VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

El Port de València ja té el seu hidrogenera, una iniciativa pionera a Europa

ELPERIODIC.COM - 13/07/2022

En els pròxims dies arribarà la unitat mòbil amb el dispensador d'aquest projecte que posiciona al Port de València com el primer port europeu que usarà aquesta tecnologia

Ja s'ha col·locat en el moll nord el tanc i el compressor de la hidrogenera que subministrarà hidrogen als prototips de maquinària portuària

El Port de València ja té la seua hidrogenera, una instal·lació situada en el moll nord, en la zona del Bracet de la Gità/Xità, que està composta per un tanc d'Hidrogen H2 i un compressor per a poder subministrar el nou combustible a les màquines que treballen en les terminals de contenidors que formen part del projecte H2Ports. Es tracta d'una iniciativa pionera a Europa que es concretarà en els pròxims dies amb l'arribada de la unitat mòbil amb el dispensador per a posicionar al Port de València com el primer recinte del continent a utilitzar tecnologies de l'hidrogen per a moure apiladores i grues mòbils de contenidors, la qual cosa permetrà una important reducció de les emissions de COâ‚‚ als patis de terminals (concretament del 100% en les màquines que utilitzen l'H2, atés que el residu que genera aquest combustible és aigua).

El president de l'Autoritat Portuària de València (APV), Aurelio Martínez, ha destacat que “este és un pas més de les diferents accions que Valenciaport està duent a terme per a ser un recinte que conjumina sostenibilitat i creixement. Per a l’APV és una prioritat la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització tal com es demostra amb tots els projectes que estem duent a terme per a complir l'objectiu de ser un port neutre d'emissions en 2030. La nostra estratègia es basa en fets com esta hidrogenera que ens posiciona com el primer port europeu que usarà aquesta tecnologia als patis de les terminals”.

La consellera de Política Territorial, Obres Públiques i Mobilitat, Rebeca Torró, ha ressaltat que el projecte és un exemple de l'aposta de la Comunitat Valenciana i el Port de València per “desenvolupar accions en l'àrea logística i de mobilitat que ens permeten tindre un futur neutre d'emissions i atraure talent amb iniciatives que combinen sostenibilitat, innovació i energies netes”. La consellera ha incidit en el compromís de la Generalitat de “potenciar el desplegament de noves tecnologies i fonts energètiques sostenibles aplicades a la indústria que situen a l'economia valenciana en una posició de competitivitat en un àmbit estratègic de present i futur”.

L'estació d'hidrogen subministrarà el combustible necessari per a garantir els cicles de treball continus dels equips que formen part del projecte H2Ports. Un dels equips, en l'actualitat en fase de construcció, serà la maquinària o prototip del vehicle Reach Stacker o apiladora de contenidors que estarà alimentat amb esta energia i que es provarà en MSC Terminal València. L'altre equip serà una adaptació d'un cap tractor 4x4 convencional, que comptarà una pila de combustible adaptada per a la seua prova en les operacions de càrrega i descàrrega a València Terminal Europa del Grup Grimaldi.

L'estació de subministrament d'hidrogen (HRS per les seues sigles en anglés) ha sigut dissenyada i construïda pel Centre Nacional de l'Hidrogen, i inclou una part fixa que es dedicarà a la recepció, l'emmagatzematge i a la compressió de l'hidrogen fins a la pressió de lliurament (tots dos instal·lats ja en el Bracet de la Xità), i una part mòbil que emmagatzemarà l'hidrogen comprimit i inclou un dispensador d'este combustible per al proveïment de carburant de la maquinària portuària. La HRS compta amb un compressor d'hidrogen de pistó de dues etapes refrigerat per aigua amb bescanviadors de calor integrats en el sistema, dos grups de botelles d'emmagatzematge d'hidrogen a 300 i 450 bars i un dispensador a 350 bars per a vehicles pesants. Carburs Metàl·lics està liderant la instal·lació de la hidrogenera en el Port de València i la gestionarà durant un període pilot de dos anys, garantint així les bones pràctiques de l'equip involucrat i el correcte maneig de les operacions de càrrega d'hidrogen. Així mateix, Carburs Metàl·lics subministrarà l'hidrogen renovable i desenvoluparà la logística necessària per al proveïment de la maquinària portuària.

