VALENCIA | POLÍTICA

El Ple Municipal reclama el suport pressupostari de l'Estat i de la Generalitat per a les infraestructures de mobilitat, socials i culturals de València

ELPERIODIC.COM - 28/10/2021

La Corporació ha aprovat una moció presentada per l'Equip de Govern, que ha sigut votada a favor de Compromís, PSPV, PP i Ciutadans

El Ple de l'Ajuntament reclama a l'Estat i a la Generalitat suport pressupostari per a les principals necessitats de la ciutat de València en matèria d'infraestructures mobilitat, de gestió cultural i de medi ambient. La Corporació ha aprovat una moció presentada per l'Equip de Govern en la qual es recull la “tendència històrica negativa dels Pressupostos Generals de l'Estat que agreuja els problemes derivats d'un sistema de finançament autonòmic i local que un molt ampli consens social, polític i econòmic ha catalogat d'insuficient i injust cap a l'autogovern valencià i el conjunt de municipis. Un finançament que ha de ser compensat i reformulat amb la màxima urgència per a corregir el dèficit històric amb la nostra societat i garantir l'òptim desenvolupament dels serveis públics, el progrés i el desenvolupament sostenible dels valencians i valencianes”.

Per això, l'Ajuntament Ple insta el Govern de l'Estat i als grups parlamentaris del Congrés dels Diputats amb representació per la Comunitat Valenciana a impulsar una millora “de les inversions per al servei de rodalia del nucli de València, imprescindible per a garantir el camí cap a una mobilitat més sostenible i que arrossega una greu manca d'inversions suficients històrica”, així com “un compromís ferm d'inici de les obres del túnel passant i de la nova Estació Central, una vegada es compte amb la declaració d'impacte ambiental”. Per això, es reclama també que es “concrete la transferència a la Societat València Parc Central per a les obres del canal d'accés per a 2022 i procedir a la signatura del nou conveni d'integració del FFCC a la ciutat de València que substituirà al de 2003”.

Les reivindicacions de l'Ajuntament inclouen també la incorporació d'una partida pressupostària per a la prolongació immediata del túnel ferroviari des de Serreria fins més enllà del nucli de Natzaret, i la creació d'una comissió parlamentària (amb membres dels Ministeris d'Hisenda i de Transport) “que reunisca els representants de tots els grups polítics amb representació per la circumscripció electoral de València, per a fer un seguiment mensual de les inversions programades en infraestructures”. Finalment, es demana un increment de les aportacions econòmiques al transport públic metropolità “per a corregir la infrainversión històrica respecte a altres grans ciutats de l'Estat”.

En el camp de les infraestructures culturals, el Ple crida a donar suport a un increment “considerable” dels recursos destinats a l'IVAM, en el Palau de les Arts, al Sant Pius V i al Museu González Martí, “per a reconéixer la seua rellevància i donar un tracte equitatiu al rebut pels principals contenidors culturals de la resta de grans ciutats de l'Estat”.

Quant a l'àmbit del medi ambient, la Corporació reclama la incorporació de partides “suficients” des del Ministeri de Transició Ecològica “per a fer front de manera efectiva a la reversió de les platges del sud de València i garantir la deguda protecció del Parc Natural de l’Albufera”. Finalment, el Ple insta el Govern central a “continuar treballant entre les diferents administracions per a desenvolupar un parc pla de lloguer públic i social per a la ciutat de València”.

La moció aprovada inclou també a la Generalitat Valenciana, a la qual s'insta a “destinar una part proporcional al pes poblacional de la ciutat de València i a la seua condició de capitalitat a la millora i la integració del transport metropolità de la ciutat i a l'EMT, provinent de les partides contemplades en els Pressupostos Generals de l'Estat, per a la implantació d'experiències pilot de solucions de mobilitat i la relativa a l'execució d'infraestructures a la Comunitat Valenciana”.

Tant els grups de Govern Municipal com el grup Popular han presentat dos mocions sobre este assumpte, i la moció aprovada finalment, per la majoria de grups municipals a excepció de VOX,  ha estat la del Govern amb l'addició de dues esmenes referents a augmentar les inversions per al Corredor Mediterrani i afegir la petició d'una subvenció nominativa per promoure la rehabilitació de vivenda.

Durant el debat, el portaveu de Compromís, Pere Fuset, ha assegurat que la Comunitat Valenciana és “el territori pitjor finançat de tot l'Estat”, i ha “animat al PP a sumar-se al consens per a reivindicar, cosa que no feien quan el seu partit governava en l'Estat”. La portaveu popular, María José Catalá, ha afirmat que les inversions previstes per a la ciutat en els PGE “no són satisfactòries” i “no responen al pes poblacional”. Per part seua, la portaveu socialista, Sandra Gómez, ha defensat la seua postura reivindicativa “per damunt de sigles, perquè el nostre compromís –ha afirmat- és amb la ciutat i les seues necessitats”. En el seu torn, el portaveu de Ciutadans, Fernando Giner, ha explicat el seu suport a les reclamacions al Govern “perquè en moments com l'actual, de recuperació, es necessiten consensos”, i ha criticat “la deixadesa d'anys de bipartidisme”. Finalment, Vicente Montáñez, del Grup Vox, ha denunciat que “tots els governs de l'Estat han oblidat, sistemàticament, València i els valencians”.

