El projecte Dones de ciència de la Universitat Politècnica de València i Las Naves, Premi Prismas de Divulgació 2022
Dones de ciència ha sigut guardonat amb el premi al millor projecte singular en la 35é edició d'aquests premis, els més prestigiosos d'Espanya en divulgació i cultura científica
El projecte Dones de ciència de la Universitat Politècnica de València (UPV) i el centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València ha sigut guardonat amb un dels premis Prismas Casa de les Ciències a la Divulgació 2022. En concret, ha sigut distingit amb el premi al millor projecte singular “per visibilitzar a científiques contemporànies en un projecte d'ampli abast que combina art i ciència amb la participació de la ciutadania”.
Els Prismas són els més premis més prestigiosos del país en el camp de la divulgació i cultura científica. Promoguts pels Museus Científics De la Corunya (Ajuntament de la Corunya), el seu objectiu cada any és premiar la difusió de la cultura científica i també fer costat a professionals que treballen en aquest camp.
“Aquest premi és un gran reconeixement a tot l'equip de la nostra universitat i de Las Naves que porta avant aquest projecte. I un gran al·licient per a continuar treballant per a aconseguir els objectius que ens plantegem amb ell: contribuir a augmentar la visibilització de la dona científica, lluitar contra la bretxa de gènere en l'àmbit de les STEAM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria, Art i Matemàtiques) i fomentar vocacions científiques, amb un binomi amb tant potencial com és el de l'art i la ciència”, destaca José E. Capella, rector de la Universitat Politècnica de València.
Per part seua, Carlos Galiana, regidor d'Innovació de l'Ajuntament de València, assegura que “els bons projectes d'innovació que duem a terme a València tenen els seus fruits directes i ràpids amb la visibilització del paper de la dona en la ciència en moltíssims centres escolars i edificis de la ciutat, però ens alegren molt també aquest tipus de fruits indirectes com els premis. Aquest reconeixement dels premis PRISMAS és un orgull i demostra la gran faena que al costat de la UPV portem fent des de febrer de 2019. Projectes així ens ajuden a construir una societat més justa i una ciutat més compartida”.
Sobre Dones de ciència
Promogut per la Universitat Politècnica de València (UPV) al costat del centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València, i amb el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia (FECYT) del Ministeri de Ciència i Innovació, el projecte Dones de ciència està contribuint des de fa tres anys a visibilitzar i homenatjar grans dones de referència nacional i internacional en els seus respectius camps d'investigació, a través de la mirada de grans dones també de la pintura mural.
Dones de ciència és un projecte innovador compromés amb el paper fonamental de la dona investigadora, científica i artista. Va dirigit a tota mena de públics, però especialment a l'alumnat de primària, secundària i batxillerat.
El projecte va començar al febrer de 2019, amb un mural en homenatge a Margarita Salas. I hui són ja 30 els que conformen un dels majors museus a l'aire lliure de pintura mural urbana del país.
Cadascun dels murals homenatja i visibilitza a destacades dones de ciència, referents en els seus respectius camps d'investigació: Anna Lluch, María Blasco, Jane Goodall, Hipatia de Alejandria, Mae Jemison, Sofía Kovalevskaya, Katalín Karikó, Elena García Armada, Anna Veiga, María Cegarra, a més de la ja citada Margarita Salas… són només alguns dels noms de les dones que protagonitzen ja Dones de ciència.
A més, tots els murals són obra de dones, referents igualment en el seu camp: la pintura mural. Entre altres noms, aquest projecte porta el segell de Julieta XLF, Lula Goce, Hyuro, Lidia Cao, GalletaMaría, CacheteJack o el Duo Mitgeres…
I al costat de la pintura mural, Dones de ciència incorpora una gran varietat de continguts que permeten descobrir a aquestes dones a través de vídeos, webs, podcast, jocs de cartes, rutes amb bici dinamitzades, una ruta de geocaching, puzles, codis QR, etc. D'aquesta manera, està donant vida a un projecte singular, que està configurant una ruta única al nostre país, visibilitzant a dones pioneres que van trencar barreres i han sigut i són referents en els seus respectius camps.
Més premiats
A més del premi a Dones de ciència, el jurat dels Prismas 2022 ha atorgat altres set guarDones: en la categoria de vídeo ha rebut el premi la webserie d'humor Camí a Congrés, i en nous mitjans Yonki Books, de Oihan Iturbide. El millor llibre editat ha sigut Assetjament, d'Ángela Bernardo, que aborda la realitat d'aquesta qüestió en l'àmbit científic. El premi al millor article periodístic va ser per a Història d'un segrest genètic, del periodista de l'Agència SINC Jesús Méndez, que explica com una mosca va guanyar habilitats a partir d'una planta. Mentrestant, el millor treball en radi ha recaigut en La lupa sònica, un pódcast de María Teresa Pérez i Xaviera Torres, que acosta la ciència a la joventut “amb estil innovador”. I el Prisma Especial del Jurat ha sigut per a Enrique Pérez Montero, investigador de l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia-CSIC.