VALENCIA | SOCIETAT

Mónica, usuària de Casa Caridad: “No seria res, no podria ser res sense Casa Caridad”

ELPERIODIC.COM - 14/12/2023

L'Associació Valenciana de Caridad ha atés un 15% més de persones respecte a l'any anterior

Més de 3.000 famílies i persones vulnerables han passat pel repartiment de productes bàsics de Casa Caridad, sent el servici que més ha crescut, amb un 18% més d'atencions

Amb el menjador per a persones sense llar, els centres d'acolliment temporal, el servici de repartiment, les escoles infantils i el Projecte Fènix, l'Associació ajuda anualment a més de 4.500 persones a buscar solucions als seus problemes

Mónica és usuària del servici d'atenció social i distribució d'aliments i productes d'higiene de Casa Caridad, té 2 fills, és mare soltera i actualment està en situació de desocupació. Cada 15 dies acudix a l'Associació per a recollir els productes bàsics que li han preparat per a cobrir les necessitats de la seua família. Com Mónica, cada mes, l'Associació Valenciana de Caridad atén al voltant de 300 persones en situació de vulnerabilitat en este servici, i a final d'any s'estima superar les 3.200 atencions. “Casa Caridad ens brinda molta ajuda, tant d'alimentació com de suport. No seria res, no podria ser res, sense Casa Caridad”, conta Mónica.

Després de més de 117 anys atenent persones desfavorides, l'Associació Valenciana de Caridad continua augmentant el nombre de persones ateses en tots els seus servicis. En el que portem d'any, l'ONG ja ha atés més persones que l'any passat, en concret, un 15% més, arribant a aconseguir les 4.592 atencions. Este creixement està sent atés pel treball de Casa Caridad, que cada dia ha d'afrontar una despesa de més de 16.000 euros. Després de l'últim cens de persones sense llar, en el qual l'Associació va participar, es van comptabilitzar al voltant de 800 persones en situació de sense llar, una xifra que posa de manifest la necessària labor que realitzen les organitzacions del tercer sector.

“A Casa Caridad treballem amb les persones, detectem les seues necessitats i plantegem un abordatge del seu problema per a trobar una solució que els permeta tornar a tindre una vida més ‘normalitzada’. Cada any, atenem més persones, una realitat a la qual ens hem d'enfrontar diàriament. Per este motiu hem llançat la campanya “València seria diferent sense Casa Caridad”, no sols perquè la ciutadania conega els servicis, programes i activitats que realitzem, sinó per a conscienciar que és fonamental fer donacions i formar part com a socis d'entitats que dediquen la seua missió a treballar i ajudar a les persones que més ho necessiten”, afig Luis Miralles, president de Casa Caridad.

Centres d'Acolliment Temporal al complet

Esmeralda també és usuària de Casa Caridad. El dia que va arribar a l'Associació necessitava crosses per a poder caminar bé. Ara, gràcies a l'ajuda que li ha brindat l'Associació, ha pogut aconseguir una sabata ortopèdica que li permet moure's sense necessitar les crosses. “El detall més especial que Casa Caridad ha fet per mi són les sabates que m'han donat enguany. Després de caminar quasi 5 anys amb crosses, la meua vida ara ha canviat”, relata la usuària de Casa Caridad.

Ella viu en el Centre d'Acolliment Temporal que l'Associació té en Petxina. Actualment, Casa Caridad compta amb un 100% d'ocupació en els seus dos centres, on enguany han passat més de 400 persones entre adults i xiquets. Este servici oferix a les persones sense llar un lloc segur on acudir, suport psicològic, infermeria, atenció social, cursos de formació i cerca d'ocupació, així com activitats destinades a promoure el desenvolupament d'habilitats socials. “Gràcies a Casa Caridad que em facilita tot el que necessite, estic traient un curs sociosanitari i a través d'eixe curs fomentaré el meu treball”, conclou Esmeralda.

Famílies, el pilar fonamental en la vida dels xiquets

Cada any, Casa Caridad comença un nou curs del Programa Escola Família, amb els pares i mares de l'alumnat de les tres escoles infantils. Rosalía té dues xiquetes, una de 7 anys i una altra de 1, i la xicoteta assistix a l'escola infantil de l'Associació en Petxina. “El suport de Pablo, treballador social de Casa Caridad, és fonamental per a les famílies. Ens fa sentir assegurances, sempre intenta buscar la millor solució per a nosaltres i ens brinda la seguretat que jo volia sentir des que arribem a Espanya”, explica Rosalía.

