500 músics valencians posaran ritme a la novena edició del carnestoltes de Russafa
El barri de Russafa acull el pròxim dissabte dia 16 la novena edició del seu carnestoltes, en què música i ball seran els eixos centrals per festejar la interculturalitat. 500 instrumentistes valencians, pertanyents a 22 bandes, posaran ritme a les danses de grups folklòrics d'altres països en una demostració de convivència entre cultures. El regidor de Cultura Festiva, Pere Fuset, ha anunciat este matÃ, durant la presentació de la desfilada, que es «reforçarà el suport» a este esdeveniment amb la signatura d'un conveni de col·laboració, al llarg d'enguany, pel qual l'Ajuntament assignarà una ajuda de 6.000 euros.
Amb el lema Carnestoltes A Banda, la novena edició del Carnestoltes de Russafa arriba a València dissabte dia 16 de la mà de 1.500 participants, entre músics, ballarins i membres de diferents col·lectius. La festivitat, coordinada des de Jarit Associació Civil i l'Associació Intercultural Sariri i que compta amb la col·laboració del Consistori, «s'ha consolidat amb gran èxit de públic, ha vingut per a quedar-se i constituïx una manifestació de multiculturalitat», en paraules del regidor Pere Fuset. «La cultura d'arrels valencianes connecta amb la cultura dels nouvinguts», ha apuntat l'edil, en referència a la intervenció de 22 bandes dirigides per la Coordinadora de Societats Musicals de la Ciutat de València, que acompanyaran els dansadors d'altres països.
La cercavila arrancarà a les 16.00 hores, al parc de Manuel Granero, per continuar per Filipines, Literat AzorÃn, Sueca, Dénia i Cuba, i finalitzar a Pintor Gisbert. La festa continuarà posteriorment fins a les 00.00 hores. Al carrer de Puerto Rico número 26 s'instal·larà un 'punt violeta', on una psicòloga atendrà possibles casos de masclisme, homofòbia, transfòbia o racisme. Però abans, este dissabte dia 9, des de les 12.00 fins a les 19.00 hores, se celebrarà un precarnaval al Parc Central, a l'altura del carrer de Filipines i les Naus de Ribes. De matà tindran lloc 'Las llamadas', un costum d'Amèrica Llatina consistent en una competició entre batucades, mentre que de vesprada hi haurà assajos dels grups de danses folklòriques, acompanyats de les bandes de música valencianes.
Des de Jarit, Sariri i la Coordinadora de Societats Musicals han destacat el llenguatge universal de la música i la dansa i el treball d'adaptació de músics valencians i ballarins de folklore d'altres països a nous ritmes, en una demostració d'interculturalitat.