VALENCIA | MEDI AMBIENT

El primer hort urbà del Grau a València, cada vegada més a prop

ELPERIODIC.COM - 21/08/2020

Serà visible des del carrer i tindrà també un espai per a fruiters i un altre per a emmagatzematge

L’Ajuntament estudiarà ara les propostes presentades per autoritzar la gestió de 13 horts urbans ubicats a la parcel·la municipal del carrer del Vaixell, al barri del Grau del Poblats Marítims. Amb este procés, obert fins este divendres 21 d’agost, es convida les entitats legalment constituïdes i incloses al Registre Municipal d’Associacions “per —en paraules de l’alcalde Joan Ribó— fomentar els llaços d’unió entre la ciutadania i la terra i promoure el consum de quilòmetre zero”. Per la seua part, el vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha destacat que estos projectes “reivindiquen el passat i el present agrícola de la nostra ciutat, l’Horta de València, que mantenim i hem de protegir”.

Estos horts urbans s’ubiquen a un solar molt prop de l’avinguda del Port que, fins que començaren les obres d’enjardinament, es trobava sense ús i buit, amb algunes restes puntuals d’antigues naus industrials. L’Ajuntament vol ampliar l’oferta d’instal·lacions d’estes característiques a València.

Segons ha recordat l’alcalde Joan Ribó, el projecte ha tingut en compte la conservació de les restes puntuals de les naus que contenia el solar antigament, per preservar part de la història. L’objectiu ha sigut “dotar el barri d’un espai d’horta”.

L’hort urbà s’organitza a partir d’un eix principal de circulació i, a cada costat de l’eix, se situen les dos zones principals d’hort. També es disposen diferents zones destinades a arbres fruiters. Té una superfície de 1.254 metres quadrats. La vegetació, la diferenciació de paviments i el mobiliari habilitat “contribuiran a l’organització de l’espai, permetent generar diferents zones: d’hort i de fruiters, àrees d’estar, d’experimentació i reunió, i per a l’emmagatzematge”.

El recinte serà visible des de l’exterior i es delimitaran —a través del paviment, la vegetació i equipament divers— diferents zones dins del solar. D’esta manera, podrà acollir els diferents usos sol·licitats pels veïns i veïnes, i establir els accessos al solar i les circulacions principals i secundàries.

Des del 3 d’agost les associacions han tingut 20 dies per al lliurament de les sol·licituds, que s’atorgaran després de puntuar aspectes com la justificació de la viabilitat econòmica, la inclusió de propostes de formació en agricultura ecològica, incidència del projecte dins de la xarxa del barri, accions que faciliten la integració dels col·lectius escolars i el tractament d’accions que faciliten la inclusió de col·lectius de famílies en risc d'exclusió i immigrants.

Els horts urbans del carrer del Vaixell al barri del Grau se sumen als de Malilla, Rambleta i Sociòpolis. El vicealcalde i regidor d’Ecologia Urbana, Sergi Campillo, ha anunciat que pròximament es farà el mateix amb els horts escolars de Patraix que també van eixir dels pressupostos participatius. Campillo ha destacat que “és una mostra més de l’aposta del govern de Joan Ribó per l’agroecologia i per la implantació d’horts urbans”. Per al vicealcalde, “els horts urbans són espais on els veïns i veïnes estan en contacte amb la natura, poden produir els seus propis aliments i  reivindicar el passat i el present agrícola de la nostra ciutat, l’Horta de València, que mantenim i hem de conservar”. Junt amb estes iniciatives públiques, Sergi Campillo ha recordat que també hi ha horts urbans d’iniciativa privada a la ciutat com ara els de Benimaclet, “un exemple de reivindicació ciutadana de l’agricultura arrelada a un barri històric de València”. També ha assenyalat l’Hort de la Botja, un projecte de gestió comunitària enfocada a col·lectius vulnerables i on l’Ajuntament ha aportat finançament.