Las Naves busca millorar la salut psicosocial de les persones cuidadores amb el projecte europeu RESIL4CARE
Col·labora amb el centre d'Innovació l'Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) de la Generalitat Valenciana
Juntament amb València participen ciutats de França, Grècia, Itàlia i Eslovènia
El centre d'innovació Las Naves de l'Ajuntament de València acaba d'iniciar el projecte europeu RESIL4CARE (RESILience FOR informal CAREgivers) amb l'objectiu de buscar eines que ajuden les persones cuidadores informals a millorar els efectes físics i psicosocials que aquesta tasca comporta.
Juntament amb València, el consorci el formen institucions de ciutats de França, Itàlia, Grècia i Eslovènia: Istituto per Servizi di Ricovero e Assistenza agli Anziani (ISRAA), Corporation for Succor and Care of Elderly and Disabled (FRODIZO) i Institut Antona Trstenjaka (IAT). L’ Institut Valencià de Serveis Socials (IVASS) col·laborarà amb Las Naves a la nostra ciutat.
A Europa, la cura informal suposa el 80% de totes les cures de llarga duració que es proporcionen i, segons estadístiques de Eurocarers de 2017, les persones cuidadores informals superen els 100 milions. D'elles, el 61% són dones.
Els efectes de la cura són, entre altres, estrés crònic, tensió física i psicològica durant llargs períodes de temps, a més d'estendre un estrés secundari a múltiples àrees de la vida, com el treball i les relacions familiars. És per això que és necessari previndre i treballar la salut psicofísica de les persones cuidadores informals, no sols a través de lleis o normes adequades, sinó també a través d'una actuació que els done suport i els permeta adquirir noves habilitats i competències.
“És essencial que sàpien que no estan soles, que les cures ens competeixen a totes i tots – assenyala Carlos Galiana, regidor d'Innovació-. Aquest projecte és un perfecte exemple d'aqueixa Ciutat Compartida en què volem convertir a València amb el model de governança Missions València 2030: Un lloc on ningú quede fora, on totes i cadascuna de les persones que vivim ací senta que compta amb la cura de la resta”.
I és ací on RESIL4CARE pretén actuar, empoderant a aquestes persones en la seua funció mitjançant l'ús de plataformes de xarxes socials capaces de crear grups de suport en línia. Al llarg del projecte, les plataformes de xarxes socials facilitaran la creació de nous vincles i amistats, promouran l'intercanvi d'experiències i coneixements, la qual cosa es traduirà en persones cuidadores informals més resilients i responsables en tota Europa.
Entre altres accions també, es prepararà un manual de capacitació, així com materials i eines innovadores per a diferents col·lectius de persones cuidadores informals (joves, majors, treballadors, homes i dones, cuidadors de persones amb demència i altres malalties cròniques, etc.).
Missions València 2030
El centre d'innovació Las Naves i la Delegació d'Innovació i Coneixement de l'Ajuntament de València són els responsables de Missions València 2030, un model de governança de la innovació basat en missions que milloren la vida de les persones. Precisament amb aquest projecte busquem pal·liar els greus efectes que tenen les cures de llarga duració en la salut física i psicosocial de persones cuidadores informals.
Actualment s'acaba de llançar la Missió Climàtica València 2030, amb l'objectiu de convertir a València en una ciutat climàticament neutra i formar part de les 100 ciutats que la Comissió Europea seleccionarà dins de la missió «ciutats intel·ligents i climàticament neutres».