VALENCIA | SOCIETAT

Un projecte de la Universitat de València analitza els corredors verds de les aus a València, Barcelona i Toledo

ELPERIODIC.COM - 13/02/2023

El projecte Parus, subvencionat pel Ministeri de Ciència i Innovació, analitza la infraestructura verda urbana, la biodiversitat i els corredors verds de les aus de les ciutats de València, Barcelona i Toledo, prenent com a espècie model el carboner comú (Parus major). L’investigador principal de Parus és Emilio Barba, catedràtic d’Ecologia de la Universitat de València, que hui ha presentat la iniciativa al vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana de l’Ajuntament de València, Sergi Campillo, acompanyat pel director del Jardí Botànic, Jaime Güemes.

L’estudi finalitzarà l’any 2024. L’estudi va començar al Jardí Botànic de la Universitat, on es va instal·lar la primera de les “caixes d’alimentació”. Quan es detecta activitat als menjadors, es marquen les aus per a obtindre dades de comportament dels ocells, que es creuen amb les característiques dels corredors de vegetació.

Al Botànic, per a la instal·lació de la gàbia s’ha buscat un lloc amb poca presència humana, a la zona del Bosc, al fons del Jardí. Però en altres llocs, com al Parc del Túria, les gàbies s’han situat en contextos diferents, perquè es tracta d’una zona enjardinada més transitada i amb major contaminació lumínica. Les dades que oferiran les distintes instal·lacions dels menjadors distribuïts per zones verdes de la ciutat seran diferents i s’espera que la seua interpretació ofereixca solucions tant per a l’espècie model, el carboner, com per tota la fauna ornítica de la zona.

Els resultats poden donar la clau per a replantejar la reordenació del territori o l’urbanisme en el paisatge dels espais metropolitans i servir per conèixer les dinàmiques i activitats més perjudicials per a la fauna urbana. A més, contribuirà a crear nous models que repercutirien en la biodiversitat i farien més agradable i saludable la vida en la ciutat. Finalment, com assegura Jaime Güemes, director del Jardí, servirà per arribar a nous models de renaturalització de les zones verdes a les ciutats.

Emilio Barba és catedràtic d’Ecologia a la Facultat de Ciències Biològiques. Doctor en Ciències Biològiques i Màster en Gestió Mediambiental i en Estudis d’Avaluació d’Impacte Ambiental, actualment desenvolupa la seua recerca en l’Institut Cavanilles de Biodiversitat i Biologia Evolutiva de la Universitat de València, i és cap d’Iniciatives al Vicerectorat de Sostenibilitat, Cooperació i Vida Saludable.

Les seues línies de recerca se centren en l’ecologia del comportament i ecologia de poblacions d’aus, havent publicat més de un centenar d’articles científics, i participat i dirigit diversos projectes de recerca. També treballa en aspectes aplicats, i ha dirigit estudis de flora i fauna, avaluacions d’impacte ambiental, treballs de gestió d'espècies amenaçades, etc. amb empreses o administracions.

En el projecte de la Universitat de València participa també del Museu de Ciències Naturals de Madrid, que pertany al Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), i el Museu de Ciències Naturals de Barcelona.

En la reunió de hui, Emilio Barba ha explicat el projecte a Sergi Campillo, i ha demanat la col·laboració de l’Ajuntament per als permisos de col·locació dels menjadors, l’accessibilitat a llocs difícils, la comunicació i la participació ciutadana...

El vicealcalde s’ha mostrat molt interessat en el tema perquè serveix per a enfortir l’estratègia de l’ecologia urbana i forma part de les previsions del Pla Verd i de la biodiversitat.