Llei de comptes de pagaments bàsics

El Ple ha acordat també instar el Govern de l'Estat a que garantisca que les entitats bancàries compleixen de manera escrupolosa la legislació vigent sobre els comptes de pagaments bàsics. La moció, presentada per la regidora de Benestar Social, Isabel Lozano, fa una crida a l'executiu central a reforçar els òrgans de control i supervisió de les entitats bancàries perquè totes les sucursals bancàries de l'Estat “publiciten i oferisquen els comptes de pagament bàsics en els termes que marca la llei”, i al Banc d'Espanya perquè garantisca al seu torn el compliment de la normativa vigent. La proposta ha sigut votada a favor per l'equip de Govern, i els grups PP i Ciutadans, mentre que Vox ha votat en contra.

La regidora de Servicis Socials, Isabel Lozano, ha detallat algunes de les incidències detectades en relació a les traves i dificultats que es troben les persones en situació de vulnerabilitat per a accedir i mantindre un compte de pagament bàsic, “permetent que aquells qui haurien d'estar protegits per la legislació, continuen en situació d'exclusió financera, amb conseqüències tan greus com no poder contractar serveis bàsics com la llum i l'aigua i trobar dificultats per a pagar el lloguer de l'habitatge o accedir a les prestacions socials concedides per les administracions públiques”.

Durant la sessió plenària, s'ha aprovat una altra moció, en este cas amb el compromís de “continuar treballant i millorant, segons allò marcat per la Carta de Servicis de Servicis Socials per a posar a l'abast de les famílies tots els recursos municipals oferits per l'Administració Municipal, així com informar dels de la resta d'administracions”. Es tracta d'una moció plantejada per la regidora Lozano, en este cas com a alternativa a la proposta inicial del regidor de Ciutadans Javier Copoví, en la qual demanava que s'estudie “la creació de centres de suport a les famílies o oficina de suport familiar” i un “paquet de mesures per a combatre la pobresa infantil, i la violència cap als menors”. La moció ha comptat amb el suport de tota la Corporació, excepte Vox, i ha sumat una addició proposada per la regidora Lozano en la línia de les propostes de Ciutadans, de desenvolupar un diagnòstic de la situació de la infància i adolescència a la ciutat de València i elaborar un pla integral.

Les festes de Patraix

El Ple Municipal ha aprovat per unanimitat iniciar els tràmits, a través del Servici de Turisme, per a la declaració de les Festes de Patraix, com a “Festa d'Interés Turístic Local” per la Generalitat. La regidora Amparo Picó, de Ciutadans, grup que ha presentat la proposta, ha recordat que enguany, Patraix ha complit 151 anys de la seua annexió a València com a barri, i ha incidit en què els seus festejos “són una celebració de gran tradició popular i amb una implicació del veïnat, difícilment igualable i amb una programació d'activitats que engloba la festa, la cultura, la tradició, la idiosincràsia, la integració i la igualtat en un ambient de barri que les fa realment singulars”. A més, les festes de Patraix compleixen amb els requisits estipulats en el Decret 119/2006 de 28 de juliol regulador de les declaracions de festes, itineraris, publicacions i obres audiovisuals d'interés turístic de la Comunitat Valenciana.

Una ciutat respectuosa amb els animals

Durant la sessió plenària, s'ha tractat també sobre els animals a la ciutat, i el Ple ha aprovat el compromís de l'Ajuntament, mitjançant la Regidoria de Benestar Animal, de “continuar treballant perquè la ciutat de València continue sent referent, com a ciutat respectuosa amb els animals”. També s'ha aprovat el compromís de “dur a terme les accions necessàries oportunes, per a prioritzar la municipalització efectiva del centre d'acolliment d'animals abandonats, així com a implementar aquelles mesures que, sobre la base del respecte a les ordenances i lleis obrants, permeten avançar en un major reconeixement dels animals com a éssers vius amb els quals compartim ciutat, que mereixen estima, atencions i poder gaudir d'una ciutat que siga cada vegada més amable i menys restrictiva per a ells i per a les persones que els cuiden”.

