarril, ja que a Espanya només van per ferrocarril el 4% de les mercaderies, mentre que a Europa són el 18%”.

Guillem Tordera, de l'Aliança per l'Emergència Climàtica de Paterna, l'Eliana i San Antonio, també membre de la plataforma, afirma que “les previsions del ministeri eren errònies i Ábalos les ha estat mantenint encara sabent que el trànsit està estabilitzat. Cal fer una bona gestió de la velocitat, com passa en totes les circumval·lacions, però no en la de València. A més, cal reduir la quantitat de vehicles, especialment de mercaderies i transferir-les al ferrocarril”.