Novetats de l'ordenança de convivència a València: sancions per pixar al carrer, fer botellón o assetjar dones
Aquestes són les claus i novetats de l'ordenança que prepara l'Ajuntament i que actuarà en moltes situacions que escapen de l'àmbit judicial
La nova ordenança de convivència actuarà en aquelles situacions punibles que s'escapen a l'àmbit judicial. Té un marcat caràcter preventiu i pretén ser útil en temes com el racisme, la xenofòbia i la diversitat. En esta mena d'accions l'ordenança recull sancions que poden arribar fins als 3.000 euros. Esta és la principal novetat de la nova ordenança que ha presentat el regidor de Protecció Ciutadana, Aarón Cano, que també incidix de manera especial en la mediació, “perquè creiem en la mediació com a manera d’afrontar els conflictes, com així s’ha demostrat durant la pandèmia, que ha resolt de manera favorable entre el 70% i el 80% dels conflictes en els quals s'ha utilitzat esta via” ha afirmat Cano.
L'esborrany de la nova Ordenança de Convivència permetrà a la Policia Local denunciar a les persones que generen problemes de convivència al carrer. El regidor ha destacat, “que es convertirà en una eina molt útil per a acabar amb els problemes de convivència que genera el botellot”. Segons Cano “podíem haver agafat el camí fàcil i haver establit sancions que no anaven a tindre cap recorregut legal, però volíem que esta ordenança fora una eina útil per a la Policia Local i altres servicis de l'Ajuntament, per a poder sancionar de manera efectiva estes accions”. L'ordenança preveu sancionar als qui convoquen els botellots a través de xarxes socials, i als qui interrompen el descans dels veïns. El text establix, de fet, que els agents podran sancionar “les activitats d'oci no autoritzades amb actes de consum de begudes alcohòliques o no alcohòliques i altres productes com a aliments per grups que alteren la pacífica convivència ciutadana o el descans dels veïns”.
La nova Ordenança de Convivència pretén que les sancions relatives al botellot siguen compatibles a la resta de normes autonòmiques i estatals, per això “no podíem prohibir el consum d'alcohol al carrer, i hem triat la via de les molèsties i la convivència. Hem creat l'eina que necessitem per a combatre el botellot”, ha subratllat Cano.
També actuarà mitjançant l'educació, la sensibilització i la informació “perquè l'educació és una arma molt potent per a modificar conductes” ha remarcat el regidor de Protecció Ciutadana.
L'ordenança té un capítol dedicat als actes vandàlics, que introduix com a novetat la possibilitat de sancionar als qui dificulten el treball als servicis d'emergència, o als qui utilitzen les instal·lacions esportives fora dels horaris establits per la Fundació Esportiva Municipal, un assumpte que en paraules del regidor “genera molèsties als veïns, que volem atallar”.
Una altra de les novetats consistix en la protecció contra l'assetjament de carrer que patixen les dones. Faltes que encara que no tinguen la consideració de delicte, a través d'esta ordenança es podran catalogar com falta molt greu, i podran implicar una sanció de fins a 3.000 euros. L'ordenança també té un apartat dedicat a les sancions per realitzar les necessitats fisiològiques al carrer, amb infraccions de fins a 750 euros, i un altre dedicat a les deposicions i miccions de les mascotes al carrer, amb sancions del mateix import.