VALENCIA | EDUCACIÓ

El projecte 50/50 d'estalvi energètic en centres escolars continua este curs amb 20 escoles participants

ELPERIODIC.COM - 10/10/2024

La Junta de Govern Local ha aprovat el llistat de centres docents que prendran part en el programa este curs

El 50% dels diners que aconseguisca estalviar cada centre se li retorna en forma de subvenció directa a fons perdut, i el consistori invertix el 50% restant en iniciatives que permeten reduir el consum i millorar l'eficiència energètica de les escoles

El regidor Carlos Mundina ha subratllat que l’objectiu és “conscienciar els menors en pràctiques sostenibles i veure com este tipus de projectes contribuïxen a la lluita contra el canvi climàtic”

 

 

Un total de 20 centres escolars de la ciutat participen de nou este curs en el programa d'estalvi energètic 50/50, que promou l'estalvi d'energia i d'aigua potable, alhora que busca conscienciar la població escolar sobre la necessitat d'adoptar hàbits de sostenibilitat i de lluita contra els efectes del canvi climàtic.

La Junta de Govern Local ha aprovat el llistat d’escoles participants este curs, una vegada conclosa l'avaluació dels projectes presentats per cada centre sol·licitant. En esta ocasió, els centres seleccionats són: Grau, 9 d'Octubre, Santo Ángel de la Guarda, Cavite-Isla de Hierro, Rodríguez Fornos, CEE Rosa Llàcer, San Pedro, Teodoro Llorente, Luís Guarner, Comunitat Valenciana, La Fonteta Giner de los Ríos, Castellar-Oliveral, CEE Sebastián Burgos, Camí de l'Horta, Angelina Carnicer, Benimàmet, Nuestra Señora del Carmen, Max Aub , i Pare Català.

Tal com ha recordat el regidor de Millora Climàtica, Carlos Mundina, el Projecte Educatiu 50/50 és una iniciativa subvencionada per l'Ajuntament que consistix en la implementació d'un protocol de comportament, seguiment i control dels gastos en energia que done com a resultat un estalvi en els consums energètics i d'aigua dels col·legis. Este protocol d'actuació ha d'afectar tota la comunitat educativa, en la qual s'inclou el personal directiu, representants de les AFA (Associació de Familiars de l'Alumnat), professorat, alumnat, personal de neteja i servici de menjador.

“El 50% dels diners estalviats per cada centre (que en les edicions anteriors s'ha situat al voltant dels 3.000 euros) es retorna als col·legis en forma de subvenció directa a fons perdut, destinada a sufragar els objectius de cada centre. Quant a l'altre 50%, l'Ajuntament l'invertix en iniciatives que permeten reduir el consum i millorar l'eficiència energètica de les escoles, a partir de les incidències identificades pels equips participants en cada col·legi”, ha explicat el regidor. Mundina ha subratllat que l'objectiu final d'esta iniciativa és “conscienciar els menors en pràctiques sostenibles i veure com este tipus de projectes contribuïxen a la lluita contra el canvi climàtic”.

El període d'execució serà d'octubre 2024 a setembre 2025. Cadascun dels centres participants constituirà un equip energètic integrat pels diferents membres de la comunitat educativa, en el qual l'alumnat té un protagonisme especial. Estos equips, que compten amb l'assessorament d'una empresa especialitzada, són els encarregats de dur a terme les mesures d'estalvi d'energia i d'aigua triades, vetlar pel compliment del projecte, transmetre els coneixements als altres alumnes i servir de via de participació de tot el centre.

S'establirà un recorregut energètic guiat per a preparar les tasques futures i es passarà a la fase de presa de consciència i planificació. Així mateix, es realitzarà una inspecció de tot l'edifici escolar per a analitzar els diferents aspectes que influïxen en el consum energètic i una presa de dades de temperatura i avaluació de l'ús de l'energia. Els últims passos consistixen en el pla d'acció, la campanya informativa, canvi de conductes i comunicació dels diners estalviats.