VALENCIA | MEDI AMBIENT

El parc de Benicalap acull el 75% de les espècies de rates penades que hi ha a València

ELPERIODIC.COM - 27/04/2021

Aquesta és una de les conclusions de la investigació realitzada pel projecte Aliats Alats, en el marc de la iniciativa europea GrowGreen, coordinada en València per Las Naves

Aliats Alats pretén conscienciar a la ciutadania de la importància de mantenir la biodiversitat urbana, i de conservar aus i rates penades per combatre de manera natural les plagues de mosquits

Durant sis mesos unes gravadores d’ultrasons han enregistrat l’activitat, el comportament i els hàbits de les rates penades que sobrevolen i viuen al Parc de Benicalap. El resultat d’aquest seguiment ha estat un informe en el què, entre les seues conclusions, se subratlla que el parc acull a 6 de les 8 espècies de rates penades que hi ha a València.

Aquesta investigació forma part del projecte, executat per Càdec, “Aliats Alats”, una iniciativa que l’any passat resultà premiada al Concurs d’Iniciatives Verdes Col·laboratives del projecte europeu GrowGreen. El regidor d’Innovació i Gestió del Coneixement de l’Ajuntament de València, Carlos Galiana explica que la intenció de GrowGreen -que està desenvolupant-se al barri de Benicalap amb la coordinació de Las Naves- “era guardonar accions en l’òrbita de la sostenibilitat, la protecció a la biodiversitat i l’adaptació al canvi climàtic. Aliats Alats complia aquestes màximes”.

La proposta de Càdec té com a objectiu conscienciar al veïnat del barri sobre la importància de la biodiversitat urbana, la conservació i potenciació de la fauna i en especial de les aus insectívores i les rates penades.

Estació de seguiment

Com a conseqüència de la pandèmia, el projecte ha ajornat la part de participació ciutadana, la qual començarà en unes setmanes, però mentrestant han estat treballant la vessant investigadora. Per això, procediren a instal·lar durant l’any passat una estació de seguiment de les rates penades al Parc de Benicalap, amb la finalitat de valorar la diversitat i densitat d’espècies, l’ús que fan dels ambients del parc, així com analitzar el patró diari i estacional de l’activitat d’aquestos mamífers.

Les gravadores d’ultrasons quedaren instal·lades prop d’unes basses d’aigua del parc perquè és on s’acumula major quantitat de mosquits, alimentació d’aquestos mamífers. Aquestes gravacions es dugueren a terme durant un període de 6 mesos en les últimes hores de la vesprada i per la nit, coincidint així en gran mesura amb un període de gran activitat de les rates penades.

Així, s’ha pogut conèixer que el parc acull al 75% de les espècies de rates penades que viuen a la nostra ciutat. Toni Alcocer, responsable del projecte, explica que Càdec ja realitzà un estudi sobre poblacions de rates penades a València en 2019: “aquest estudi s’emmarcà dins d’una estratègia per al disseny i desenvolupament de plans de conservació, disseny i implementació d’accions per a la protecció i conservació de fauna dins de l’àrea metropolitana de València. En aquell moment ja analitzàrem 15 zones verdes de tota la ciutat i així comprovàrem l’existència de 8 espècies de quiròpters (rates penades). D’eixes 8 espècies hem vist que 6 estan al Parc de Benicalap”.

Sis espècies de rates penades contra els mosquits

Aquestes 6 espècies de rates penades són totes fisurícules, és a dir, empren escletxes, forats, calaixos de persianes, juntes de dilatació, etc., com a refugi, inclús per a criar. Són la rata penada de Cabrera i la rata penada comuna -ambdues amb major presència en el parc-, la rata penada d’horta, la rata penada de cua llarga, la rata penada de vores clares i la rata penada muntanyenca, aquestes dos últimes les menys regulars.

L’informe també detalla que gran part de les rates penades del Parc de Benicalap “són susceptibles d’ocupar refugis artificials fets per a elles, per tant és important que en aquestos jardins es potencie la seua col·locació. Les rates penades ens ajuden a combatre de manera natural i ecològica les possibles plagues d’insectes que afecten la ciutadania -mosquits- al propi parc, o als conreus. Una rata penada pot consumir en una sola nit una quantitat d’insectes equivalent a entre un quart i el seu pes corporal complet”, explica Alcocer.

Participació Ciutadana

Ara, el projecte entra en una segona fase, destinada a la conscienciació ciutadana. Per aconseguir aquest objectiu, s’han preparat tallers oberts a tots els públics de construcció de caixes nius, així com està previst també la celebració de “batnights”, sessions de seguiment amb sensors de les rates penades al Parc de Benicalap.

GrowGreen és un projecte europeu, coordinat per Las Naves, que compta amb la participació de l'Ajuntament de València, la Universitat Politècnica de València, i entitats especialitzades en innovació urbana participativa i en urbanisme bioclimàtic com són Paisaje Transversal, Leitat, Bipolaire Arquitectos i Tecnalia.

MÉS FOTOS