VALENCIA | FESTES

Processó sense precedents en honor a Sant Vicent Ferrer a València

ELPERIODIC.COM - 08/04/2019

Totes les entitats vicentines participen en la processó extraordinària de Sant Vicent Ferrer pel centre històric de València

Totes les entitats vicentines de la Comunitat Valenciana han participat, cadascuna d'elles portant la seua imatge titular, en la gran processó vicentina extraordinària, que ha presidit el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares. Una processó sense precedents des de l'any 1955.

De forma excepcional, ha eixit la primera imatge processional o “pelegrina” de la Verge dels Desemparats, realitzada per l'artista Carmelo Vicent en 1945, que ha tancat la processó, i a més, la relíquia més gran que es venera de sant Vicente Ferrer a València, en el Col·legi Imperial de Xiquets Orfes, que ell mateix va fundar.

La processó forma part dels actes de l'Any Jubilar Vicentí concedit pel papa Francesc, a petició del cardenal arquebisbe de València,  Antonio Cañizares, amb motiu del sisé centenari de la mort de Sant Vicent Ferrer que es commemora enguany. Des de 1955, quan es va complir el cinqué centenari de la canonització de Sant Vicent Ferrer, no s'havia realitzat a València una processó extraordinària en honor al patró regional.

A més, la primera imatge “pelegrina” de la Verge dels Desemparats, obra de Carmelo Vicent, que ha eixit en la processó, només ix del Museu Marià -on s'exhibeix- per al besamans que se celebra en la seu de l'Escolania de la Verge en el qual les comissions falleres entreguen els seus donatius dirigits a la Fundació MAIDES. En aquest sentit, la imatge pelegrina que processiona habitualment -realitzada per Octavio Vicent en 1966- es troba aquesta setmana en La Vall d’Uixò, precisament amb motiu de l'Any Jubilar Vicentí.

Recorregut de la processó

El punt de partida del recorregut ha sigut la Porta dels Apòstols de la Catedral de València, des d'on totes les entitats han iniciat la processó amb l'acompanyament musical de la Banda Primitiva de Llíria, cap a la Plaça de la Verge pel mateix itinerari que les processons del Corpus Christi o de la Verge dels Desemparats, fins a finalitzar en la Basílica.

Han encapçalat la processó la “Creu alçada”, la Roca de Sant Vicent Ferrer del Corpus i la Confraria del Santíssim Crist de la Fe i Sant Vicent Ferrer de Paterna, seguits pels temples jubilars vicentins i les entitats, associacions, altars i confraries.

A continuació ha processional el Col·legi Imperial de Xiquets Orfes amb la major relíquia que es conserva del patró de la Comunitat Valenciana -l'os radie del braç dret- que és propietat del Col·legi; el Crist de Graus (Osca); els sacerdots dels temples jubilars; representants de l'Ordre de Predicadors; presidència eclesiàstica; l'Honorable Clavariesa vicentina 2019; la Junta de Govern de Junta Central Vicentina; i les autoritats civils i militars.

Sense precedents des de 1955

La processó no té precedents des de l'any 1955, quan es va commemorar el cinqué centenari de la canonització de Sant Vicent Ferrer pel papa Calixt III. També va ser Any Sant Jubilar, concedit pel papa Pío XII a la diòcesi de València a petició del llavors arquebisbe de València, monsenyor Marcelino Olaechea. I es va fer una processó extraordinària amb associacions i entitats vicentines el 27 de juny d'aquell any,  però només van participar uns quants altars. També destaca en la processó del diumenge la participació del bust reliquiari del Col·legi Imperial dels Xiquets Orfes de Sant Vicent Ferrer amb la major relíquia “vicentina” que es conserva.

Va ser donat en 1980 per l'Arquebisbat de Vannes i el Ministeri de Cultura francés i en el seu interior està el radi del braç dret de sant Vicente Ferrer. Respecte a la trobada entre les imatges de la Mare de Déu i de Sant Vicent, en la celebració de la festivitat de la Verge, al maig de 2018, es va poder veure una salutació entre la imatge processional de la Mare de Déu i la imatge del sant dominic de l'Altar del Mercat.

MÉS FOTOS