VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

El Museu de l´Arròs amplia fins a finals d´any les rutes guiades gratuïtes per l´Albufera posades en marxa després del confinament

ELPERIODIC.COM - 31/08/2020

Glòria Tello: “La COVID-19 ha obligat els museus a reinventar-se i a traspassar les parets dels seus edificis”

El Museu de l’Arròs oferirà rutes guiades gratuïtes per l’Albufera durant els diumenges dels mesos de setembre, octubre i novembre. Es tracta d’una iniciativa que el centre va posar en marxa al maig passat davant les dificultats de desenvolupar activitats didàctiques dins de les seues instal·lacions per la crisi sanitària i que ha decidit prolongar fins a finals d’any. L’objectiu és donar a conéixer el cultiu de l’arròs al Parc Natural de l’Albufera, un ecosistema íntimament lligat a este cereal, prenent com a fil conductor la flora, la fauna i el patrimoni arquitectònic de la marjal. La regidora de Patrimoni i Recursos Culturals, Glòria Tello, ha destacat que “la COVID-19 ha obligat els museus a reinventar-se i a traspassar les parets dels seus edificis, amb propostes com esta del Museu de l’Arròs, que estan tenint gran acolliment”. 

Davant la complicació per dur a terme activitats didàctiques a l’interior del centre a causa de la pandèmia, el Museu de l’Arròs va decidir traslladar-les al mes de maig passat, una vegada finalitzat el confinament decretat per l’Estat d’Alarma, a l’entorn del Parc Natural de l’Albufera, un ecosistema íntimament lligat al cultiu de l’arròs. Des d’eixe moment, l’espai museístic, situat al carrer del Rosari, organitza rutes guiades gratuïtes els diumenges amb l’objectiu de difondre la cultura associada a este producte típic de la cultura valenciana, sempre respectant les mesures sanitàries vigents. “A l’inici de la desescalada, l’afluència de públic en els museus va descendir, la qual cosa va fer que calguera replantejar-se els canals a través dels quals acostar a la ciutadania la cultura i la riquesa d’estos espais”, ha explicat la regidora Glòria Tello. “Les rutes per l’Albufera s’emmarquen en este context i estan tenint gran èxit, com demostra el fet que els grups de visitants es completen ràpidament”. 

El Museu de l’Arròs ha donat continuïtat a esta iniciativa desenvolupada després del confinament i ha ampliat els recorreguts per la marjal als mesos de setembre, octubre i novembre. Hi ha tres modalitats: itineraris a peu per conéixer la flora (els dies 20 de setembre, 18 d’octubre i 22 de novembre); passejos amb barca des d’on observar les aus del parc (els dies 27 de setembre, 25 d’octubre i 29 de novembre), i rutes amb bicicleta pel patrimoni arquitectònic que envolta el llac (els dies 6 de setembre, 4 d’octubre i 8 de novembre). Les persones interessades han d’inscriure's prèviament en els grups, limitats a vint persones i, en el cas de les eixides ciclistes, portar la seua pròpia bicicleta. 

En les excursions de temàtica botànica, una persona especialista mostra als visitants les plantes que normalment es troben a l’entorn de l’Albufera, ensenya a diferenciar-les i comenta els seus possibles usos com a aliment o remei per a malalties, al llarg d’un passeig d’uns tres quilòmetres. La barca és el mitjà de desplaçament triat per a les jornades d’iniciació al reconeixement d’aus que habitualment poblen la zona, les quals estan guiades per un ornitòleg. Respecte a les eixides amb bici, d’uns 25 quilòmetres i una duració d’unes quatre hores, un expert detalla les diverses construccions que han acompanyat el cultiu de l’arròs en els últims temps, la seua tipologia i usos. La flora, la fauna i el paisatge arquitectònic servixen així de fil vertebrador per presentar el sistema de reg de l’Albufera, el cicle del cultiu de l’arròs, les diferents varietats d’este cereal o les zones dels tancats. 

El Museu de l’Arròs es troba al barri del Cabanyal, a un antic molí d’arròs construït a principis del segle XX. Després de la rehabilitació de l’edifici promoguda per l’Ajuntament de València i la restauració de l’antiga maquinària per part de la Universitat Politècnica, es pot observar el procés de tractament de l’arròs tal com s’abordava a principis de segle. Les activitats a l’aire lliure programades a causa de la COVID-19 permeten al visitant “disfrutar del Parc Natural de l’Albufera, el seu paisatge i les tradicions que l’envolten, arrelades a la nostra cultura pels més de mil anys de cultiu de l’arròs a València”, ha indicat Tello. No obstant això, el museu continua programant accions didàctiques al carrer del Rosari, i els pròxims 11 d’octubre i 15 de novembre tindran lloc visites teatralitzades per a tots els públics. 

MÉS FOTOS