Els ports espanyols creen un fons de 25 milions d'euros per a promoure projectes innovadors per al sector logístic
ELPERIODIC.COM - 08/04/2019Valenciaport ha acollit hui la presentació del Fons Ports 4.0, un nou fons de compensació interportuari dirigit a promoure i incorporar activament la innovació disruptiva com a element de competitivitat en el sector logístic-portuari espanyol tant públic com privat. L'acte, que ha tingut lloc en l'Edifici del Rellotge del port de València, ha comptat amb la presència d'Aurelio Martínez, president de l'Autoritat Portuària de València (APV); José Llorca, responsable del fons capital “Ports 4.0” de Ports de l'Estat; i Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport.
Durant la presentació, Aurelio Martínez ha destacat la importància de coordinar tot el clúster innovador que genera el sector logístic-portuari. “Alguns ports dels països més avançats del món com Rotterdam o Singapur han passat a jugar un paper rellevant en els processos d'innovació i investigació a escala mundial. En el cas de Rotterdam, ha centrat el seu procés innovador en dos vessants, la reducció de les emissions de CO2 i la potenciació de la sostenibilitat en tot el seu clúster portuari”. Martínez també ha posat l'accent en la necessitat d'impulsar la I+D al nostre país “segons les dades de l'informe The Global Innovation Index 2017, Espanya va dedicar el 1,2% del PIB a activitats d'I+D l'any 2015, la qual cosa li situava en el lloc 30 del rànquing mundial. No obstant això, si analitzem la dada de patents, en eixe mateix any, Espanya va sol·licitar el registre de 3.020 patents, la qual cosa representava el 0,10% de totes les patents del món”.
Fons Ports 4.0
Durant la presentació, José Llorca ha destacat el “paper desenvolupat pel president de l'Autoritat Portuària de València, Aurelio Martínez, per a impulsar la creació per part de Ports de l'Estat d'aquest nou fons Ports 4.0 que s'emmarca dins del fons de compensació interportuari”. Este nou fons, creat al març de 2018, està dotat d'al voltant de 25 milions d'euros. Esta quantitat es correspon amb l'1% del cash Flow recurrent anual de cada autoritat portuària i s'estableix un període mínim d'aportació de 4 anys. Per a l'activació d’este fons, ja s'ha adjudicat l'oficina de suport i la creació de la incubadora o acceleradora corporativa a una UTE formada per KPMG i Insomnia, el hub d'innovació valencià. Esta UTE disposarà de presència en 12 ports d'interés general del país.
El fons “Ports 4.0” està dirigit a finançar qualsevol fase del procés d'innovació: des de la ideació, fins a la validació, acceleració o creixement del projecte. Amb este nou fons es pretén incentivar la creació o consolidació d'un teixit d'empreses emergents o noves línies de negoci en empreses ja existents que desenvolupen productes, serveis o processos innovadors per al sector logístic-portuari, amb una clara vocació cap al mercat. Així mateix, es busca posar al servei de la comunitat portuària espanyola productes, serveis i processos innovadors, impulsant el desenvolupament de prototips, pilots i l'aplicació pràctica d'estratègies d'innovació, amb l'objectiu clar de potenciar l'adaptació i facilitar la transició del sector logístic-portuari a l'economia 4.0.
La primera convocatòria d'aquest fons Ports 4.0 està prevista que es llance el mes vinent de juliol. Els projectes que puguen optar a les aportacions d’este fons hauran d'estar relacionades amb àrees com: l'eficiència logística en l'àmbit infraestructural, operacional o de prestació de serveis; la sostenibilitat ambiental i l'energia; seguretat i protecció; o transformació digital de processos i serveis (plataformes intel·ligents).
Les dotacions econòmiques que destinarà el fons Ports 4.0 depenen de l'estat en el qual es trobe el projecte. En concret, les idees o start-ups que es troben en fase inicial o emergent podran disposar d'una dotació econòmica fixa de 15.000 euros. Per la seua part, els projectes o start-ups que es troben en fase de desenvolupament podran disposar d'una dotació econòmica que oscil·larà entre un mínim de 50.000 euros i un màxim que serà el menor valor entre un 60% dels costos de la component innovadora o un milió d'euros. Finalment, el producte innovador en fase d'escalat o comercialització podrà accedir a una dotació econòmica mínima de 100.000 euros i la màxima oscil·larà entre el menor valor del 80% dels costos de la component innovadora o 2 milions d'euros.
Pla d'Innovació del Clúster de Valenciaport
L'acte ha finalitzat amb una presentació del Pla d'Innovació del Clúster de Valenciaport, elaborat per la Fundació Valenciaport. Segons Antonio Torregrosa, director general de la Fundació Valenciaport “si volem que el port de València consolide la seua posició i continue avançant, la solució està en la innovació. Per això, durant l'últim semestre de 2018 hem estat treballant en aquest pla, en col·laboració amb l’APV i l'Agència Valenciana de la Innovació”. “Este pla – ha continuat- ens ha permés identificar una bateria de tendències que hem agrupat en cinc categories: digitalització, automatització i robotització, sostenibilitat, seguretat i protecció, i models de negoci”.
Entre les principals innovacions detectades en este pla destaquen, en matèria de digitalització i automatització: la xarxa de sensors ambientals per a mesurament de qualitat d'aire i emissions GEI, la predicció i gestió d'accessos marítims, la predicció de congestions en accessos o l'automatització de terminals i vehicles, entre altres. En l'àrea d'energia i medi ambient, s'han detectat aspectes com l'evolució cap a un model operatiu de baixes emissions, el mesurament i comunicació de la petjada ambiental en productes i serveis oferits pel clúster logístic-portuari o les bonificacions ambientals i comercials. Per part seua, en l'àrea de seguretat i protecció, s'han detectat pràctiques com la implantació de tecnologies d'indústria 4.0 aplicades a models de protecció, les aplicacions de drons o el desenvolupament de models de ciberseguretat. Finalment, en l'apartat de models de negoci, el pla d'innovació ha establit pràctiques com les plataformes digitals globals, l'agregació intel·ligent de demanda logística per a l'eliminació d'ineficiències o el desenvolupament de models d'economia circular.