VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Premi Iturbi de piano amplia el termini d'inscripció del concurs internacional fins al 14 de gener de 2021

ELPERIODIC.COM - 15/10/2020

La Diputació de València, que ha atés en les últimes setmanes nombroses consultes, ha decidit facilitar al màxim la inscripció de pianistes de tot el món en un temps de molta incertesa per la crisi generada pel Covid-19

El Premi Iturbi, Concurs Internacional de Piano de València, ha decidit ampliar el termini d'inscripció del 31 d'octubre fins al 14 de gener per a la seua XXI edició que tindrà lloc entre el 23 de juny i el 2 de juliol de 2021, any en què celebra el seu 40 aniversari. L'esdeveniment musical, que se celebra cada dos anys i que va ser impulsat per Joaquín Rodrigo (Sagunt, 1901-Madrid, 1999), és un referent en el món pianístic al qual s'han presentat intèrprets dels cinc continents en les 20 edicions celebrades des de 1981. [Veure documentació adjunta].

La Diputació de València, organitzadora del premi, ha tingut en compte diverses circumstàncies i ha decidit finalment facilitar al màxim la inscripció de pianistes de tot el món en un temps de molts dubtes per la crisi generada pel Covid-19 i la seua participació en una edició que espera veja més pròxima la volta a la normalitat i se celebre amb l'horitzó de la pandèmia més clar i en retrocés.

La institució ha atés en les últimes setmanes nombroses consultes i demandes d'informació de pianistes per a participar en el concurs, i este interés també va motivar l'inici dels tràmits per a l'ampliació del termini de sol·licituds. Els responsables de l'organització han manifestat que amb esta aposta volen reivindicar que “la cultura és segura” i consideren que “la música ha de fer front al coronavirus amb totes les mesures de seguretat i sanitàries per a evitar la paralització de l'activitat, els concerts i el desenvolupament de les carreres artístiques dels músics”.

Glòria Tello, diputada responsable del Premi Iturbi, regidora de Cultura de l'Ajuntament de València i presidenta del Palau de la Música, ha assegurat que “la Diputació de València pretén generar il·lusió i esperança amb l'ampliació del termini, així com allunyar incerteses pel Covid-19 brindant totes les facilitats als pianistes que desitgen participar en 2021 en un concurs internacional d'alt nivell”.

Tello ha subratllat que “el Premi Iturbi, dirigit per Joaquín Achúcarro i amb un comité assessor format pels prestigiosos pianistes Josu de Solaun, Carles Marín, Emma Jiménez i Óscar Oliver, brinda una gran oportunitat als participants amb unes excel·lents dotacions, guardons, activitats i difusió que ajuden a visibilitzar l'excel·lència i a impulsar la seua carrera artística”.

Dotacions i guardons           

Els premis en metàl·lic, amb ocasió del 40 aniversari del concurs, experimenten un augment del 70% respecte al certamen precedent, el primer estarà dotat amb 30.000 euros, l'enregistrament d'un cd pel reconegut segell discogràfic IBS Classical i diversos recitals i concerts; el segon amb 20.000 i el tercer amb 10.000; en l'última edició els guardonats van rebre 18.000, 12.000 i 6.000 euros, respectivament. La resta de finalistes no seleccionats per a la final II rebran 5.000 euros i el premi especial al millor intèrpret de música espanyola 2.000.

A més, la Diputació de València organitzarà concerts a Espanya i a l'estranger durant l'any 2022 amb la participació de les persones guanyadores dels tres primers guardons i s'atorgaran altres premis especials finançats per entitats o empreses patrocinadores i col·laboradores.

Fase de preselecció oberta

L'ampliació de la convocatòria de la pròxima edició, publicada en pianoiturbi.dival.es, està dirigida a pianistes de qualsevol nacionalitat, nascuts a partir del 23 de juny de 1985, que hauran d'aportar documentació i un enregistrament audiovisual d'entre 20 i 30 minuts que el jurat avaluarà en una fase de preselecció oberta al públic en el Palau de la Música de València i, posteriorment, publicarà el llistat d'admesos en la web.

La competició constarà de cinc proves eliminatòries en les quals s'haurà d'incloure lliurement les següents obres: una sonata de Ludwig van Beethoven i de Wolfgang Amadeus Mozart, dos obres curtes de Fryderyck Chopin, de les quals una ha de ser obligatòriament un nocturn; una peça de Goyescas d'Enrique Granados, de la Suite Ibèria d'Isaac Albéniz, o la Fantasia Bètica de Manuel de Falla. En esta fase, la primera prova comptarà amb 22 intèrprets fins a arribar a les dos fases finals amb 6 i 3 concursants que interpretaran un concert per a piano amb l'Orquestra de València.      

Nova etapa i model

El Premi Iturbi compta, per primera vegada i en esta nova etapa, amb una direcció artística i amb un comité assessor que han dissenyat un model de concurs que experimenta canvis en l'edat límit, major flexibilitat a l'hora de conformar el repertori i la participació de la formació titular  del  Palau de la Música en les dos finals.

Així mateix, s'ha creat la figura d'un compositor resident, i en esta edició, Òscar Colomina serà l'encarregat d'escriure per a la convocatòria una obra que serà interpretada de manera obligatòria per tots els participants que accedisquen a la segona prova.

El jurat de la competició, presidit per Achúcarro, estarà format per Arie Vardi, Menahem Pressler, Jorge Luis Prats, Josu de Solaun, Catherine d’Argoubet, Barrett Wissman, Didier Schnorhk i Kei Itoh, que avaluaran als participants del concurs que se celebrarà en el Teatre Principal de València.        

Difusió i internacionalització

La gala de lliurament tindrà lloc el dia 3 de juliol de 2021, en el transcurs d'un recital en el que participarán els tres concursants finals. Es retransmetran en directe totes les actuacions i es farà una reposició dels concerts que podran ser visualitzats a través de la web del certamen, la qual cosa impulsarà la difusió i internacionalització d'este esdeveniment musical.

El Premi Iturbi forma part de la Federació Mundial de Concursos Internacionals de Música, una associació amb seu a Ginebra que reuneix concursos de països dels cinc continents entre els quals es troben les competicions internacionals de música més prestigioses de tot el món. Així mateix, el Concurs Internacional de Piano de València, és membre de la Fundació Alink-Argerich, la qual reuneix la major part de concursos internacionals de piano de tot el món.

MÉS FOTOS