La proposta aprovada ha sigut plantejada per la regidora de Benestar Animal, Gloria Tello, com a alternativa a la moció inicial que havia plantejat a la Corporació la regidora de Ciutadans Rocío Gil, però que Tello ha rebutjat “per contindre nombroses incorreccions”. Tello ha citat les accions impulsades des de la Regidoria de Benestar Animal des de la seua creació en 2016 (prohibició d'animals en els circs, del bou embolat i del bou en corda, campanyes de sensibilització, impuls a l'adopció animal o la futura construcció de dos centres animals abandonats: el de la Ronda Nord iniciarà el procés de licitació). Gil ha defensat que, malgrat tot això, València presenta moltes manques en este camp, i ha refusat donar suport a la moció alternativa, igual que la regidora del Grup Popular Marta Torrado, qui ha afirmat que “falta molt a millorar perquè València siga una ciutat amable amb els animals”. El Grup Vox s'ha abstingut perquè, com ha afirmat el seu portaveu, José Gosálbez, “els valencians tenim problemes molt més urgents que la dignificació dels animals”.

L'any de la joventut

El Ple ha aprovat també hui “realitzar una agenda política d'impuls de la joventut emmarcada l'any 2022, declarat per la Unió Europea, Any de la Joventut, en coordinació amb la Generalitat Valenciana i el teixit associatiu juvenil de la ciutat de València, a través del Consell de la Joventut de València (CJV)”. La moció ha sigut presentada per la regidora de Joventut, Maite Ibáñez, qui ha proposat també “coordinar les polítiques de joventut de l'Ajuntament amb el Pla Ariadna d'impuls de la joventut i amb pla Ànima de lluita contra les bretxes laborals de la joventut que suposen una experiència laboral europea digna per a aquells joves que no han tingut oportunitats i d'enfortiment de la Unió”.

Ibáñez ha afirmat que, davant la situació actual de crisi sanitària “no podem permetre que la joventut torne a ser la gran oblidada”, i ha recordat com, en l'anterior crisi “vam veure que milers de joves van haver d'anar-se del nostre país per a buscar una oportunitat”. La regidora ha assegurat que les institucions “són les que han d'estimular la participació dels joves en els mecanismes polítics”, i ha defensat la “justícia” d'abordar els problemes “del 20% de la població, la joventut, tantes vegades invisibilitzada”. “Hem d'apostar per un canvi de perspectiva, establir una aliança entre generacions amb mesures perquè la joventut puga tindre una vida més digna”, ha conclòs.

Abans del debat ha pres la paraula Rocío Barbeito, en nom del Consell de la Joventut de València, qui ha animat tots els grups a donar suport a la moció. Finalment, la proposta ha eixit endavant amb una esmena de Ciutadans que instava a la realització d’un informe econòmic. La majoria dels grups ha votat a favor, a excepció de VOX que s’ha abstingut.

Durant la sessió de hui, el Ple ha rebutjat, per no comptar amb els suficients vots de suport, dos mocions plantejades pel Grup Popular i pel Grup Vox, referides al problema del botellot, en les quals es proposava un pla d'acció “de xoc continuat per a erradicar la delinqüència sistematitzada en tots els barris afectats” (PP) o “que es garantisca el dret al descans” (Vox). El regidor de Seguretat Ciutadana, Aarón Cano, ha recordat que el botellot “no és un problema d'inseguretat; sinó que és causa, però també conseqüència, de problemes de convivència”. Cano ha assenyalat el problema de l'ús recreatiu de l'alcohol, i ha assegurat que a la nostra ciutat s'estan donant avanços notables, “i en això estem treballant”, ha indicat. El Govern municipal ha votat en contra de les dos mocions.

També ha rebutjat el Plenari Municipal la proposta plantejada pel Grup Popular dirigida a paralitzar la imposició de multes en Àrea de Prioritat Residencial (APR) Ciutat Vella Nord, prevista per a entrar en vigor el pròxim 1 de desembre. El regidor popular Carlos Mundina ha demanat que es replantegen les condicions, a la qual cosa Vox els ha plantejat que “directament es deixe sense efecte l'APR”. Narciso Estellés, de Ciutadans, ha definit la situació de la mobilitat a la ciutat i en el centre com “un caos”, i s'ha manifestat a favor de l'APR “però quan toque, no ara”. El delegat de Mobilitat, Giuseppe Grezzi, ha assegurat que el centre urbà “està més viu que mai i encara ho estarà més”, i ha recordat que l'APR “va ser reclamada per la ciutadania, i es va treballar per a això amb totes les entitats del barri”. Fins al moment, s'han donat d'alta 10.000 vehicles, i en estos moments s'està en període de prova i d'informació.

El Ple ha debatut també altres dues mocions plantejades pel Grup Vox, una sobre les necessitats de personal de les plantilles dels col·legis municipals, i una altra dirigida al fet que l'Ajuntament de València “restablisca el règim de dedicació parcial dels càrrecs electes i sous”. Els dos han sigut rebutjades.