VALENCIA | ECONOMIA I NEGOCI

Els números rojos de l'EMT, en un atzucac

MARIOLA ROSELLÓ - 08/09/2020

Les ajudes al transport del Govern central es converteixen en l'única via de fuita viable per a l'empresa municipal

27 milions d'euros. Aquesta és la xifra que l'Empresa Municipal de Transport (EMT) de la ciutat de València preveu perdre en finalitzar l'actual exercici marcat, indubtablement, per la pandèmia del coronavirus. L'aturada provocada pel confinament i les reticències de la ciutadania per usar el transport públic en la nova normalitat dibuixen un escenari desolador per a l'entitat.

Des de l'empresa no tenen dubte sobre qual és la solució: necessiten que el Govern central amplie les ajudes concedides al transport municipal per a poder cobrir les pèrdues. A més, reclamen que es cree un full de ruta per a afrontar l'any vinent 2021 per a quan són conscients el nombre de viatgers continuarà sent inferior al desitjat.

“El decret del Govern és insuficient per a totes les empreses de transport, més tenint en compte que ens queden per davant quatre mesos” explicava el regidor de mobilitat i responsable de l'EMT, Giuseppe Grezzi, en roda de premsa. En aquest sentit, avançava que “els consta” que s'està estudiant l'ampliació de les ajudes i reclamava “un esforç addicional” a l'Executiu central.

Però la veritat és que, de moment, les ajudes es mantenen segons l'anunciat. L'EMT rebrà 15 milions d'euros, l'equivalent al 33% dels ingressos que va obtindre l'any 2018. Aquesta quantitat no donaria per a cobrir les pèrdues registrades fins al moment, les quals s'eleven ja fins als 15,5 milions d'euros.

D'ací a final d'any, “situant-nos en el pitjor escenari”, l'EMT podria arribar a acumular 27 milions d'euros de pèrdues. Una xifra que situaria a l'empresa municipal en les cordes i davant una clara necessitat de rebre ajudes estatals. “Estem molt més prop de l'escenari negatiu que de l'intermedi” reconeix el gerent.

Els viatgers

Tota aquesta situació ve derivada, en gran manera, de l'impacte que ha tingut la pandèmia del coronavirus sobre l'ús del transport públic. No sols l'EMT s'ha vist afectada, també la resta d'empreses com per exemple MetroValencia. Els ciutadans busquen alternatives que els donen més seguretat sanitària, malgrat els extensos protocols.

Durant l'estiu el nombre de viatgers ha crescut. Segons les dades facilitades, un total de 7,6 milions de persones van utilitzar els autobusos de l'EMT en aquests dos últims mesos: 4,3 milions ho van fer al juliol i 3,3 ho van fer durant el mes d'agost.

Es tracta d'un augment respecte a les últimes xifres que es coneixien del mes de juny del 60%, la qual cosa fa que des de l'administració de l'EMT es mostren optimistes sobre la seua evolució.

A més, de manera paral·lela, des de l'EMT s'ha continuat treballant a millorar el servei a la ciutadania. El mes passat es va posar en marxa un nou mètode de pagament digital, a través de la targeta de crèdit, el qual ha tingut gran acolliment entre els usuaris. S'han venut més de 33.000 tiquets el que equival a 50 milions d'euros d'ingressos.