VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Las Naves conclou el projecte Mapejant els barris traslladant als polítics les propostes veïnals

ELPERIODIC.COM - 28/10/2022

Mapejant els barris és un projecte que forma part del conjunt de laboratoris ciutadans descentralitzats dins del Programa d'Innovació Ciutadana (PIC) de Las Naves

Transformar els solars buits de Malilla en un centre cívic que aglutine i proporcione identitat a la vida veïnal; millorar en Campanar la connexió i capacitat d'ús de la seua xarxa d'espais verds i itineraris per als vianants i ciclistes; disminuir en Algirós la pressió que generen sobre l'espai públic disponible les terrasses de l'hostaleria, els contenidors de fem i els vehicles aparcats; o generar en Tres Forques activitat col·lectiva més enllà de la mera residència. Són algunes de les conclusions del projecte Mapejant els barris, de Las Naves, que es presentaran diumenge que ve 30 d'octubre a les 11.00 en el centre d'innovació. Una presentació davant de responsables polítics de diferents àrees com Carlos Galiana d'Innovació i Gestió del Coneixement; Giuseppe Grezzi de mobilitat sostenible; o Isabel Lozano de Benestar Social de l'Ajuntament de València.

Mapejant els barris és un projecte que forma part del conjunt de laboratoris ciutadans descentralitzats dins del Programa d'Innovació Ciutadana (PIC) de Las Naves que integren la mirada ciutadana sobre l'espai públic, a través del joc i la fotografia. Un projecte sobre participació ciutadana per a repensar València a través d'un passeig fotogràfic que ha tingut lloc, entre juny i setembre, en diferents barris de la ciutat: Malilla, Campanar, Tres Forques i Algirós.

Aquest projecte de Las Naves ha sigut impulsat per la fotoperiodista Eva Máñez i l'arquitecte i sociòleg Borja de Madaría per a reconéixer els barris a través de la “deriva” i analitzar-los amb la metodologia Placemaking.

Com ha sigut l'experiència?

Totes les activitats en els diferents barris van constar d'un taller matutí en el qual es va fer un passeig fotogràfic pel barri a través d'una tècnica de participació denominada “deriva” en la que a través d'uns daus els participants van recórrer els carrers per a documentar amb una cambra o mòbil i van respondre a unes preguntes que els van guiar en la reflexió de l'activitat. Posteriorment, a les vesprades, els qui van participar van treballar en Las Naves sobre el documentat al matí, es va generar un debat de reflexió i es va elaborar un mapa col·lectiu amb el resultat fotogràfic de les derives i les propostes de millora a futur.

Placemaking, per a retornar espais públics a la ciutadania

Aquesta sèrie d'activitats està basada en el Placemaking, un moviment internacional que pretén retornar els espais públics als ciutadans i transformar-los en una cosa viva, en plena evolució, d'acord amb les necessitats i els interessos de les persones. Per a això, animen que siguen les i els propis habitants els qui participen col·lectivament en el procés de re-imaginar i re-inventar els espais públics, parant atenció als significats i les qualitats, tant físiques, culturals i socials com a emocionals que defineixen aqueixos llocs, possibilitant que puguen ser gaudits per tota la ciutadania.

Aquesta proposta proposa un exercici de participació ciutadana en l'esfera de l'espai públic escoltant veus diverses, no tecnificades ni vinculades professionalment amb la planificació territorial o l'anàlisi urbana, a fi de propiciar el compromís de la societat civil (civic engagement). I ho fa fàcil en proposar un exercici de ludificació en el disseny de la pròpia experiència i una metodologia testada i contrastada per a canalitzar no sols la veu de la ciutadania, sinó també les seues emocions i desitjos.

MÉS FOTOS