VALENCIA | URBANISME I INFRAESTRUCTURES

Mobilitat conclou que els aparcaments en altura en els barris del Marítim tindrien un menor cost de construcció

ELPERIODIC.COM - 12/09/2024

Després de la realització d'un estudi tècnic sobre el cost d'esta infraestructura, l'Ajuntament farà un sondeig per a valorar la possibilitat de licitar una concessió per a l'obra i l'explotació de l'estacionament

L'estudi tècnic que la regidoria de Mobilitat va encarregar a un despatx d'enginyeria conclou que els aparcaments en altura tindrien un menor cost que els subterranis en els barris del Marítim, on el nivell freàtic es troba a poca profunditat i on construir un aparcament subterrani comporta una despesa econòmica major a l'hora d'esmenar les possibles inestabilitats que subjaurien en els fons de les excavacions.

Una vegada conclòs este estudi tècnic, l'Ajuntament impulsarà la tramitació d'un sondeig de mercat per a conéixer la viabilitat econòmica dels aparcaments en altura.

Sobre este tema, el regidor de Mobilitat, Jesús Carbonell, ha explicat que “l'estudi tècnic ens dona una idea aproximada del cost dels aparcaments en altura en els barris del Marítim, que encara que tindrien un preu inferior als subterranis, requeririen una important inversió, per la qual cosa és necessari analitzar i testar a través d'un estudi de mercat la seua viabilitat econòmica”.

L'estudi tècnic ja finalitzat contempla els requisits mínims de la parcel·la que hauria d'albergar un aparcament en altura; els condicionants tècnics, urbanístics, històrics i mediambientals; els aspectes estratègics de desenvolupament sostenible; les diferents opcions i tipologies (estructurals, mecanitzades, robotitzades...); el comparatiu entre avantatges i inconvenients; així com l'import estimat de la inversió.

Així doncs, s'estableix que d'acord amb la quantitat de places d'aparcament i l'ús d'este, les solucions més òptimes i econòmiques serien els aparcaments en altura amb rampes d'accés enfront d'aparcaments amb ascensor o automatitzats (sense rampes ni zones de trànsit). I, dins dels aparcaments amb rampes, els fabricats in situ són més econòmics i permeten major flexibilitat en el seu disseny, mentre que els aparcaments amb estructures prefabricades d'acer i formigó són menys econòmics, però més ràpids d'executar.

L'import d'un aparcament convencional in situ estaria entre els 17.000 i els 30.000 euros per plaça d'estacionament; mentre que l'estimació econòmica per a un aparcament amb estructures prefabricades estaria entre els 19.000 i 33.000 euros per plaça. La forqueta de preus es deu principalment a l'aprofitament del solar el qual ve determinat per la forma i els condicionants urbanístics d'altures.

Un altre avantatge que determina l'estudi és la solució que suposen els aparcaments en altura enfront dels subterranis, especialment en zones com la del Cabanyal o més pròximes a la mar, on el nivell freàtic es troba a poca profunditat i on construir un aparcament subterrani comporta una despesa econòmica major a l'hora d'esmenar les possibles inestabilitats que subjaurien en els fons de les excavacions.

Cal recordar que les obres de reurbanització de la zona Cabanyal/Malva-rosa van suposar gran pèrdua de places d'aparcament, “sense que l'anterior Corporació Municipal tinguera en compte cap solució als problemes d'aparcament”, ha apuntat Carbonell. “Es va perdre l'oportunitat de sol·licitar fons europeus per a la construcció d'un pàrquing i ara la nova Corporació haurà d'afrontar el problema generat amb fons propis”, ha matisat.

Com a primera mesura el govern municipal va generar 135 noves places d'aparcament en l'avinguda dels Tarongers que han permés pal·liar el problema. Es preveuen més mesures i, entre elles, destaca la construcció d'un aparcament en altura, tenint en compte que si este es trobara en la forqueta d'entre 260 a 275 places el cost econòmic seria al voltant de 5 milions d'euros.

El pròxim pas del Consistori consistirà a valorar la possibilitat de licitar una concessió per a l'obra i l'explotació de l'estacionament.