VALENCIA | MEDI AMBIENT

Las Naves presenta el Laboratori Urbà del projecte FogGuru per a millorar la gestió de l'aigua a la ciutat

ELPERIODIC.COM - 15/11/2019

Un total de 8 investigadores i investigadors de diferents països treballaran a la nostra ciutat buscant solucions mitjançant Fog Computing

Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València, presenta el divendres 22 de novembre, a les 10.00 hores, el Laboratori Urbà del projecte FogGuru mitjançant el qual es buscar millorar aspectes del consum d'aigua a la ciutat de València utilitzant la “computació en la boira” o Fog Computing. Assistiran a l'acte el regidor d'Innovació, Carlos Galiana; el vicepresident de projectes europeus de la Universitat de Rennes 1, Sébastien Le Picard; i el coordinador del projecte, Guillaume Pierre, de la Universitat de Rennes 1.

Carlos Galiana ha destacat “el compromís de Las Naves a dedicar esforços, com a centre d'innovació de la ciutat, per a buscar solucions que milloren els serveis municipals dels quals puguen beneficiar-se les persones que vivim a València, com en aquest cas la gestió d'un bé, l'aigua, que hem de cuidar especialment”

L'objectiu de FogGuru és capacitar a 8 investigadors i investigadores en etapa primerenca (ESR) amb un programa innovador i intersectorial per a constituir la pròxima generació d'experts i expertes europees en computació en la boira. Durant aquest Laboratori Urbà del projecte FogGuru, que compta amb la col·laboració d’EMIVASA i el Cicle Integral de l'Aigua, desenvoluparan i implementaran una eina que permeta millorar la gestió de l'aigua a la nostra ciutat, com per exemple la detecció ràpida de grans fugides d'aigua.

Per a dissenyar aquesta eina o aplicació les i els investigadors utilitzaran el Fog Computing, o computació en la boira, un model en el qual part del processament de les dades i les aplicacions es concentra en els dispositius distribuïts en la xarxa, en lloc de completament en el núvol. D'aquesta forma s'agilita el tractament de les dades.

Aquest model és ideal per a internet de les coses (IoT) i altres aplicacions que requereixen interaccions en temps real. És per això que en els últims dos anys, els i les investigadores han dut a terme un estudi exhaustiu sobre la computació en boira i han estat treballant en el desenvolupament d'aplicacions i serveis nous basats en ella.

El Laboratori Urbà del projecte FogGuru, que coordinarà el centre d'innovació Las Naves, durarà un any, rebrà a les 4 primeres persones investigadores a València durant 7 mesos i les 4 segones durant altres 7 mesos.

El Professor Guillaume Pierre, coordinador del projecte, explica que "aquesta iniciativa és una oportunitat única perquè nostres ESR implementen les seues tecnologies en una plataforma de computació de boira urbana real i es comprometen amb beta testers externs per a avaluar les seues tecnologies i refinar els seus plans d'innovació ".

Les huit investigadores i investigadors en etapa primerenca (ESR) estaran coordinats per un consorci compost per dues institucions acadèmiques de primer nivell, la Universitat de Rennes 1 i la Universitat Tècnica de Berlín; dues PIMES de tecnologia avançada, Elastisys i O-Hopper; EIT Digital Rennes, organització europea líder en innovació digital i educació empresarial; i Las Naves, centre d'innovació de l'Ajuntament de València.

Projecte FogGuru

FogGuru és un projecte finançat per la Comissió Europea en el marc del programa H2020 MSCA, que té com a objectiu oferir un programa de doctorat industrial de 3 anys, centrat específicament en la computació en boira. "És d'extrema importància enfortir la base de capital humà d'Europa en I + I amb una nova generació d'investigadors altament qualificats", assenyala el Dr. Szymon Sroda, oficial de Projectes de la Comissió Europea en REA. “FogGuru satisfà aquesta necessitat mentre s'acosta a la computació de boira, que definitivament és un tema candent en el domini de les TIC".