El projecte que portarà l'hidrogen

El projecte europeu que permetrà a València i al seu port treballar i moure maquinària portuària amb hidrogen es denomina “H2PORTS –Implementing Fuel Cells and Hydrogen Technologies in Ports”. Es tracta d'una iniciativa que coordina la Fundació Valenciaport en estreta col·laboració amb l'Autoritat Portuària, i és finançat pel programa Clean Hydrogen DJ. de la Unió Europea. El seu objectiu principal és provar i validar tecnologies d'hidrogen sobre maquinària portuària que permeten comptar amb solucions aplicables i reals sense afectar el rendiment i seguretat de les operacions portuàries i produint zero emissions locals.

El projecte H2Ports comportarà una inversió total de més de 4 milions d'euros i en ell participen, a més de la Fundació Valenciaport i l'Autoritat Portuària de València, els centres d'investigació Centre Nacional de l'Hidrogen i Atena Distretto Alta Tecnologia Energia Ambient i les empreses privades MSC Terminal València, Grup Grimaldi, Hyster-Yale, Ballard Power Systems Europa, Carburs Metàl·lics i Enagás.

Valenciaport, referent del full de ruta de l'hidrogen

Valenciaport està compromesa amb la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització a través de diferents accions. La utilització de l'hidrogen com combustible és una de les línies de treball que està duent a terme el Port de València, reconeguda pel Govern d'Espanya com a referent en el marc del ‘Full de ruta de l'Hidrogen’. De fet, el president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, va situar el projecte valencià H2Ports/Valenciaport como a referent en el marc de l'estratègia energètica espanyola per a combatre el canvi climàtic. En aquest sentit, Sánchez va assenyalar quan es va presentar el projecte que aquesta iniciativa “convertirà al Port de València en el primer d'Europa a usar vehicles portuaris propulsats per piles d'hidrogen”

A més, l’APV és una de les institucions, al costat de l'Ajuntament de València, la Generalitat Valenciana i la Universitat Politècnica de València, de l'estratègia ‘València Vall de l'Hidrogen’ per a coordinar, crear sinergies i fomentar la investigació en hidrogen verd en el sector del transport i la logística de València i el seu entorn metropolità.

A més, l’APV ha subscrit una aliança amb l'Autoritat Portuària d'Hamburg (HPA), per a generar projectes d'aquesta energia neta amb el suport dels programes que està posant en marxa la Unió Europea. Valenciaport és molt actiu en iniciatives locals i regionals que impulsen aquesta col·laboració, però també en l'àmbit europeu i mundial, per això forma part de la Clean Hydrogen Allicance i la Global Ports Hydrogen Coalition. També s'ha creat un grup assessor obert a més de 65 membres i 30 ports de tot el món que està treballant per a ajudar a desenvolupar la cadena de valor de l'hidrogen per als ports.

Valenciaport 2030, zero emissions

L’APV està desenvolupant una sèrie d'accions, en coordinació amb la comunitat portuària, dirigides a la lluita contra el canvi climàtic i la descarbonització per a situar-se com un port verd al servei de la ciutadania, i avançar-se 20 anys a l'objectiu del Pacte Verd Europeu. Per a això, ha posat en marxa projectes com les subestacions elèctriques del Port de València, la ubicació de plantes fotovoltaiques a València o Gandia, la instal·lació d'energia eòlica, l'ús de combustibles alternatius com el GNL, l'aposta pel ferrocarril, l'escomesa elèctrica del Port de Sagunt o actuacions d'eficiència energètica.