La producció de residus urbans a València s’incrementa més de 10 punts durant la desescalada respecte a la fase de confinament més estricta
Esta tendència és una mostra de la relació entre la producció de residus i l’activitat económica
«Les diferents fases del confinament han tingut efectes en la recollida de residus», així ho ha explicat el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo. Segons les dades de l’Ajuntament de València, s’ha passat d’una mitjana setmanal de 4.600 tones de residus generades al principi del confinament, del 15 de març al 3 de maig, a arreplegar 5.200 tones a la setmana durant la Fase 1 de la desescalada. Tot i això, continua sent una quantitat molt més baixa respecte a les setmanes prèvies a l’Estat d’Alarma decretat per la pandèmia de la COVID-19 quan es produïa una mitjana de 6.500 tones de residus.
De fet, la producció de residus en la ciutat de València es va reduir un 30 per cent durant el confinament més estricte comparat amb una setmana normal prèvia a esta crisi. Tot i que després, amb l’avanç de la desescalada ha tornat a augmentar progressivament. Tal i com assenyala Campillo, a la Fase 0 quan ja es permetia eixir al carrer i l’obertura de certs comerços, va pujar a 5 mil tones la quantitat de residus arreplegats a la setmana pels servicis municipals. A la Fase 1 es va tornar a incrementar a 5.200 tones. Es tracta d’una recuperació de més de 10 punts respecte al principi de l’Estat d’Alarma. Això és perquè, com destaca el vicealcalde, els residus estan directament relacionats amb l’activitat econòmica. On més s’ha notat esta recuperació ha sigut en la recollida d’envasos, seguida del paper-cartró i l’orgànica. També destaca la reactivació del servici de recollida de residus porta a porta que es va tornar a posar en marxa per complet amb el sector de la restauració durant la Fase 1.
Per al vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, «esta tendència en la recollida de residus urbans és una mostra també de la recuperació de la vida social i econòmica de la ciutat”. Campillo aposta per trencar esta associació entre producció de residus i activitat econòmica per tal d’avançar en un desenvolupament sostenible de la ciutat i del planeta. «Necessitem canviar el nostre model de desenvolupament econòmic per fer-lo molt més sostenible i eficient, on els períodes de creixement econòmic no suposen necessàriament major generació de residus», ha destacat per finalitzar.