VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El projecte 'Future Desires' de Las Naves obri la IX edició de 10 Sentits

ELPERIODIC.COM - 07/05/2020

La novena edició de 10 Sentits té com a eix els Somiadors i se celebrarà de maig a desembre de 2020, plantejant accions virtuals i físiques al llarg d'aquests mesos

El centre d'innovació Las Naves, de l'Ajuntament de València, ha inaugurat el Festival 10 Sentits amb el projecte 'Future Desires', amb el qual s'obri una finestra a l'acció conjunta de la mà dels somiadors. Aquest matí s'ha presentat la web http://www.future-desires.com/, on s'aniran allotjant els desitjos de canvi de joves de tot el món en forma d'imatges, textos i vídeos. Eixos desitjos seran altaveu d'idees, il·lusions, pensaments, intencions i generaran reflexions i debats. Tots ells es transformaran més endavant en una instal·lació multimèdia que es podrà veure en Las Naves i donaran peu a un fòrum amb experts.

El Festival 10 Sentits reivindica la rellevància que les arts vives han de tindre en la societat que sorgisca després de la crisi, en la qual aquestes hauran de servir per a fer pensar, vibrar i conscienciar. Per això la novena edició s'adapta a les condicions actuals, plantejant un model completament diferent, i cerca aliats amb els quals poder desenvolupar els seus propòsits i aconseguir audiències més àmplies.

Amb eixa finalitat 10 Sentits s'uneix enguany a Las Naves, centre d'innovació social i urbana de l'Ajuntament de València, per a desenvolupar iniciatives conjuntes que servisquen per a conscienciar al públic de la necessitat de generar fonaments sòlids per a assegurar un futur més falaguer. En eixa obstinació seran fonamentals els Somiadors, eix fonamental de la novena edició dedicada a les generacions més joves, que es trobaran amb un model de vida diferent, amb unes circumstàncies inèdites i amb milers de somnis truncats. Què pensen? Com conceben els anys esdevenidors? Per què lluiten? Aquestes i altres preguntes es tractaran de respondre amb una programació que s'inicia al maig i s'estendrà fins a desembre de 2020.

En ella jugarà un paper fonamental Las Naves. El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha expressat que “des de Las Naves compartim amb el Festival 10 Sentits l'interés per la innovació, l'acció urbana i la cultura. Per això posarem en marxa diferents activitats en els pròxims mesos. La primera és aquesta que serveix per a inaugurar la novena edició del festival de manera virtual. Es tracta del projecte 'Future Desires' i en el qual confiem comptar amb els somnis i desitjos de la joventut tant de València com de la resta del món”.

COM PARTICIPAR EN FUTURE DESIRES 

10 Sentits convida a visitar el lloc www.future-desires.com i allotjar un comentari que actue com a alleujament, que servisca perquè un altre recapacite, que forme part més endavant d'una acció comuna. El Festival ha contactat amb instituts i diverses associacions i col·lectius, tant locals i nacionals com internacionals, per a presentar la web i animar que el major nombre de persones participen en ella. Aquesta labor es continuarà mantenint en els pròxims mesos. El resultat final i les conclusions es faran públiques més endavant i determinaran les actuacions posteriors.

La proposta està oberta a joves de tot el món, d'entre 15 i 25 anys, perquè compartisquen els seus desitjos de canvi a través d'imatges, textos i vídeos. Després s'exposarà aquest testimoniatge generacional, a través d'una exposició multimèdia i al voltant d'un col·loqui que tractarà de reflexionar sobre el contingut de tots els missatges rebuts.

BLINDWIKI I L'EXPOSICIÓ DREAMERS 2.0

En col·laboració amb Las Naves també es durà a terme en els pròxims mesos el projecte BlindWiki a València, de la mà d'Antoni Abad. Consisteix a la realització d'una cartografia col·laborativa en la qual, participants amb diversitat visual, utilitzen telèfons mòbils per a publicar online registres d'àudio geolocalizados. Generaran així mapes sonors de la seua particular percepció de l'espai públic urbà. Per a elaborar-lo es realitzaran expedicions col·lectives de mapatge en les àrees de Poblats Marítims i el campus de la UPV, en les quals grups d'estudiants col·laboraran amb els participants invidents. A més duran a terme també reunions inclusives, on es decideixen els temes a tractar en les seues publicacions.

Les experiències, cròniques i opinions publicades seran accessibles mitjançant l'aplicació gratuïta per a mòbils BlindWiki, posant a l'abast de totes i tots, la cartografia sensorial de tot allò que els participants no poden veure. La proposta compta amb la col·laboració del Departament d'Escultura de la UPV.

D'altra banda, Las Naves acollirà a més l'exposició Dreamers 2.0, que es proposa mostrar, a través de la plàstica i de les noves eines de què disposen els artistes més novells, el món en el qual viuen, però també aquell al qual aspiren. Inspirant-nos en el lema d'enguany “Somiadors”, coincident amb la pel·lícula homònima de Bernardo Bertolucci (“The Dreamers” 2003) en la qual es retrata la revolució de maig del 68 -on les revoltes estudiantils van ser un detonant per a qüestionar l'ordre del món, transformar les idees i els valors, encara que no es canviara el sistema- aquesta exposició posarà en valor l'obra d'una selecció d'artistes estudiants de diferents titulacions de Màster de la Facultat de Belles arts de la UPV. 

Aquests joves es troben cursant estudis en Animació, Arts Visuals i Multimèdia, Fotografia, Il·lustració i Producció Artística i se'ls animarà que amb els seus treballs qüestionen l'herència rebuda, eixa mateixa que no volen continuar traslladant a les generacions futures. Estudiants que posen en valor les seues eines, com són el coneixement i la innovació. La mostra, comissariada per la historiadora Cristina Chumillas, té com a objectiu, a través de plantejaments teòrics formals entorn del moment social, polític, cultural, econòmic i ambiental que estem vivint, ser altaveu de la joventut i els seus somnis. De com, elles i ells, plantegen el futur més pròxim.

10 Sentits s'ha caracteritzat des dels seus inicis per la seua aposta decidida per connectar amb les inquietuds i els problemes de hui dia. I ho ha fet en les seues huit edicions anteriors a través d'una programació plagada de propostes culturals i socials que convidaven al públic a reflexionar, a interactuar, a conéixer realitats diferents. Per mitjà del teatre, la dansa, el cinema, la música i altres disciplines ha tractat de visibilitzar a col·lectius marginats, de donar veu a grups silenciats, de denunciar desigualtats i injustícies. Tot això a través de les arts vives, amb la finalitat de posar de manifest la necessitat i la vigència de la cultura en la nostra societat. La novena edició del festival continuarà eixa intenció i reivindica el seu valor enmig d'una crisi sense precedents generada pel coronavirus que ens deixa davant una situació de completa incertesa.

La novena edició de 10 Sentits se celebrarà de maig a desembre de 2020, plantejant accions virtuals i físiques al llarg d'aquests mesos. La programació albergarà propostes artístiques entorn de la dansa, el teatre, el cinema i les arts plàstiques, així com xarrades, tallers i iniciatives d'innovació urbana.