VALENCIA | CIÈNCIA I TECNOLOGIA

Natalia Muñoz guanya el premi Innova-SusChem amb el desenvolupament de reactius químics sostenibles

ELPERIODIC.COM - 19/07/2022

La investigadora de l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València (ICMol) Natalia Muñoz Padial ha estat reconeguda amb el premi Innova de la Plataforma Tecnològica de Química Sostenible SusChem-Espanya per a investigadors menors de 40 anys, pel seu treball cap al desenvolupament d’una nova classe de reactius sostenibles més eficients i ecològics.

El premi Innova reconeix el millor treball dut a terme en col·laboració publicoprivada que haja generat resultats en els tres últims anys en qualsevol àrea relacionada amb la Química Sostenible. Segons la decisió del jurat, Natalia Muñoz ha estat guardonada “pels seus prometedors resultats en el projecte Desenvolupament d’una nova classe de reactius P(V) sostenibles que conduïsquen a una major eficiència i processos més ecològics, desenvolupat a l’Institut Scripps Research, en col·laboració amb Bristol Myers Squibb”.

Les investigacions de Natalia Muñoz per aconseguir reactius sostenibles i escalables han estat reconegudes, a més, pel premi Robert Robinson de la divisió orgànica de la Royal Society of Chemistry del Regne Unit, així com també pel Green Chemistry Challenge Award de l’Agència de Protecció Ambiental dels EUA (EPA).

Natalia Muñoz Padial (Granada, 1983) és actualment titular d’una beca Junior Leader de La Caixa i desenvolupa el seu treball en el grup de recerca Functional Inorganic Materials (Funimat) liderat per Carlos Martí-Gastaldo a l’ICMol de la Universitat de València, centre que compta amb el reconeixement com a unitat d’excel·lència Maria de Maeztu del Ministeri de Ciència i Innovació.

Prèviament obtingué beques de programes científics altament competitius com el Marie SkÅ‚odowska-Curie de la Comissió Europea o el Juan de la Cierva del Ministeri de Ciència i Innovació, tant en la modalitat de formació com en la categoria d’incorporació. La seua inquietud per obtindre resultats científics útils per a la indústria l’ha portat a treballar amb altres empreses, com ara la multinacional Sensient Fragrances SA o les farmacèutiques Pfizer Inc. i Bristol-Myers Squibb.

Finalista de la UV en la categoria Investiga

D’altra banda, una publicació científica d’un altre investigador de la Universitat de València, Ramón Torres Cavanillas, doctorat en Nanociència i Nanotecnologia en l’Institut de Ciència Molecular, ha estat declarat finalista d’aquests mateixos guardons en la modalitat d’investigació. El treball “Spin-crossover nanoparticles anchored on MoS2 layers for heterostructures with tunable strain driven by thermal or light-induced spin switching” ha estat desenvolupat en l’Institut de Ciència Molecular de la Universitat de València.