El MuVIM presenta una relectura de l'obra de Cuqui Guillén i els finalistes del tercer Premi Internacional de Cartells MAKMA
Cuqui Guillén, una de les artistes més rellevants del pop valencià dels anys 90’, mostrarà els seus més recents treballs en el museu de la Diputació de València amb ‘Una subversiva temptació’
Irma Arribas ha sigut la guanyadora del certamen de cartelleria amb la seua obra ‘Konsumo Kapitalista (KK)’, formant part de la mostra que s'inaugura aquest dijous en el MuVIM
El MuVIM inaugura este dijous 15 de desembre dos noves propostes expositives amb les quals el museu de la Diputació de València ens convida a la reflexió i el debat: ‘Una subversiva temptació’ de l'artista Cuqui Guillén i ‘Placer/displacer’ amb una selecció dels participants en el tercer Premi Internacional de Cartells Makma.
Per tercer any consecutiu, el museu acull una selecció d'estos treballs, “una fructífera relació que permet al MuVIM continuar en l'avantguarda dels museus valencians, generant reflexió i debat, al mateix temps que servix de suport al talent i la producció artística contemporània”, indica Gloria Tello, diputada responsable del MuVIM.
Més de 700 propostes de tot el món es van presentar al concurs en esta edició, de la qual ha resultat guanyadora Irma Arribas amb la seua obra ‘Konsumo Kapitalista (KK)’, aconseguint el primer premi, dotat amb 5.000 euros. “‘Konsumo Kapitalista (KK)’ planteja la brutícia i la maldat de com el plaer contemporani capitalista, relacionat amb l'acció de consum infinit i sense límits, encobrix un displaer vinculat al consum d'un mateix, ja que esta acció afavorix l'egoisme, el vici i l'ànsia insaciable, així com un desgast mediambiental profund”, explica l'artista guanyadora.
Alfredo León i el duo conformat per Mar Vicens i David Gaspar s'han fet amb els dos accèssits, de 1.000 euros cadascun, pels seus treballs ‘Aaa-hy’ i ‘Plaer’, respectivament. “És un cartell resolt exclusivament amb tipografia per a construir dos paraules que funcionen com a frases independents amb significat complet. En este cas, les paraules són interjeccions pròpies o primàries, que expressen, d'una banda, la reacció de plaer (ah) i, per un altre, el sentiment del displaer (ai)”, assenyala León.
Vicens, per part seua, afirma que la seua obra conjunta, en la qual es veu l'esquena d'una dona amb els senyals que deixa el sostenidor una vegada llevat, ha de veure amb “el plaer de passar la mà per la pell i notar les marques del que estrenyia. Estirar-se, respirar, obrir el pit i ocupar la teua pell a gust”.
El jurat, compost pel dissenyador i arquitecte Pepe Cruz (de l'estudi Cruz más Cruz), la comissària Marisa Giménez Soler (directora de la Galeria MOA d'Alarcón), el dissenyador i editor de còmic MacDiego, Amador Griñó, cap d'exposicions del MuVIM, i Merche Medina, de l'equip de direcció de MAKMA, revista d'arts visuals i cultura contemporània, va ser l'encarregat de la selecció de les obres guanyadores i de les finalistes.
Les 50 obres finalistes, entre les quals es troben les tres premiades, formen part de l'exposició que, des d'este dijous, acull la Sala Alta del MuVIM, desplegades en set àrees temàtiques: ‘Impúdicos’, ‘Dicciones’, ‘Epidérmicos’, ‘Bálanos’, ‘Colindantes’, ‘Visajes’ y ‘Erógenos’. Obres, totes elles, que giren al voltant, principalment, a un cert consum exacerbat, el sentiment contradictori que genera l'ús dels mòbils i les referències a la sexualitat, a través de cartells molt diferents on tan prompte preval el gràfic com el tipografia i, fins i tot, la imatge fotogràfica.
Una subversiva temptació
Cuqui Guillén, una de les artistes més rellevants del pop valencià dels anys 90’, mostrarà els seus més recents treballs per a esta exposició en el MuVIM. La mostra ens donarà l'oportunitat d'endinsar-nos a través d'un recorregut nou a l'univers acolorit, explosiu, enigmàtic i ideològic de l'autora, suggerint-nos un compromís creatiu que perviu fins a l'actualitat. “Una exposició de gran riquesa visual en la qual la imatge no és innòcua. Hem de buscar el missatge que es troba després d'eixa imatge”, destaca Amador Griñó, cap d'exposicions del museu de la Diputació.
L'exposició ‘Una temptació subversiva’ pretén ser entesa com una relectura inèdita de l'obra de Cuqui Guillén. És a dir, la mostra no és una retrospectiva, sinó una exhibició perspectivista la direcció de la qual apunta a les formes subversives que, des del suggeriment, el gaudi, la memòria i el fetitxisme, es poden crear després del pop. De fet, podria dir-se que el fil conductor és la joie de vivre conjurada amb les mitologies de la postmodernitat, les seues controvèrsies i incoherències en un món globalitzat on la temptació s'articula sota el feminisme i la pràctica artística.
Si atenem el que semblara un recorregut cronològic, hem elaborat un itinerari per tres de les sèries més importants de l'artista en la seua carrera individual, posant un major èmfasi en les obres que ve desenvolupant en estos últims sis anys. D'esta última sèrie es mostraran algunes peces que veuran per primera vegada la llum més enllà de l'estudi de l'artista amb motiu de la seua mostra en el MuVIM. Així, l'exposició compta amb 25 obres entre les quals es troben pintures de gran format, mig format i dibuixos de les sèries ‘Esperando en hoteles’ (2017-2022), ‘Give me more’ (2013-2015) y ‘El Pop de Mami’ (2008-2012).