VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

El preu dels nolis d'exportació des del port de València cau un 0,77% i se situa en els 1.058,53 punts

ELPERIODIC.COM - 06/09/2019

Els nolis d'exportació des de Valenciaport presenten un creixement acumulat del 5,8% des de gener de 2018 (període base de l'índex)

El mes d'agost ha tancat amb una caiguda al Valencia Contenidor Freight Index (VCFI) del 0,77% respecte al mes anterior, prenent així un valor de 1.058,53 punts. Aquest descens ha estat vinculat a una caiguda del preu del barril de petroli que se situa en 59,69 dòlars, un 6% menys que en el mes precedent, tornant per tant als nivells de principi d'any.

A l'agost s'aprecia un creixement en la flota ociosa de portacontenidores que, atenent dades d’Alphaliner, augmenta fins a les 145 unitats, la qual cosa representa 552.920 TEU en comparació amb les 138 unitats i 486.778 TEU de juliol. A més, a la de possibles ajustos d'oferta i demanda, aquest increment es deu principalment a les instal·lacions de scrubbers o filtres en els bucs per a complir amb la normativa en matèria d'emissions de la IMO (Organització Marítima Internacional) pressionen a l'alça la flota ociosa, així com el mercat de noliejaments. La nova regulació mediambiental que entra en vigor al gener de 2020 jugarà un paper protagonista en el mercat marítim en el final de l'any, amb el que és previsible que aquestes tendències es mantinguen en els pròxims mesos.

Les dades del mes

Durant el mes d'agost, les principals àrees geogràfiques que integren el VCFI han patit un descens en els nolis d'exportació, en concret set d'elles, mentre que s'han registrat pujades en quatre zones. En les dues restants (Europa Atlàntica i la del Mar Bàltic) els preus s'han mantingut constants. Entre les caigudes del mes destaquen les experimentades en Orient Llunyà (-3.62%), Mediterrani Oriental (-2.88%), Mediterrani Occidental (-2.39%), els Estats Units i el Canadà (-1.41%) i Llatinoamèrica Pacífica (-1.19%). La baixada en els nolis cap als Estats Units i el Canadà apunta a un ajust temporal ja que la tendència del mercat és molt positiva es prenen les dades de comerç exterior de la Comunitat Valenciana. En aquest sentit i d'acord amb l'informe de Comerç Exterior elaborat pel Ministeri d'Indústria, Comerç i Turisme durant el primer semestre de l'any les exportacions de la Comunitat Valenciana a Amèrica del Nord van créixer un 43%, la qual cosa va en consonància amb el dinamisme del mercat en el port de València.

Considerant les zones amb creixement en els nolis, destaca sobretot la pujada en els preus de transport a l’Orient Mitjà (5,91%) per segon mes consecutiu, la qual cosa podria representar un canvi en la tendència baixista iniciada al març de 2019. En termes de comerç exterior, les exportacions a la zona van créixer un discret 0,6%, molt per davall de la mitjana de vendes a països no comunitaris; que van créixer al 5,3% en el primer semestre de l'any.

El subíndex regional del VCFI referit al Mediterrani Occidental presenta a l'agost comportament similar al mes anterior, experimentant un descens del 2,39%. D'aquesta manera, el VCFI per al Mediterrani Occidental se situa en 955.31 punts. Si bé al principi de l'any es va percebre una certa recuperació dels fluxos comercials, en els últims mesos comença a detectar-se cert alentiment que, sumada a les barreres comercials existents en algun d'aqueixos mercats, podria marcar una tònica contractiva en el mercat.

El subíndex regional del VCFI associat a l’Orient Llunyà ha patit un descens del 3,6% a l'agost respecte al mes anterior, amb el que situa en 814,23 punts; una xifra pròxima al mínim històric de la sèrie. Comparant la situació amb la de fa un any, els preus del transport marítim a l’Orient Llunyà s'han reduït al voltant d'un 15%. Aquestes dades evidencien un mercat amb una situació clarament baixista en la qual l'ajust ofereix-demanda pressiona els preus a la baixa. Això es percep especialment en enviaments amb destinació Àsia (enfront de les importacions des d'Àsia), a causa del desequilibri comercial típic d'aquestes rutes i que queda manifest en l'evolució dels trànsits de Valenciaport amb la Xina, el principal país de la zona, amb el qual durant el 2019 les importacions estan creixent fins a situar-se en nivells per damunt dels de 2018 mentre que per a les exportacions els tràfics no superen els registres de l'any anterior.

Més informació sobre els panelistes

El VCFI és un índex quantitatiu que permet mesurar i comprar de forma objectiva les dades relatives als nolis marítims des del port de València. Aquest índex ha sigut creat a partir de la informació obtinguda de fonts de dades primàries, formats per dotze panelistes de primer nivell que operen en el port de València, incloent transitaris i navilieres. En concret, les empreses participants en el projecte són: Alonso Pricing, Arkas, Cosco Shipping, Cotunay, DAL Grimaldi, Grup Raminatrans, K Line, MSC, Savino del Bene, TIBA i White Line Shipping.