Mostra de València desvela la secció informativa
La selecció inclou les pel·lícules valencianes “Camagroga” i “Coses a fer abans de morir"
El festival Mostra de València-Cinema del Mediterrani, que se celebra del 22 d’octubre a l’1 de novembre, avança algunes de les pel·lícules que integraran la Secció Informativa de la 35a edició. Una selecció que aposta per la diversitat de països de l’arc mediterrani (França, Grècia, Espanya, Croàcia, Líban, Tunísia) i que destaca perquè la gran majoria dels títols es veuran per primera vegada a territori espanyol.
"La diversitat i la multiculturalitat són notes característiques de Mostra de València, i les pel·lícules d'esta secció ens permetran descobrir un any més la varietat i la qualitat del cinema que es fa a la Mediterrània", afirma Gloria Tello, regidora de Patrimoni i Recursos culturals.
A la secció Informativa sobreïx la representació valenciana, amb tres destacats noms propis: Alfonso Amador, Miguel Llorens i Cristina Fernández. La Mostra estrenarà "Coses a Fer Abans de morir", òpera prima de dos reconeguts professionals locals: el director de fotografia Miguel Llorens i l'actriu i guionista Cristina Fernández. Una pel·lícula coral, que compta amb un repartiment encapçalat per Sergi Caballero, Maria Almudéver, Mireia Pérez, Manuel Maestro i Oriol Tarrasón, entre d'altres, i que aposta per les emocions dels personatges per explicar una història d'amistat i deutes pendents en la qual ressonen ecos de grans clàssics com ara “Los amigos de Peter”.
Per la seua banda, Alfonso Amador presenta el documental "Camagroga", que va tindre l’estrena mundial al Festival de Sheffield i és el fruit d'un any i mig de treball, durant el qual el director valencià va estar treballant al costat d'una família de cultivadors de xufa d'Alboraia. La seua intenció era filmar les cares, les mans i el maneig de les eines de conreu, però va descobrir que estava certificant el 'fi d'una raça', que retratava un món que s'acaba, i això fa que la pel·lícula es convertisca en un gest polític.
La llegendària actriu Catherine Deneuve és la principal protagonista de "Happy Birthday", l'última pel·lícula del llorejat director francés Cédric Kahn, en la qual una matriarca francesa reunix tota la prole en la seua festa d'aniversari; a partir de la celebració col·lectiva se succeïxen una infinitat de situacions entre la tendresa, l'humor i la malenconia. Un film inèdit a Espanya, que convida a conéixer a una extravagant família en què l’audiència es podrà reconèixer fàcilment.
Directament des de la secció Panorama de Berlín viatja a la Mostra "Mare", tercer llarg de la directora Andrea Štaka, el retrat d'una dona amb una organitzada vida familiar i sentimental que es capgira quan coneix un home nouvingut a la xicoteta ciutat on viu. Marija ŠkariÄiÄ, la protagonista, acaba de guanyar el premi a la millor actriu al festival de Sarajevo per la seua magnífica interpretació en el film.
Fruit de la coproducció entre el Líban i Tunísia, i també amb caràcter d'estrena, arriba "State of Agitation", intel·ligent comèdia d'Elie Khalifé, qui es transforma en una mena d'Elia Suleiman libanés per posar-se en la pell d'un atribulat cineasta incapaç de fer front a un bloqueig creatiu. Els seus personatges, com escapats d'una obra de Pirandello, acaben per eixir-li al pas i demanar-li explicacions, mentre Khalifé tracta d'eludir els constrenyiments del seu productor i de trobar sentit a la història que desitja contar. Una xicoteta joia a descobrir, procedent d'un país que necessita més que mai l'humor per a enfrontar-se als difícils moments que travessa.
Documental? Ficció? Assaig? Costa etiquetar "Birds (or how to be one)", l'última comèdia de Babis Makridis, enfant terrible del nou cinema grec que s'inspira en "Las aves", la sàtira d'Aristòfanes sobre l'imperialisme, per a desplegar la seua mirada crítica sobre el delirant món actual. Una altra estrena a Espanya, que es planteja com un autèntic viatge visual, basat en el desig de llibertat, i que explora els murs i convencions socials que la humanitat s'imposa en la seva recerca.
També ostenta la condició d'inèdita a Espanya la coproducció franco-belga "Working Girls", que suposa el debut com a directora de l'actriu (i guionista) Anne Paulicevich, que forma tàndem amb Frédéric Fonteyne ("Una relación privada"). Una història de sororitat i suport mutu que se sustenta en el gran treball interpretatiu de Sara Forestier, Annabelle Lengronne i Noémie Lvovsky, i que narra la vida quotidiana, amb alegries i tristeses, de tres prostitutes que treballen en un bordell al costat de la frontera belga.
A més, es podrà veure per primera vegada a València "Lúa Vermella", l'última pel·lícula de Lois Patiño, un dels noms més destacats del Novo Cinema Galego, que va tindre la seua estrena a Berlín i acaba de rebre encesos i justificats elogis de la crítica al seu pas per Màlaga. Se situa en un poble costaner gallec on el temps sembla haver-se aturat i les persones romanen paralitzades; allà arriben tres dones en busca del Rubio, un mariner que ha desaparegut misteriosament al mar. Les ombres de Melville o Lovecraft planegen sobre les bellíssimes imatges del film.
Este primer avançament de títols es completarà en pròximes dates amb la resta de films que es projectaran a la Secció Informativa del festival.