VALENCIA | CULTURA I ESPECTACLES

Miquel Gil celebra el 20é aniversari del disc Orgànic

ELPERIODIC.COM - 06/04/2022 | Fotograf: Juan Miguel Morales

L’àlbum es considera un punt d’inflexió en la carrera de l’autor i en l’àmbit de les músiques populars valencianes

L’espectacle es va estrenar el passat mes de novembre a Banyoles

S’han confirmat dates a València, Gandia, Vilanova i la Geltrú i Mataró

El cantant Miquel Gil celebrarà durant els pròxims mesos el vinté aniversari del disc Orgànic, publicat pel segell especialitzat Sonifolk en 2001. D’aquesta manera, el músic de Catarroja retrà homenatge a un treball que va suposar una fita cabdal en la seua carrera i en la manera d’entendre i interpretar els ritmes d’arrel tradicional. Per fer-ho, Gil estarà acompanyat per membres de la seua formació habitual i, també, per alguns dels instrumentistes que van participar en la gravació de l’esmentat àlbum.

Segons Josep Vicent Frechina, periodista especialitzat en músiques de la Mediterrània i gran coneixedor de l’obra de Miquel Gil, Orgànic s’ha erigit com un punt de no retorn que va canviar “de dalt a baix la pròpia carrera de l’autor, però també somogué completament l’àmbit de les músiques populars a casa nostra”. Per fer-ho, assenyala Frechina, el músic va fer servir “una fórmula de treball que s’ha revelat com un filó artístic” posteriorment: combinar poemes de poetes actuals -Ramon Guillem, Isidre Martínez, Anna Montero, Ramon Ramon, Teresa Pascual, Antoni Fornés, Joan Barceló- amb músiques elaborades a partir de la deconstrucció de l’arquitectura interna de la tradició musical valenciana i, per extensió, de la Mediterrània.

Després de ser membre fundador d’Al Tall, d’engegar el projecte Terminal Sur i d’editar un primer treball en solitari (Buscando tu olor, 1997), Miquel Gil va proposar “una nova cançó d’autor arrelada en la tradició musical autòctona, però allunyadíssima de qualsevol vel·leïtat folklòrica”, explica Frechina. Així, afegeix el musicòleg, va “fer servir utillatge antic -patrons rítmics, línies melòdiques, harmonies vocals, timbres instrumentals- amb finalitats modernes”. Del repertori d’Orgànic s’han de destacar peces com “L’amor és Déu en barca”, amb versos d’Enric Casasses a ritme de bolero, l’havanera “Línia de flotació” o “Cançó dels traginers”, amb la col·laboració de L’ham de foc.

Primeres dates confirmades

L’espectacle 20 anys d’Orgànic va tenir el seu germen el passat mes de novembre a l’Auditori de l’Ateneu de Banyoles per iniciativa de Francesc Viladiu, gestor cultural i responsable del mencionat recinte, així com dels festivals (a)phònica i Càntut, entre d’altres. Posteriorment, eixes cançons es van interpretar a l’Auditori Caló de s’Oli de Sant Josep (Eivissa) en un recital especial ja que la pandèmia havia obligat a suspendre una visita anterior. Fou així com, poc a poc, la gira d’aniversari va anar agafant cos. En estos concerts, Miquel Gil i la seua banda prenen el repertori d’Orgànic com a eix vertebrador, però també inclouen les composicions més celebrades de la trajectòria en solitari del catarrogí.

El públic valencià podrà gaudir per primera vegada de les melodies de 20 anys d’Orgànic el dijous 7 de juliol en el marc del festival Polirítmia que té lloc anualment a la capital del Túria. Este esdeveniment organitzat per l’Institut Valencià de Cultura centra la seua programació en les melodies i les danses de la Mediterrània. Uns dies després, el diumenge 10 de juliol, Miquel Gil actuarà al Festival Internacional de Música Popular Tradicional de Vilanova i la Geltrú, un dels més importants en el circuit de les músiques d’arrel. Així mateix, hi haurà concerts al Posidònia Fest de Mataró (3 de setembre) i a la Fira i Festes de Gandia (1 d’octubre). Pròximament es confirmaran més dates en altres localitats.

MÉS FOTOS