Castellano

Els nolis d'exportació baixan per sisé mes consecutiu

Els nolis d'exportació baixan per sisé mes consecutiu
  • El València Containerised Freight Index (VCFI) al febrer cau un 13,75% respecte a gener

  • Se situa en els 2.769,74 punts, acumulant un increment des de l'inici de la sèrie històrica al gener de 2018 del 176,97%

  • El VCFI descendeix un 2,25% en la zona del Mediterrani Occidental i un 5% en el Llunyà Orient

MÉS FOTOS
Els nolis d'exportació baixan per sisé mes consecutiu - (foto 2)

El Valencia Containerised Freight Index (VCFI), l’indicador que mesura la tendència i evolució de costos del transport de contenidors per mar des del Port de València, segueix a la baixa i acumula ja el sisé mes consecutiu amb caigudes. Així, al febrer s'ha situat en els 2.769,74 punts, un 13,75% menys que al gener. L'Índex registra un descens en la majoria de les zones analitzades, destacant les àrees de Llatinoamèrica Pacífica (-20,42%), EE. UU i el Canadà (-20,24%), Centreamèrica i el Carib (-12,76%) i Llatinoamèrica Atlàntica (-11,94%), entre altres.

Entre els factors, que condicionen el VCFI, cal assenyalar l'afebliment en el creixement del comerç mundial que, en el que va d'any, segons el Goods Trade Barometer elaborat per l'Organització Mundial del Comerç, se situa en 92.2 punts, per davall dels 96.2 punts de la lectura anterior. En aquesta línia, la demanda del transport marítim també segueix en descens. Prova d'això és l'última lectura del RWI/ISL Contenidor Througput Index, en el qual s'observa una caiguda en el trànsit portuari en comparació amb el mes anterior. Aquest fet es dona principalment per la disminució en els nivells de trànsit dels ports europeus, i, en concret, dels recintes de la Mar del Nord.

Respecte a la flota ociosa, segons les dades de la consultora Alphaliner, a mitjan febrer es van comptabilitzar 162 vaixells ociosos, amb un total de 850.417 TEU (114.278 TEU més que l'última xifra de finals de gener), representant el 3,3% del total de la flota activa.

Així mateix, continua la tendència a la baixa en els nivells de congestió. Segons les dades proporcionades per la consultora Linerlytica, a la fi de febrer es van comptabilitzar un total de 1,88 milions de TEU immobilitzats, la qual cosa suposa el 7,2% del total de la flota, un -0,7% menys que a mitjans del mateix mes. El port xinés més congestionat va ser el de Shanghái/Ningbo, amb 52 vaixells en fondeig, aconseguint els 335.884 TEU en espera. Als Estats Units, va ser el port de Norfolk, amb 5 vaixells i 39.480 TEU en fondeig, el que representa un notable descens respecte al mes anterior. El port de Le Havre ha sigut el port europeu més congestionat, aconseguint els 7 vaixells amb 73.008 TEU.


Un altre dels aspectes que determina les fluctuacions en els nivells dels nolis és el mercat energètic i de matèries primeres. Respecte als combustibles marítims, la tendència del preu del bunkering o proveïment de carburant de vaixells en la mar dels principals ports del món, continua disminuint des de juny de 2022, segons les dades oferides per Ship&Búnquer. No obstant això, el preu del VLFSO (Very Low Sulphur Fuel) ha passat de 664,2$ al febrer, representant una pujada del 0,15%.

VCFI Mediterrani Occidental

Quant al subíndex del Mediterrani Occidental, després del repunt que es va donar el mes de gener, s'observa de nou una caiguda del -2,25% respecte al mes anterior, situant-se en els 1.903,05 punts. Acumula un creixement del 90,30% des de l'inici de la sèrie l'any 2018.

El volum d'exportació des de Valenciaport al Marroc i Algèria, principals socis comercial d'esta àrea, s'ha vist reduït. A més, el tractat de comerç al qual el Govern d'Algèria està subscrit amb Espanya segueix bloquejat, fet que influeix en els baixos nivells de tràfic d'exportació amb este país. Al seu torn, s'observa un lleuger increment, encara que quasi imperceptible, amb els intercanvis comercials amb Tunísia.


VCFI Llunyà Orient

Pel que refereix a l'àrea del Llunyà Orient, i després d'oscil·lar a l'alça el mes de gener, es torna a observar una caiguda del -5,08%, situant-se en els 2.331,77 punts, la qual cosa representa un creixement acumulat del 133,18% respecte a l'inici de la sèrie al gener del 2018. D'acord amb les últimes dades disponible, esta baixada coincideix amb el declivi en els nivells d'exportació de Valenciaport a la Xina que s'ha percebut en els últims mesos.




Si desitgen llegir l'informe complet, poden consultar este enllaç

Pujar