VALENCIA | SOCIETAT

Polèmica pel tapís de la Verge a València: De fet de flors, a una lona

ROSA PIQUER - 07/05/2022

Els valencians han mostrat la seua indignació pel canvi que s'ha realitzat enguany per a la festivitat de la Verge dels Desemparats

València es troba immersa en els actes de celebració de la festivitat de la seua patrona, la Mare de Déu dels Desamparats, qui és des de 1954 alcaldessa honoraria i perpètua de València i un símbol per a la ciutat des de fa més de sis segles.

Com cada any, el tapís floral ha rendit honors a la Verge dels Desemparats que s'instal·la en la Basílica de la Verge com a teló de fons per a la tradicional missa "descoberta". És un moment en què milers de valencians es concentren en la plaça de la Verge per a assistir a la missa en el dia de la seua patrona, vinguts de tots els municipis dels voltants de la capital.

L'origen de la devoció a la Mare de Déu dels Desamparats està lligada al naixement en 1410 del "Hospital d'Ignoscents, Folls e Orats", una institució hospitalària que va ser posada sota el patronat de la Mare de Déu. De la seua imatge amb el cap acatxat mirant als malalts, que alguns estudiosos daten de 1414, va derivar en el nom de la «Geperudeta".

Va ser gràcies a un Real Privilegi del Rei Ferran el Catòlic, del 3 de juny de 1493, quan es va decidir que la imatge fóra intitulada com "Nostra Dóna dels Desamparats".

Tradicionalment el tapís floral estava fet amb centenars de flors, amb molta manyaga i cura, tot per a rendir honors a la Mare de Déu, a la Reina del Túria i patrona de València, no obstant això enguany l'Ajuntament del cap i casal ha canviat el tapís per una imatge impresa sobre una lona, o "pancarta" com ha assenyalat la portaveu del Partit Popular, María José Catalá.

Els valencians també han mostrat la seua indignació i asseguren en les xarxes socials: "que horrible una lona o plàstic i negre. Sembla de funeral. Més lleig impossible" i afigen que "l'art floral del dia de la Verge crec que és centenari. És característic, històric. Existeix algun llibre que tracta aquest tema molt il·lustrat".

Uns altres asseguren, del govern municipal, que "són uns irrespectuosos".

Actes per al 8 de maig de 2022

València viurà aquest diumenge, 8 de maig, la Festa de la seua Patrona d'una forma doblement especial ja que tornaran a celebrar-se els actes tradicionals, com la Missa “de Descoberta”, el trasllat i la processó, suspesos per la pandèmia en 2020 i 2021, i també començarà, aqueix mateix dia, l'Any Jubilar Marià del Centenari de la Coronació Canònica de la Verge dels Desemparats.

L'obertura oficial de l'Any Sant Marià del Centenari de la Coronació tindrà lloc aquest diumenge en la Missa “d’Infants”, que presidirà a les 8 hores en la Plaça de la Verge el cardenal arquebisbe de València, Antonio Cañizares, amb la presència del Nunci Apostòlic de la seua Santedat a Espanya, monsenyor Bernardito Auza.

Al començament de la Missa “d’Infants”, el vicerector de la Basílica de la Verge dels Desemparats, Álvaro Almenar, llegirà el decret de la Penitencieria Apostòlica de la Santa Seu que concedeix, amb motiu del Centenari de la Coronació, la indulgència plenària des del 8 de maig de 2022 fins al 14 de maig de 2023 als fidels que complisquen les condicions habituals, instaurant, així, l'Any Jubilar Marià.

Aquesta indulgència plenària la podran obtenir els pelegrins que visiten la Basílica de la Verge dels Desemparats, tempere jubilar en aquest any Mariano, participant dels ritus jubilars o dedicant, davant la imatge de la Patrona, una meditació i l'oració del Parenostre, Credo i invocacions a la Mare de Déu Mare dels Desemparats.

Al final de la Missa “d’Infants”, l'Arquebisbe impartirà la Benedicció Papal juntament amb la indulgència plenària a tots els fidels presents.