“Pequesol”, un espectacle de soprano i arpa per a introduir als bebés en la música clàssica
Aquesta producció combina teatre, música en directe i projeccions d'imatges
Inclou peces de compositors com Brahms, Manuel de Falla, Erik Satie i Matilde Salvador
Es representarà el 2 d'abril i el 7 de maig amb doble funció, a les 11.00 i a les 12.30 hores
Els beneficis que proporciona la música en les etapes primerenques de la vida han sigut corroborats per multitud d'estudis científics. Es diu que la música clàssica en particular calma el sistema nerviós autònom i estimula el desenvolupament cognitiu, afavorint la discriminació auditiva i la sincronització, habilitats fonamentals per al desenvolupament del llenguatge. No obstant això, com podem endinsar als bebés en aqueix univers de notes i temps? Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra, fundadores de la companyia valenciana De Soprano i Arpa, porten prop d'una dècada investigant com aconseguir-ho.
La Sala L'Horta ha tornat a comptar amb aquestes dues experimentades instrumentistes per a complementar la seua programació dirigida a primera infància. Així, el diumenge 2 d'abril i el 7 de maig, el centre cultural de Castellar-l’Oliveral acollirà Pequesol, un espectacle musical d'alt valor pedagògic que convida a xiquets i xiquetes d'entre 0 i 3 anys a viatjar en el temps per a prendre contacte per primera vegada amb compositors fonamentals de diferents orígens geogràfics i períodes de la història, des del període romàntic fins a la segona meitat del segle XX.
Pequesol combina interpretació de música en directe, teatre i projeccions, i inclou peces de compositors com Brahms, Manuel de Falla i Erik Satie. També s'escoltaran peces populars valencianes i sefardites, i obres de destacats autors espanyols de la segona meitat del segle XX com Frederic Mompou, Xavier Montsalvatge o la compositora castellonenca Matilde Salvador.
Les autores i intèrprets de Pequesol, Quiteria Muñoz i Úrsula Segarra, utilitzen paraules i imatges com a complement de la veu de soprano i el so en directe de l'arpa, un instrument que fascina visualment als més xicotets.
“La música és un element fonamental per al desenvolupament dels bebés en edats primerenques (període prenatal i perinatal), ja que el ritme, la dinàmica, el so i la melodia tenen efectes sobre ells -comenten des de la companyia-. L'oïda és el primer sentit que es desperta dins del ventre de la mare. Cap altre canal sensorial permet provocar sentiments tan forts. El xiquet o la xiqueta percep els primers sons a partir dels quatre o cinc mesos anteriors al seu naixement, per la qual cosa els estímuls acústics, els sorolls, el llenguatge i la música són importants per al desenvolupament del seu cervell i del sentit de l'oïda”.