VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

El port de València connecta a Aragó amb més de 1.000 mercats de tot el món

ELPERIODIC.COM - 24/04/2018

L'Autoritat Portuària de València (APV) ha presentat hui a Saragossa les potencialitats dels seus recintes portuaris per al teixit empresarial aragonès. L'acte, al que ha assistit una nodrida representació d'empresaris del sector logístic, ha comptat amb la presència d'Aurelio Martínez, president de l'Autoritat Portuària de València; Mar Chao, directora comercial i de desenvolupament de negoci de l'APV; i Francisco de la Fuente, gerent d'Aragó Plataforma Logística.

Durant la trobada, el president de l'APV ha presentat les principals xifres que defineixen a Valenciaport. En este sentit, ha recordat que "el port de València és el principal port d'Espanya en tràfic de contenidors, primer del Mediterrani i cinquè d'Europa. La nostra principal especialització és el tràfic de contenidors que, actualment, suposa el 76% del total de les mercaderies que canalitzem". Igualment, ha explicat que "actualment, Valenciaport està connectat amb 1.000 ports del món a través de 100 línies regulars i tenim presència de les principals navilieres del món. De fet, Maersk, MSC o Cosco disposen de terminal al port de València. Som el primer port d'importació i exportació d'Espanya amb 70 països del món". Aurelio Martínez també ha explicat que "la labor del port és millorar la competitivitat de la nostra àrea d'influència que, a causa de la situació geoestratègica privilegiada li permet comprendre al 55% del PIB d'Espanya i al 51% de la població".

El president de l'APV ha insistit davant els empresaris aragonesos que "Aragó és una comunitat estratègica per al port de València però, actualment, només el 16% de l'exportació marítima de la comunitat utilitza el nostre port. Sens dubte, ens han fallat les infraestructures que ens han mantingut allunyats. Per això, hem realitzat una aposta en la millora de la connexió ferroviària que augmentarà l'oferta, fins ara limitada per poc competitiva, per al teixit empresarial aragonès".

En este sentit, Aurelio Martínez ha recordat que, en total, l'APV té previst invertir al voltant de 100 milions d'euros en la millora d'aquesta connexió ferroviària, tant en la línia Sagunt-Terol-Saragossa com en l'accés ferroviari al port de Sagunt. Del total d'esta inversió, 13,6 milions d'euros ja s'han consignat i s'ha signat el conveni amb Adif per a la millora de 7 apartadors en el traçat entre Sagunt i Terol. Està previst que durant el primer semestre d'enguany isquen a licitació les obres de manera que puguen estar concloses a la fi de 2018 o principis de 2019. Estes actuacions permetran atendre trens de fins a 750 metres de longitud i suposaran una millora d'almenys el 15% en les condicions d'explotació de la línia. Així mateix, l'APV té previst invertir altres 40 milions per a obres de millora de la línia, que es troben pendents de consignar a través d'un conveni amb Adif, i 31,5 milions d'euros per a la construcció de l'accés ferroviari al port de Sagunt.

Igualment, Aurelio Martínez ha recordat que "Adif ja ha realitzat algunes millores en la línia com la reducció del nombre de limitacions de velocitat, l'extensió del sistema de comunicacions tren-terra i està previst que s'inicien les obres de consolidació que permetran que la línia puga albergar trens de fins a 22,5 tones per eix". Totes estes millores han permès quintuplicar el tràfic de mercaderies i albergar, en l'actualitat, fins a 30 solcs setmanals. El president de l'APV ha assenyalat que "anem a seguir apostant per aquesta línia perquè no té sentit que la principal plataforma logística terrestre no estiga connectada amb la principal plataforma logística marítima. Volem ser la porta al Mar Mediterrani de Saragossa".

Pròxims projectes

Així mateix, durant la jornada, Aurelio Martínez també ha exposat els principals projectes en els quals es troba immersa l'Autoritat Portuària de València. Entre ells destaca l'ampliació nord que quan estiga operativa permetrà incrementar la capacitat del port de València fins als 12,5 milions de contenidors així com l'increment de les seues zones logístiques amb Parc Sagunt II i la ZAL de València.

MÉS FOTOS