VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Persones majors que viuen soles codissenyen l'eina del projecte DIAL que millorarà la seua vida independent

ELPERIODIC.COM - 30/11/2021

Després de la sessió de hui hi haurà una altra aquest dijous dia 2 i demà es reuneix el grup de familiars

El projecte DIAL avança amb la celebració hui de la primera sessió de codisseny en la qual participa un primer grup focal de 5 persones majors que viuen soles, d'edats compreses entre 88 i 68 anys. Dijous que ve hi haurà una altra amb 7 persones majors més i demà dimecres tindrà lloc una sessió amb familiars cuidadors.

L'objectiu del projecte és combatre la soledat no desitjada de les persones majors de València mitjançant el desenvolupament d'una eina basada en Tecnologies Asistivas de Veu Multiplataforma que incorpora un sistema de detecció per mitjà d'algorismes que, mitjançant diàleg amb la persona major, siga capaç de detectar quan aquesta està patint una situació de soledat no desitjada o està en risc de patir-la.

Precisament aquestes sessions de codisseny responen, tal com explica el regidor d'Innovació Carlos Galiana, “a la necessitat de recollir la major quantitat d'informació possible sobre els seus problemes i necessitats perquè l'eina els siga realment útil i efectiva”.

Aquest matí les persones majors que han participat en el primer grup focal han explicat com és el seu dia a dia, així com els seus hàbits quotidians. Un d'ells continua sent escoltar la ràdio, que és precisament el motiu pel qual el consorci responsable va triar, no sols el nom del projecte al·lusiu a ella, sinó que l'eina a desenvolupar estarà inspirada en aquest popular mitjà de comunicació especialment per a les persones majors.

En aquests grups focals també hi haurà espai per a conéixer les seues preocupacions sobre la seua salut, identificar hàbits no saludables, la seua capacitat d'autonomia i com aborden el sentiment de soledat, si identifiquen en quins moments poden sentir-se pitjor, així com la seua relació amb altres persones.

Dins d'aquesta fase de codisseny també s'està duent a terme una sèrie d'entrevistes amb professionals sociosanitaris dels centres d'atenció primària i amb persones cuidadores professionals d'atenció a domicili.

El projecte DIAL està sent dut a terme per un consorci multidisciplinari format per Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València; l'Institut Polibienestar, de la Universitat de València; INICIATIVA SOCIAL INTEGRAL, empresa especialitzada en serveis d'atenció i cura a persones majors; i que està coordinat per l'Institut SABIEN-ITACA, de la Universitat Politècnica de València.

Està subvencionat per l'Agència Valenciana d'Innovació dins del Programa de Projectes Estratègics en Cooperació.

Missions València 2030

El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.

Actualment s'acaba de llançar la primera missió, València Ciutat Neutra, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».

MÉS FOTOS