Es posa en marxa el procés participatiu DecidimVLC amb 16 milions d'euros per a inversions en districtes i pobles
Els veïns de València ja poden presentar propostes per a la millora dels barris, districtes i pobles de la ciutat
La regidora de Participació Ciutadana i Acció Veïnal, Elisa Valía, ha presentat hui el procés participatiu DecidimVLC 2022–2023, accessible a través de la web decidimvlc.valencia.es”, i ha explicat que aquesta convocatòria biennal “permet implicar la ciutadania en la inversió de 16 milions d'euros, a través de la proposta, suport i votació de projectes per als districtes i pobles de la ciutat de València, i, per primera vegada, “afavoreix les inversions en els barris menys poblats”.
De fet, del pressupost total, 13 milions d'euros es repartiran de manera redistributiva entre els 19 districtes de la ciutat i 3 milions d'euros s'assignaran a projectes d'inversió en barris on s'aplicarà el mecanisme de reequilibri territorial, “una novetat important d'aquesta edició”. “L'objectiu d'aquesta eina és incentivar la participació de la ciutadania en aquells barris en els quals en tindre menor població en el seu districte tenen més dificultats per a seleccionar propostes de projectes d'inversió en el seu territori”.
“En aquesta ocasió els projectes d'inversió proposats per la ciutadania podran ser de major envergadura. A més, per primera vegada, part de l'import –3 milions d'euros– es destinarà exclusivament als barris que, per a tindre una menor població, presenten més dificultats per a rebre projectes d'inversió”, ha reiterat.
Sobre el calendari, la regidora ha explicat que després d'analitzar el resultat de les experiències prèvies, s'ha modificat el calendari de convocatòria i execució del procés. “A partir d'ara, DecidimVLC es convocarà cada dos anys, la qual cosa permetrà guanyar temps per a preparar propostes, analitzar la seua viabilitat i, finalment, dur a terme els projectes que reben més suports”, ha manifestat Vàlua.
La presentació de propostes de projectes d'inversió es podrà dur a terme des d'aquest 25 de març al 28 d'abril de 2022. Durant aquestes quatre setmanes, les persones majors de 16 anys empadronades a València poden presentar, a través de la pàgina web, una proposta de projecte d'inversió per a un dels districtes o pobles de València.
Elisa Valía ha recordat que les propostes presentades per la ciutadania han d'atendre les necessitats del districte i contribuir a millorar la qualitat de vida de les veïnes i els veïns. A més, cal tindre en compte que únicament podran ser seleccionats aquells projectes que facen referència a obres o intervencions com, per exemple, la reforma d'espais públics (parcs, carrers, places…), la construcció o rehabilitació d'infraestructures (pistes esportives, biblioteques, espais municipals…) o la millora del mobiliari urbà (bancs, papereres, il·luminació…). Contràriament, es descartaran les propostes que tinguen a veure amb activitats culturals, serveis i contractació o que no siguen de competència municipal.
D'altra banda, la fase de suport ciutadà es desenvoluparà del 29 d'abril al 19 de maig de 2022. Durant aquest període cada persona podrà secundar fins a un màxim de cinc propostes d'inversió presentades per la ciutadania. Perquè les estudien els serveis tècnics municipals, els suggeriments hauran de comptar amb el suport de 30 persones per a les propostes dels districtes o de 15 per a les dels pobles.
La ciutadania pot donar suport a les propostes que més li agraden en qualsevol dels districtes i/o pobles i canviar-les en qualsevol moment fins al 30 de setembre. I del 20 de maig de 2022 al 8 de setembre de 2022, els diferents serveis tècnics de l'Ajuntament realitzaran l'estudi de viabilitat i valoraran que complisquen els requisits perquè siguen considerades propostes d'inversió viables i legals, i pressupostaran el cost de dur-les a terme.
Finalment, del 9 al 30 de setembre de 2022 se celebrarà la fase de votació en què es podrà decidir com gastar el pressupost assignat en el districte o poble preferit. Cada persona podrà votar propostes fins a aconseguir l'import total que tinga assignat el districte o poble que haja seleccionat. Les propostes més votades seran les triades per a començar a executar-se en 2023.
Com es repartirà el pressupost per barris i districtes?
Quant al repartiment del pressupost per districtes, que comptaran amb un mínim de 160.000 euros, la regidora ha indicat que els que comptaran amb més diners són Quatre Carrers, Jesús i Benicalap, amb més d'un milió d'euros. Els pobles amb major dotació seran Castellar-L’Oliveral i La Torre.
I els barris on es podrà aplicar el mecanisme d'equilibri territorial, perquè compten amb menys de 1/3 de la població del barri més poblat del seu districte, segons dades del Padró, es troben, per exemple, Ciutat Fallera de Benicalap, Natzaret de Poblats Marítims, el Pla del Remei de L'Eixample, El Botànic i La Roqueta de Extramurs o La Fonteta de Sant Lluis i La Punta en Quatre Carreres.