Las Naves celebra la Iªedició dels Premis Avalua·lab a projectes d'avaluació de polítiques públiques
El Laboratori d'Avaluació de Polítiques Públiques del centre d'innovació atorga el primer premi a un treball sobre avaluació quantitativa de la Renda Valenciana d'Inclusió
El Laboratori d'Avaluació de Polítiques Públiques, Avalua·lab, del Centre d'Innovació Las Naves ha celebrat aquest matí la primera edició dels Premis Avalua·lab de Projectes i Iniciatives d'Avaluació de Polítiques Públiques. Es tracta d'uns guardons que distingeixen els treballs que investiguen, analitzen i es desenvolupen en el camp de l'avaluació de les polítiques públiques.
El regidor d'Innovació i Gestió del Coneixement de l'Ajuntament de València, Carlos Galiana, ha assenyalat que l'avaluació “és una eina fonamental en l'exercici de la transparència i de la millora de les polítiques públiques de totes les institucions. Els premis Avalua·lab representen la nostra decisió ferma de promoure l'estudi, la investigació i experimentació de noves metodologies des de les quals acostar-nos a l'anàlisi i avaluació de les polítiques públiques. El nostre objectiu final és sempre el de millorar la vida de les persones”.
Renda Valenciana d'Inclusió
En aquest primer certamen el treball guanyador ha sigut “Avaluació Quantitativa de la Renda Valenciana d'Inclusió” de Rafael Granell, Amadeo Fuenmayor i Teresa Savall. Es tracta de la primera avaluació quantitativa de la Renda Valenciana d'Inclusió, renda mínima d'inserció que es desenvolupa a la Comunitat Valenciana des de 2018. Es realitza una comparació entre el diagnòstic social realitzat des de l'Ajuntament de València i el perfil dels sol·licitants de la prestació. Es completa l'estudi amb una anàlisi dels principals determinants que influeixen a l'hora d'obtenir una resolució positiva de la prestació. Després d'aquesta, han sigut elaborades unes recomanacions que busquen millorar el funcionament d'aquesta nova prestació.
El segon treball premiat, “L’avaluabilitat com a eina de valor per al desenvolupament de sistemes integrals d'avaluació de polítiques públiques” de Juan Casero, se centra en situar l’avaluabilitat com a metodologia clau i imprescindible per al desenvolupament de sistemes integrals d'avaluació de polítiques públiques en l'administració pública. El treball subratlla l'escàs ús encara de l'avaluació per part de les administracions públiques en general, i la urgència i necessitat de posar en marxa processos que permeten que l'avaluació se situe com a instrument clau per a la millora contínua de les polítiques públiques.
Finalment, el tercer premi ha recaigut en el treball “Avaluació de la Innovació Ciutadana. Com mesurar allò invisible” de Maje Reig, Pascual Pérez i Nora González. Els autors han desenvolupat una guia -Civímetro- per a l'avaluació dels laboratoris ciutadans, la qual proposa una sistema adaptable al context de cada iniciativa i basat en un marc metodològic de referència que permet comparar avaluacions de diferents iniciatives i, per tant, extraure i compartir aprenentatges.
13 treballs
En aquesta primera edició dels guardons s'han presentat un total de 13 treballs, els quals han tocat temàtica molt diversa dins de l'avaluació de les polítiques públiques, i han tingut diversa procedència. Entre ells, s'han valorat també projectes sobre avaluació d'urbanisme feminista i polítiques públiques a Buenos Aires, sobre avaluació de cooperació internacional a Costa Rica, així com altres treballs d'àmbit nacional o autonòmic que giraven entorn de qüestions com els models analítics de l'avaluació, les xarxes socials com a eina de millora en les administracions, el procés d'avaluació integrat en els plans estratègics o propostes de reforma de polítiques públiques per a la reducció de la desigualtat a Espanya.
Missions València 2030
Aquestos premis, convocats per Avalua·lab, segueixen l'aposta de Las Naves per avançar en qüestions fonamentals com l'evolució de les polítiques públiques i l'organització de l'administració pública. El centre d'innovació i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Aquest model de governança conjumina a tot l'ecosistema d'innovació sense excloure a ningú, perquè les missions d'una ciutat, d'un país o de tota Europa s'aconsegueixen des de la diversitat i amb la suma de totes les parts, de tot el talent i de totes les fonts de coneixement.
Gràcies a Missions València 2030 València s'ha situat a l'avantguarda europea de la innovació orientada a missions, havent sigut reconeguda per la Comissió Europea com una de les sis ciutats europees més innovadores en 2020 i aspirant a Capital Europea de la Innovació.