Presentació al Jardí Botànic de la rosa de l’esperança, dedicada a l’activista Setsuko Thurlow
Setsuko Thurlow és una coneguda activista pel desarmament nuclear supervivent d’Hiroshima que va rebre el Nobel de la Pau en 2017 en nom d’ICAN
La nova varietat de rosa ha estat creada per l’obtentora valenciana Matilde Ferrer
A l’acte acudirà Carlos Umaña, metge costa-riqueny directiu de dos associacions anti nuclears rebedores de dos Nobel de la Pau (IPPNW en1985; ICAN en 2017)
Aquest dimarts 28 de setembre, a les 18 hores, a l'Umbracle del Jardí Botànic de la Universitat de València es presenta una nova varietat de rosa, la Setsuko Thurlow Rose, una rosa d'esperança que quedarà plantada al costat de la resta de rosers de la col·lecció del Botànic. L'acte coincideix amb el 26 de setembre, el Dia Internacional de l'Eliminació Total de les Armes Nuclears, i en el mateix any en què es compleixen 76 anys del bombardeig atòmic d'Hiroshima i Nagasaki, i entra en vigor el TPAN, Tractat de Prohibició d'Armes Nuclears.
Aquesta flor especial, dedicada a l'activista pel desarmament nuclear i supervivent d'Hiroshima als 13 anys, Setsuko Thurlow, ha sigut creada per l’obtentora de roses valenciana Matilde Ferrer, que amb una extensa trajectòria al sector planterista és experta en hibridació de roses per a aconseguir noves varietats. En el cas de la rosa de l'esperança, ha creat una “bella rosa multicolor, d'aparença delicada, però tan resistent que no perd les seues fulles durant tot l'any”. Setsuko, que va rebre el Nobel de la Pau en 2017 en nom d’ICAN, la Campanya Internacional per a Abolir les Armes Nuclears, en conéixer la iniciativa, va escriure una carta a Matilde i va plasmar el seu desig: “Que aquesta bella flor florisca en un futur en què les armes nuclears siguen finalment erradicades del nostre estimat i preciós planeta”.
En l'acte, promogut per l'empresa de divulgació cultural Rocaviva Eventos, a més de participar Matilde Ferrer, i mostrar-se en exclusiva un audiovisual dedicat a l'esdeveniment de la mateixa Setsuko Thurlow, participarà el metge i activista costa-riqueny Carlos Umaña, copresident de IPPNW, l'Associació Internacional de Metges per a la Prevenció de la Guerra Nuclear (Premi Nobel de la Pau, 1985) i membre del grup directiu de la Campanya Internacional per a Abolir les Armes Nuclears, ICAN (Premi Nobel de la Pau, 2017). A més, Belén Yuste parlarà sobre la gènesi de la rosa, responsable de Ciència i Cultura de l'Hospital Universitari 12 de Octubre de Madrid.
L'acte no necessita reserva prèvia i l'entrada és gratuïta.
Setsuko Thurlow és coneguda mundialment per ser una figura destacada dins de la Campanya Internacional per a Abolir les Armes Nuclears, ICAN, i per haver fet el discurs d'acceptació del Premi Nobel de la Pau d’ICAN en 2017. Els seus discursos han inspirat a gent a tot el món a prendre mesures per al desarmament, i s'ha reunit amb líders mundials, inclosos el Papa Juan Pablo II i el Papa Francisco. És fundadora de l'organització “Hiroshima Nagasaki Relived” en 1974, per a generar consciència en el públic en general sobre les conseqüències de les armes nuclears. És membre de “Nihon Hidankyo” la confederació japonesa de supervivents de bombes atòmiques. Ha participat en diverses presentacions escolars i acadèmiques com a membre del projecte “Hibakusha Stories” de Nova York. Ha sigut membre de la tripulació del “Peace Boat” (Barco de la Pau) una ONG japonesa que promou el desarmament nuclear.
Matilde Ferrer és responsable d'investigació de Vivers Francisco Ferrer, empresa reconeguda mundialment en el sector de les roses, i experta en la hibridació de roses per a aconseguir noves varietats. És presidenta de l'Associació Espanyola de la Rosa pertanyent a la WFRS (World Federation Rose Societies) i ha impartit cursos i conferències sobre ciència, tècnica i cultura de roses, a més de formar part de jurats en nombrosos concursos. En 2017 va rebre la distinció Castell d'Alaquàs en la categoria Ciència i Tecnologia, Empresària, atorgada per l'Ajuntament d'Alaquàs en reconeixement a la seua trajectòria professional en el món de la producció i obtenció de noves varietats de rosa.
Carlos Umaña és president i cofundador de l'organització IPPNW Costa Rica i president i cofundador d'Artistes per la Pau a Costa Rica. És president del col·lectiu pro drets humans “Pau i Diversitat”. La seua labor s'ha centrat en promoure la consciència sobre les conseqüències humanitàries de les armes nuclears i, a través del desarmament humanitari, generar la rellevància política i promoure la universalització del Tractat sobre la Prohibició de les Armes Nuclears (TPAN). Ha treballat en diversos fòrums internacionals, procurant el suport a aquest tractat i la participació activa de diversos països, especialment Llatinoamèrica i el Carib.
Belén Yuste és responsable de l'Àrea de Cultura i Ciència de l'Hospital Universitari 12 de Octubre de Madrid. escriptora, conferenciant, comissària d'exposicions i coordinadora de projectes culturals. Per la seua labor de difusió de la figura de la gran científica María Sklodowska-Curie, ha sigut condecorada amb la Medalla al Mèrit de la Cultura de la República de Polònia, la més alta distinció atorgada a persones estrangeres en l'àmbit de la cultura (2013) i Chevalier d´Ordre dónes Palmes Académicques, atorgat pel govern de la República de França (2016).