VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

La música tradicional mediterrània amb Milo ke Mandarini i Efrén López Quartet en Serenates

ELPERIODIC.COM - 02/07/2018

El festival Serenates, organitzat per la Universitat de València i l'Institut Valencià de Cultura, arriba a la recta final amb música tradicional de l'àrea mediterrània. Aquests últims concerts s'organitzen juntament amb la Trobada Polirítmia en el marc de la Gran Fira de Juliol. Dilluns 2 i dimarts 3 de juliol tindran lloc dos concerts al Claustre del Centre Cultural La Nau, a les 22:30 hores.

Milo ke Mandarini (Poma i Mandarina en grec) actuarà hui dilluns. Aquest duo naix el 2008 fruit de l'interés de dos joves toledans per les músiques tradicionals de la Mediterrània. Carlos Ramírez i Isabel Martín han viatjat en diverses ocasions a Grècia, Bulgària o Turquia per investigar aquestes músiques i estudiar les tradicions amb grans mestres reconeguts internacionalment.

Els directes de Milo ke Mandarini acosten el públic a aquestes músiques amb una gran sensibilitat. El resultat és una sonoritat acústica i minimalista. Els sons ibèrics i cants sefardites es troben amb melismes otomans i ritmes balcànics.

D'altra banda, dimarts dia 3, hi actuarà el multiinstrumentista i compositor valencià Efrén López, especialitzat en músiques antigues i populars de la Mediterrània oriental i l'Orient Mitjà. En aquest concert proposa una trobada juntament amb tres de les seues col·laboradores habituals: la compositora grega i virtuosa de la lira de Creta, Kelly Thoma; la polifacètica Miriam Encinas, multiinstrumentista i companya d'Efrén des de fa quinze anys; i la israeliana Meira Segal, versàtil intèrpret d'instruments de vent tradicionals.

En un recorregut per formes i maneres de la Mediterrània i de l'Àsia Central, Efrén López Quartet crea textures sonores ben diverses, gràcies a les infinites combinacions dels seus variats instruments i influències: des de passatges íntims i atmosfèrics fins a denses muralles de so, tot amb un format completament acústic.

Efrén López ha actuat en reconeguts festivals de tot Europa, nord d'Àfrica, Xina, Índia i Amèrica, i ha participat en la gravació de més de 60 CD. A més ha treballat com arranjador i productor, i ha impartit cursos sobre composició en música modal en diferents països, així com seminaris dedicats a l'aprenentatge específic de determinats instruments o diversos tallers d'enginyeria de so.

Serenates compta amb la col·laboració de l'Ajuntament de València, la Diputació de València, la Fundació Banc Sabadell, el Palau de la Música de València, la EASD (Escola d'Art i Superior de Disseny) i el Palau de les Arts de València.

Serenates, a la Plaça del Patriarca

Els dies 6 7 i 8 de juliol, els concerts tindran lloc a la plaça del Patriarca i començaran a les 21.30 hores. Divendres 6 de juliol, el grup de percussió Kontakte + Mara Aranda presenten l'espectacle poeticomusical Dotze treballs d'Hèrcules. Aquest espectacle proposa un viatge musical pels escenaris on es du a terme l'acció de l'heroi Hèrcules, des de la península del Peloponés fins a l'inframón, on destaquen els ritmes i les melodies de cadascuna de les diferents regions. Els textos, tant de les parts recitades com de les cantades, es basen en l'obra dels clàssics de la literatura llatina (Eurípides, Higini, Virgili, Boeci, Ovidi i Sèneca).

Dissabte 7 de juliol, el grup Teixint Terres presenta l'espectacle Corrrrpus, que uneix dos mons aparentment distants: les danses del Corpus Christi a València i les músiques populars afrollatines. Una forma d'escoltar les melodies de les danses del Corpus Christi que fa evident com la tradició es reinventa contínuament.

Per acabar, diumenge 8 de juliol, la clausura del festival serà a cura del grup de música i ball tradicional Rascanya, amb gran experiència a l'hora de fer ballar el públic, compondrà un divertit i ballable directe apte per a tots els públics.