Un projecte de cooperació de la Universitat de València facilita ocupació a dones de Burkina Faso
La Universitat de València, a través l’Àrea de Cooperació de la Fundació General, realitza una tasca de promoció i apoderament de la dona a Burkina Faso, col·laborant en nombrosos projectes amb l’Association pour la Promotion Féminine de Gaoua (APFG). Com a part del programa 0,7 ‘Una Nau de Solidaritat’, la Universitat ha contribuït al foment de l’ocupabilitat de la dona a la comunitat de Gaoua, al sud-est del país, i al suport de les activitats de la APFG.
En concret, el projecte ha consistit en l’ampliació i dotació de la infraestructura d’un centre de producció de farines enriquides, a més de la millora de les mesures de seguretat; de la producció, distribució i venda de les farines; i l’obertura d’una línia de desenvolupament i investigació. El responsable de la seua coordinació ha sigut Jesús Blesa Jarque, professor del Departament de Medicina Preventiva i Salut Pública, Ciències de l’Alimentació, Toxicologia i Medicina de la Facultat de Farmàcia.
La línia de producció de farines enriquides s’ha vist millorada mitjançant l’ampliació de la infraestructura i la millora energètica. D’aquesta manera, a més de l’augment de la producció, el seu ús final com a farinetes transformades a partir de grans i llegums del mercat local genera una mescla nutricionalment saludable. Com a mitjana, es realitzen dues produccions de farina al mes.
L’acció desenvolupada ha permés integrar les dones de Gaoua en el procés de desenvolupament econòmic, social i cultural de zona, millorant les seues condicions de vida. A més, com a part de la comercialització del producte, es va organitzar una capacitació en l’APFG que va permetre a 30 dones als llogarets sud-oest convertir-se en formadores que transmetran els avantatges de les farines. També es realitzen reunions setmanals amb les productores per a millorar la producció. A nivell de consum de farina, es produeixen i venen en mitjana 200 quilos per a més de 50 dones, la qual cosa suposa 50 famílies que milloren la seua dieta.
Burkina Faso és un dels països més pobres del món i, segons dades recopilades per diverses ONG, l’alfabetisme femení es troba en estat crític. En un context de pobresa extrema, pel qual té lloc la principal causa d’abandó de l’escola, juntament amb costums i hàbits lluny d’afavorir el desenvolupament educatiu, social i econòmic de la dona, aquesta queda relegada, des de xiqueta, a tasques domèstiques i matrimonis forçosos. Projectes com els impulsats per la Universitat de València al costat de l’APFG contribueixen a revertir aquesta situació.