Més de 150 xiquets i xiquetes acudixen diàriament als Centres d'Educació Infantil que Casa Caridad té a València i Torrent. A través del Programa Escola Família, els pares i mares reben formació sobre diferents temes relacionats amb la cura dels xiquets i xiquetes, així com una intervenció social que servix per a atendre les necessitats de les famílies i buscar la millor solució per a elles. L'any passat, es va atendre en este servici a 915 persones entre beneficiaris directes i indirectes.

El pas final cap a una vida “normalitzada”

Bertha, viu en una dels habitatges tutelats del Projecte Fènix de Casa Caridad. Després de patir un càncer de mama i després un ictus i no tindre cap lloc on poder anar mentre realitzava el seu tractament i recuperar-se, va arribar al mòdul de convalescents de Casa Caridad. Allí, va començar a treballar en el taller ‘Fent Comboi’, on ella mateix compta que ha sigut una teràpia fonamental. “El millor que m'ha passat a Casa Caridad són les persones”, explica la usuària.

“A Casa Caridad ens han ensenyat a conviure i ara ens portem bé. Jo no tinc família ací i no puc viure sola, per això, estic agraïda amb esta oportunitat que m'ha donat l'Associació”, conclou Bertha. El Projecte Fènix és un programa d'allotjament d'habitatges supervisats centrat en els col·lectius més vulnerables que es troben en situació de sense llar i que anteriorment han passat per altres servicis de Casa Caridad. Casa Caridad compta amb 10 habitatges amb una capacitat per a 44 persones.

Convalescents i famílies, els col·lectius més vulnerables

Després de viure al carrer, Abdel va patir un accident de cotxe que el va deixar a l'hospital amb una operació a la cama i sense cap lloc al qual acudir. Des dels servicis socials de l'hospital va aconseguir arribar al mòdul de convalescents del Multicentre Social de Casa Caridad en Benicalap. “Allí tracten a tota la gent per igual. M'han ajudat molt, i gràcies a això, de l'accident ja estic bé”, explica l'usuari de Casa Caridad.

“Gràcies al taller ‘Fent Comboi’, aconseguisc guanyar una mica de diners, pase el temps, conec a gent i em porte bé amb tots. Hi ha molta gent al carrer i això ha de ser així, ha d'haver-hi una Casa Caridad”, conclou Abdel. Pel Multicentre Social de Casa Caridad en Benicalap han passat més de 150 persones durant este any, famílies amb menors i persones en situació de convalescència que no tenien on anar i gràcies a l'Associació han pogut millorar la seua condició i tirar avant.

“Què passaria si Casa Caridad no estiguera? València seria diferent”

Amb el Nadal cada vegada més a prop, i sota el lema “València seria diferent sense Casa Caridad”, l'Associació Valenciana de Caridad ha volgut arribar a la ciutadania i fer-la reflexionar sobre el treball que realitzen les entitats del tercer sector amb els col·lectius més vulnerables. Les festes nadalenques són una època de convivència, d'agraïment i sobretot, de solidaritat. Cada vegada més famílies “normalitzades” i persones sense recursos han d'acudir diàriament a Casa Caridad per a cobrir les seues necessitats bàsiques i les de la seua família. La situació econòmica actual, amb l'augment dels preus dels productes i els subministraments, ha provocat que les persones no puguen fer front a totes les seues despeses i necessiten el suport de l'ONG. Amb l'arribada del Nadal esta situació es veu agreujada ja que els preus de molts productes es triplica el que impossibilita la seua compra.

“Ajudar a les persones que més ho necessiten és el que sempre ha mogut a Casa Caridad. Nosaltres creiem en la solidaritat de les persones ja que, gràcies a això, hem aconseguit mantindre viva la nostra Associació durant més de 117 anys. Els preus augmenten per a tots i mantindre infraestructures com les que nosaltres tenim per a cobrir les necessitats bàsiques dels usuaris té un cost que cada vegada és més elevat. Necessitem l'ajuda de les persones per a seguir avant, oferint una atenció personalitzada a totes les persones sense llar i en risc d'exclusió social”, afirma Guadalupe Ferrer, directora gerent de Casa Caridad.

 

MÉS FOTOS