VALENCIA | SANITAT I SALUT

Una app mòbil per a pacients amb pròtesis de maluc del General de València reduïx l’ansietat i ajuda a afrontar el procés quirúrgic

ELPERIODIC.COM - 31/07/2024

L’aplicació millora l’autocura i ajuda a afrontar el procés quirúrgic abans, durant i després de la intervenció

El servici de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica de l’Hospital General de València ha rebut el premi a la millor comunicació oral de la Societat Valenciana de Traumatologia amb el projecte ‘AVIP (amic virtual protètic): estudi de resultats clinicofuncionals i de satisfacció amb una aplicació mòbil en el maneig peroperatori i seguiment d’implants protètics de maluc’.

En 2022 es va posar en marxa este projecte per a millorar el coneixement i la participació del pacient a l’hora d’afrontar una intervenció quirúrgica de pròtesi de maluc.

Per a fer-ho, s’utilitza una aplicació mòbil (app) que combina la formació preoperatòria de cada pacient mitjançant el disseny d’un programa educatiu, la informació sobre l’ingrés hospitalari i les diferents fases del procés quirúrgic i postquirúrgic immediat i sobre el procés de rehabilitació i maneig protètic en el moment de l’alta hospitalària i, finalment, el seguiment i la posterior tornada a les seues activitats habituals físiques i laborals.

Este projecte es va dur a terme gràcies a una beca d’investigació concedida per la Societat Espanyola de Traumatologia i Cirurgia Ortopèdica i el desenrotllament i millora de l’aplicació ha estat a càrrec de la secció de Maluc i Pelvis, integrada pel cap del servici, Lorenzo Hernández, i els facultatius especialistes Vicente Estrems, José Diranzo i José Félix Garrido.

Millor qualitat de vida

Segons ha explicat Diranzo, “hem analitzat els resultats clinicofuncionals, la qualitat de vida i la satisfacció obtinguda a un total de 64 pacients. D’ells, a 31 pacients els hem seguits mitjançant l’aplicació AVIP i hem comparat els resultats amb un altre grup de 33 pacients que han seguit el protocol habitual”.

Els dos grups van mostrar millora en els resultats clínics, reducció del dolor i millor qualitat de vida. A més, pacients inclosos en el grup que van utilitzar l’app AVIP van mostrar menys ansietat i millors capacitats per a afrontar el procés mèdic i quirúrgic abans, durant i després de sotmetre’s a la intervenció de pròtesi de maluc.

L’aplicació també té una àrea d’accés privat per a mantindre el contacte amb el pacient i disposa d’un entrenament guiat i una adequada explicació del maneig de la pròtesi durant les activitats diàries i els moviments adequats i no adequats per a l’ús correcte de l’articulació artificial en la vida diària.

Tot això millora el seguiment ambulatori, ja que evita les atencions presencials no necessàries a partir del mes d’evolució postquirúrgica. “Això ens ha possibilitat dur a terme el 82,25 % de les visites de seguiment corresponents a este grup de manera telemàtica”, ha assenyalat Diranzo.

La informació d’ingrés i seguiment ambulatori queda registrada en una base de dades, la qual cosa permet fer una valoració contínua de la qualitat de l’atenció i una millora de l’aplicació i dels resultats clínics dels pacients.

Per tant, la implementació d’esta aplicació pot ser oferida de manera segura a pacients seleccionats, amb un seguiment efectiu i proporcionant-los una informació i capacitació continuada.

200 cirurgies a l’any

L’Hospital General de València du a terme aproximadament 200 cirurgies amb reemplaçament total de maluc a l’any i esta aplicació està tenint un paper important en la motivació dels pacients per a participar en la seua salut.

En 2023 este hospital va fer la primera operació amb cirurgia robòtica ortopèdica per a la implantació de pròtesi de maluc a la Comunitat Valenciana.

“La nostra aposta pel desenrotllament tecnològic ens ha ajudat a millorar l’atenció que prestem a la població. Amb la implantació de la nostra app, i si tenim en compte el desenrotllament recent de la cirurgia robòtica per a la implantació protètica, hem millorat substancialment l’atenció global al pacient, que és l’objectiu últim del nostre treball”, ha afegit Lorenzo Hernández.

MÉS FOTOS