VALENCIA | AGRICULTURA

Milers d'agricultors col·lapsen València per a exigir mesures que protegisquen el camp davant la situació “crítica” que travessen

ESMERALDA SERNA - 25/02/2022

Sota el lema ‘SOS: per la supervivència del camp valencià’ han recorregut els carrers del centre de la ciutat acompanyats per desenes de tractors

Milers d'agricultors valencians s'han manifestat aquest matí a València per a exigir mesures que protegisquen el camp i als seus cultius davant la situació “crítica” que està travessant.

A aquesta protesta, sota el lema ‘SOS: per la supervivència del camp valencià’, s'han sumat totes les organitzacions professionals agràries de la Comunitat Valenciana –LA VA UNIR de Llauradors i Ramaders, l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPV-COAG) i la Unió de Xicotets Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV).

Cristóbal Aguado, president de AVA-ASAJA, ha subratllat que “els agricultors de la Comunitat Valenciana farem una tractorada i manifestació per a expressar clarament la nostra denúncia de la situació que estem patint, tenim preus que són una autèntica ruïna, ens paguen una tercera part del que ens costa produir els cítrics, i ens estem jugant el nostre futur”.

Aguado ha destacat que aquesta concentració “és un crit d'auxili, portem ja dos anys protestant amb diferents manifestacions i els arrossers hui són un capítol important perquè amb la nova PAC perden una gran part de les ajudes que reben i que posaran contra les cordes a tot el sector arrosser que està en parc natural de la Comunitat Valenciana”, afegint que “ens manifestem perquè volem viure del nostre treball, del camp, però volem dignitat, preus justos i que es respecten els acords internacionals”.

Des de ASAJA Alacant, el seu president José Vicente Andreu, ha traslladat que “estem manifestant-nos a València per la pujada costos, els baixos preus, per la fiscalitat, contra les assegurances agràries, cada vegada més cars i amb menys cobertures. La situació és insostenible, necessitem accions contundents que palíen la situació que està suportant el camp valencià i el camp espanyol".

Paco Royuela, citricultor alacantí i membre de la junta de ASAJA Alacant, va explicar el seu suport a la convocatòria "perquè el camp té tres greus problemes: l'aigua, els preus de venda i els costos de producció". Royuela va posar l'accent que "tot ha d'estar regulat pel Govern".

Més de 150 entitats socials han recolzat aquesta manifestació

La protesta ha comptat amb un suport massiu per part d'entitats i empreses de l'àmbit agrícola, però també de les esferes econòmiques i socials. S'han adherit ja fins hui més de 150 entitats del sector agroalimentari, societat civil i ajuntaments.

Entre ells, el president de la Confederació Empresarial de la Comunitat Valenciana, Salvador Navarro, ha traslladat que “estem secundant i reconeixent la labor i esforç que fan diàriament els treballadors i empresaris del camp, per a donar servei als ciutadans, cosa que cal valorar enormement, com el treball que han realitzat en aquesta pandèmia per a no deixar desabastits als consumidors”.

Carlos Mazón: “el camp valencià ha arribat a una situació insostenible perquè estan abandonats”

El president del PPCV, Carlos Mazón ha denunciat el “abandó del camp valencià per la falta d'aigua i l'augment dels costos” i ha assegurat que aquest SOS que mana hui el camp valencià urgeix al Govern de Sánchez i al Consell de Puig que “posen en marxa de manera urgent un Pla de reconversió i reestructuració per als sectors agraris en crisis”.

Mazón ha assegurat que “el camp valencià ha arribat a una situació insostenible perquè estan abandonats amb l'aigua que necessiten, amb els tractaments a les plagues, amb la reforma laboral perquè no s'ha pensat en el sector i amb els preus del gasoil i l'electricitat i pujant les quotes dels autònoms”.

Mazón ha lamentat que “la Comunitat Valenciana siga la regió amb més terres de cultiu abandonades de tota Espanya, rècord que portem suportant per segon any consecutiu, i que evidencia la nefasta política agrària amb què el Govern de Sánchez, amb el silenci, beneplàcit i moltes vegades col·laboració de Puig, tracten als nostres agricultors”.

“Des del PPCV exigim al Govern de Sánchez i Puig, que es posen a treballar a favor de tots els nostres agricultors, adoptant mesures urgents per a salvar aquest sector que és fonamental per a l'economia de la Comunitat Valenciana”.

Ruth Merino: “El camp valencià mereix el compromís i suport ferm de les administracions”

La síndica de Ciutadans (Cs) en Les Corts, Ruth Merino, ha reclamat “un pla de xoc per a salvar el camp valencià” al cap d'un any “catastròfic” per a l'agricultura, “amb costos de producció desorbitats i una incertesa total sobre el futur”.

“El camp valencià mereix el compromís i suport ferm de les administracions”, ha subratllat, al mateix temps que ha exigit mesures “per a compensar la pujada dels costos de producció i augmentar la competitivitat en el mercat nacional i internacional”.

Jorge Buxadé: “la situació del sector rural està al límit"

Jorge Buxadé, vicepresident d'Acció Política de Vox i membre del Parlamente Europeu, ha indicat que “som ací per a donar el nostre suport i unir-nos a les reivindicacions del camp valencià”. Ha alertat que “la situació del sector rural està al límit, l'augment brutal dels costos de producció i de les matèries primeres, provocat fonamentalment per la demencial política energètica que s'està desenvolupant a Brussel·les”.

També ha insistit que "els acords internacionals que s'han signat amb les institucions europees que no respecten el principi d'autoritat o de preferència comunitària i que han condemnat al nostre sector rural com l'entrada massiva de producció del Marroc, Egipte o Sud-àfrica que competeix il·legalment amb els nostres agricultors".

Mónica Oltra: “el Consell està al costat de la gent treballadora del camp”

La vicepresidenta de la Generalitat, Mónica Oltra, ha assenyalat després de la reunió del Consell que “són justes les seues reivindicacions perquè són essencials”, afegint que: “el Consell està al costat de la gent treballadora del camp, esperem que la llei de cadena alimentària millore la bretxa que es produeix entre el que se li paga al productor i el que paga el consumidor”.

Oltra insistit que “des del Consell s'ha dut a terme algunes mesures i som l'autonomia que més inverteix en les assegurances per a pal·liar els danys que es puguen produir per plagues o inclemències climàtiques”. Finalment ha traslladat que “treballem al costat dels agricultors però les seues reivindicacions són justes”.

El Govern assegura que es modificarà “la Llei de la Cadena per a la prohibició de vendre per davall dels costos de producció”

La Delegada del Govern en la CV, Gloria Calero, ha assenyalat que entén la preocupació dels agricultors i ramaders que dins la seua dura labor professional. Afig Calero que “El Govern d'Espanya està fermament compromés amb el desenvolupament i la competitivitat del sector agrari. Estem treballant per a posar en pràctica la Llei de Cadena Alimentària, comptarem amb una Política Agrària Comuna més ben distribuïda i sostenible, que fomenta el relleu generacional i aposta per la innovació i la digitalització”.

“La situació és difícil i respon a una conjuntura en la qual s'han unit diversos factors” afegint que “no obstant això, les mesures que s'han des de fa més de tres anys, han dotat d'una major estabilitat al sector com mostren els indicadors en general de producció i cotitzacions o les excel·lents xifres d'exportació”.

“Una de les actuacions més importants per l'abast que té, és la modificació de la Llei de la Cadena que està treballant el Govern i que dona resposta a una demanda històrica com la prohibició de vendre per davall dels costos de producció i assegurar un preu de venda digne” ha destacat la delegada del Govern.

MÉS FOTOS